Utskrift från gbg2.yimby.se
....

 > Allmänt

(Trapp)Uppgångar för bullerskyddade lägenheter

Jens Ekengren
80 Inlägg
Ort: Karlstad, Gick med: November 2009
Jag har en liten dröm om att rita ett helkvartershus på en bit vattensjuk skog precis bredvid en busshållplats. Eftersom två av vägarna som omger tomten är hyfsat hårt trafikerade känns det som att genomgående lägenheter blir ett måste för att kunna bullerskydda lägenheterna på de sidorna. De två andra sidorna vetter mot cykelbanor, så där kanske lägenheter på bara en sida kan vara en möjlighet - om inte annat för att kunna bygga lite mindre lägenheter och därmed få en blandning av större och mindre.

Så, till min fråga: hur kan man planera så att man får in många bullerskyddade lägenheter utan att behöva bygga så många uppgångar? Om jag förstått rätt, måste man installera hiss över ett visst våningsantal, och de bör ju kunna nyttjas av så många som möjligt för att hålla kostnaden nere.

Om man bygger en uppgång i ett innerhörn, kan man bygga tre lägenheter per våningsplan: två genomgående och en hörnlägenhet.

Hur gör man på långsidorna?
Profilbild
Gunnar Einarsson
566 Inlägg
Ort: Göteborg (Kommendantsängen), Gick med: April 2010
Du kan alltid bygga en större gårdsrisalit och placera en mindre lägenhet huvudsakligen i denna. Då blir det tre lägenheter per trappuppgång, två genomgående och en mot den lugna, slutna gården.
Trapphuset som sådant kan exempelvis placeras i skarven mellan risaliten och den vanliga gårdsfasaden med fönster snett åt sidan i halvplan mot gården.
Tricket är relativt vanligt i sekelskiftesbebyggelse. En annan idé är att använda sig av från huvudkroppen utskjutande gårdshus.
Senast ändrad 13 maj 2011 23:01

 > Allmänt
(Trapp)Uppgångar för bullerskyddade lägenheter

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.