Utskrift från gbg2.yimby.se
....

Vad ville man bygga 2022?

 

Beroende på hur man räknar var det 11-12 detaljplaner som gick ut på samråd 2022.

 

Sedan 2009 har vi gjort en årlig sammanställning av de detaljplaner som gick ut på samråd, för att få klarhet i var det skall byggas, hur många bostäder det rör sig om, i vilken typ av struktur, samt huruvida planerna bidrar till funktionsblandning. Som vanligt filtrerar vi bort övergripande program, planer utan bostäder, enstaka villor, vindspåbyggnader, serviceboenden och andra specialfall. Det som studeras är planerna så som de ser ut efter att stadsbyggnadskontoret och fastighetsägarna har gjort sitt jobb, och  sedan byggnadsnämnden har godkänt att planen går ut på samråd till allmän beskådan.

Därför är detta ett lackmustest på vad stadsbyggnadskontoret och byggnadsnämnden vill se byggt i Göteborg i framtiden. Vissa planer justeras något i efterhand efter inkomna synpunkter, några planer avbryts, men i huvudsak är det som går ut på samråd också det som antas och senare byggs.

 

Tack vare en högmodern hårdvarupark från Luxor har protokollen från byggnadsnämnden kunnat bearbetats med hjälp av den kraftfulla AI-teknologin chatABC 80.

 

Några förändringar har dock behövts göras sedan tidigare år för att få det omfattande arbetet att bli mer hanterligt (Computer says no...), särskilt med avseende på mer tekniska aspekter och parameterar i planerna kring täthet och liknande, för till skillnad från mina föregångare är jag varken docent på Chalmers eller har OVER 9000 inom autismspektrat. Om någon känner sig förorättad över att det saknas viss sådan vital information från föregående år, så ser vår administrativa enhet på högkvarteret helst att ni skickar kompletteringar eller klagomål skriftligen i ett frankerat kuvert, för att på så vis enklare beredas plats i ett av våra för ändamålet allokerade minneshål.

 

 

Kvantitet

Vi skall nog inte dra för stora slutsatser från antalet detaljplaner och bostäder per år, men det kan vara intressant att följa över tid och jämföra.

 

 

Dessa sammanställningar ger oss också möjlighet att på ett överskådligt sätt jämföra planer från olika årgångar mer kvalitativt, och på så sätt få en fingervisning om riktningen i förhållande till urbana värden, praxis inom stadsplaneringen, trender inom arkitekturen osv.

 


2009: Stora torp, 400 bostäder. Karaktär av monofunktionell, inåtvänd anläggning, som distanserar sig från Delsjövägen.

 

2022: Åkeredsvägen, 400 bostäder. Omvandling från bilväg mot karaktär av stadsgata med bebyggelse som möter omgivningen. Mer av ett vertikalt uttryck, och sadeltak som ger ett avslut uppåt.

 

 

Läge 

De 11 detaljplanerna i denna genomgång (12 om man räknar med höghuset vid Svenska mässan, gul markering i kartan nedan) sorteras efter de stadsområden som introducerades 2021, och som utgör en sammanslagning av tidigare stadsdelsnämnder. Notera även att i en av planerna på Hisingen förutsätts rivning av ca 160 bostäder för att tillföra 210, vilket ger ett faktiskt tillskott på 50. Sammantaget kan vi dock konstatera följande geografiska fördelning:

 

 Stadsområde  Antal detaljplaner:  Antal bostäder:
 Centrum  3 (4)  30 + 42 + 60 = 132
 Hisingen  2  470 + 50 (210) = 520 (680)
 Nordost  1  85
 Sydväst  5  36 + 1650 + 400 + 250 + 70 = 2406
 Totalt:  11 (12)  3143 (3303)

 

2022: Tonvikten ligger utan konkurrens rent kvantitativt åt Sydväst, och med Hisingen på en avlägsen andraplats. (klicka för förstoring, gäller även de flesta andra bilder i inlägget)

 

Sett till planerna för 2022 är det i periferin som det mesta förväntas ske på nuvarande jordbruks- eller naturmark, vilket inte är oproblematiskt med avseende på exempelvis stadsutglesning och relaterade trafik- och infrastrukturfrågor. Å andra sidan innebär det att en skattebas som potentiellt skulle hamna på andra sidan kommungränsen i istället tillkommer Göteborgs stad.

I vissa av dessa mer perfifera lägen finns dock en uttalad ambition om att skapa, stärka eller dra nytta av en befintlig knutpunkt för kollektivtrafiken (Skra bro, Åkeredsvägen, Frölunda torg), medan de två planerna längst i söder blir mer utpräglat bilberoende.

De förhållandevis centrala planerna har karaktär av att bygga i det byggda, där inte minst planen för SKFs huvudkontor i Gamlestan är ett ypperligt exempel på förtätning i ett mellanstadsläge med befintlig kvartersstruktur, och som är i omvandlingt mot en stadskärna i sin egen rätt. På ett liknande sätt förtätas den modernistiska strukturen vid Frölunda torg mot mer av en ABC-stad på steroider. 

 

 

Urbana kvaliteter

Hur ser då utförandet ut? Finns det några urbana kvaliteter? För att beskriva planerna har följande tre kategorier använts:

  • "Funktionsblandning" som får ett "Ja" om funktionsblandning med verksamhetslokaler i bottenplan krävs eller medges i husen som inrymmer bostäder (detta är för övrigt en aspekt som blivit avsevärt bättre sedan 2009, då funktionsblandning ofta kunde anses uppnådd av planerarna genom att hänvisa till stadsdelsnivå, och som kanske inte behöver lika mycket fokus idag).
     
  • "Stadsstruktur" som här är mer av deskriptiv benämning på vad för typ av struktur bebyggelsen inordnas i, vilket säger något om sammanhang och förutsättningar (det tidigare kriteriet för "kvartersstruktur" kan bli något trubbigt och tvångsmässigt).
     
  • "Antal våningar" ger en fingervisning om befolkningstäthet i relation till stadstruktur.

Av de 11 (12) planerna är det 3 som huvudsakligen kräver funktionsblandning inom en betydande del av planen, 3 som medger funktionsblandning och 5 som är att betrakta som monokulturer.

 

Sammanfattning

Årets 11 (12) planer innehåller en större detaljplan (Frölunda torg) med upp till 1650 bostäder. Tre planer är i mellankategorin med omkring 250-470 bostäder och i sju av planerna rör det sig om mindre än 100 bostäder vardera, ibland avsevärt mindre.

Tonvikten i planerna ligger åt periferin, och i synnerhet mot Sydväst samt nordvästra Hisingen. Nordost representeras av blott ett projekt i Gamlestan, vilket är precis vid gränsen mot Centrum, som i sin tur huvudsakligen har planer i mellanstadsläge ...

Frölunda torg är onekligen fascinerande, men personligen är jag nog mest intresserad av Skra bro som ett sätt att hitta en form för småskalig bebyggelse som anknyter till trädgårdsstaden för perifera lägen, snarare än typiskt monofunktionella "villamattor". Påbyggnaden av SKFs kontor är intressant, och Åkeredsvägens omvandling mot "stadsgata" är vid det här laget ett beprövat grepp, inte minst i Backa och Tuve på Hisingen.

 

Gatufiering av matarled i Tuve, vars trivsamma kvarter med aktiva bottenvåningar inneburit ett lyft för stadsdelen.

 

Vad tycker du om planerna som gick ut på samråd under fjolåret?

 

Inlägget diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.

 

 

Så här ville man bygga 2022:

Centrum

Majorna - Bostäder med mera i Klippan

Antal bostäder: 50-60
Funktionsblandning: centrumverksamhet i bottenvåning medges samt 1000 kvm hotellverksamhet.
Stadsstruktur: Återuppbyggnad av rivningstomt som ansluter i form till den nedbrunna Kungsladugård samt Klippan i övrigt.
Våningar: 3-5

 

 

 

Planförslaget innebär att bostäder och bebyggelse för tillfällig vistelse samt möjlighet till centrumverksamhet i bottenvåning kan uppföras inom planområdet. Bebyggelsen ska uppföras med hänsyn till kulturmiljövärdena i området och placeras på likartat sätt som den gamla Kungsladugården [förstördes i en brand 2004].

Ny bebyggelse närmast Oscarsleden har en volym som är anpassad till den gamla ladugårdens utseende. Övrig bebyggelse är högre för att ansluta till närliggande bebyggelse i området som är blandad äldre och nyare bebyggelse.

Placeringen och siktlinjerna är det som har varit styrande i utformningen av ny bebyggelse, framför allt för att samspelet som fanns mellan den gamla ladugården och mangårdsbyggnaden fortfarande ska vara avläsbart. Tillkommande bebyggelse är ca 60 lägenheter och 1 000 kvm bruttoarea tillfällig vistelse, i nuläget avsedd för hotell. I bottenvåning kan även centrumverksamheter uppföras.

 

 

Klippan och Kungsladugård 1960 (innan Oscarsleden).

 

 

Bö - Bostäder och skola vid Lilla Danska Vägen och Skogshyddegatan

Antal bostäder: 25-30 varav ca 8 BmSS
Funktionsblandning: Nej
Stadsstruktur: Friliggande byggnader i terräng
Våningar: 2-4

Vy från norr, med föreslaget flerbostadshus vid Skogshyddegatan till höger i bild, samt föreslagen volym för BmSS till vänster. FastBolaget AB

 

 

Detaljplanen syftar till att möjliggöra en skolbyggnad vid Lilla Danska Vägen (1), samt en tillbyggnad av befintlig skola (2a alt. 2b). På samma fastighet ska en mer flexibel användning av en äldre kulturhistoriskt värdefull byggnad, Skogshyddan, möjliggöras.

Detaljplanen syftar till att möjliggöra ett boende med särskild service (BmSS) (3), och ett mindre flerbostadshus vid Skogshyddegatan (4).

Detaljplanen ska även säkerställa ett allmänt gång- och cykelstråk i öst-västlig riktning genom området.

 

 


Sävenäs - Bostäder vid Stabbegatan

Antal bostäder: 42 varav 6 Bmss
Funktionsblandning: Nej
Stadsstruktur: Komplettering av grannskapsenhet från 1950-talet
Våningar: 5 samt en lägre del

 

Förtätning i Björkekärr nära Stabbetorget.

 

 

Syftet med detaljplanen är att möjliggöra komplettering med bostäder och boende med särskild service i området. Syftet är även att förbättra underlaget och förutsättningarna för Stabbetorget som väl fungerande och levande stadsdelstorg. [...]

Planförslaget medger uppförande av ny bebyggelse med i huvudsak 5 våningar ovan mark, samt en lägre del med en våning mot öster. Parkering ordnas under gården och i källarplan, med tillfart från Stabbegatan. Totalt avses ca 42 bostäder tillkomma, varav 6 är bostäder med särskild service (BmSS).

 

Notera hur sömlöst det nya till vänster anpassas till den äldre 50-talsbyggnaden till höger. Det är nästan så att man inte uppfattar att det rör sig om ett nybyggnadsförslag. Intressant även att det är möjligt att förhålla sig känsligt till en kontext utan betoning på kontrastverkan och brott – om man vill.

 

 

Hisingen

Björlanda - Bostäder vid Skra Bro III

Antal bostäder: 470
Funktionsblandning: Centruminslag medges i delar av bostadsbebyggelsen.
Stadsstruktur: Trädgårdstad med halvslutna kvarter av flerfamiljs-, rad- och parhus.
Våningar: 1-5

 

 

Detaljplanens syfte är att möjliggöra byggnation av bostäder och förskola vid Skra Bro. Syftet är vidare att begränsa storleken och omfattningen av bebyggelsen för att minska intrånget på framför allt landskapsbilden men även för att värna om närliggande bebyggelse.

Planen omfattar den tredje etappen i programmet för stadsutveckling i Skra Bro inom stadsdelen Björlanda. För berört område anges i översiktsplanen förändrad markanvändning till bebyggelseområde med grön- och rekreationsytor. Det tidigare ändamålet för marken har varit jordbruksmark. Inom och kring planområdet finns höga natur- och kulturvärden, vilka är viktiga förutsättningar att ta hänsyn till.

Under planprocessen testas konceptet utökad exploatörsmedverkan, där exploatören i högre grad är inblandad i framtagande av utredningar och annat underlag för detaljplanen.

 

 

Etapp 3 är den aktuella i samrådet.

 

 

Kvillebäcken - Bostäder vid Drakblommegatan

Antal bostäder: 210 (+50 efter rivning av befintliga lameller).
Funktionsblandning: Möjlighet att ombilda del av byggnad till lokal för centrumändamål medges.
Stadsstruktur: Uppluckrat kvarter med två mindre gårdar.
Våningar: Upp till 6 våningar, variation inom kvarteret.

Planen förutsätter rivning av tre stycken lameller om fyra våningar (ca 160 bostäder).

 

 

Detaljplanens syfte är att möjliggöra att befintliga bostadshus med radonproblematik kan ersättas med ny bostadsbebyggelse. Exploateringsgraden föreslås bli något högre.

Inom fastigheten finns idag tre flerfamiljshus som är uppförda i blåbetong och uppvisar radonhalter över tillåtna gränsvärden. Att åtgärda problemen har bedömts vara för dyrt varför dessa ska ersättas med nya flerbostadshus. I samband med detta föreslås något högre hus, upp till sex våningar, i två halvslutna kvarter mot Björlandavägen och Wieselgrensgatan. Bebyggelsen får på detta sätt en mer stadsmässig karaktär och en bättre boendemiljö med avseende på trafikbullret och luftmiljön från de båda gatorna.

 

 

Nordost

Gamlestaden - Blandstad vid Hornsgatan

Antal bostäder: 85
Funktionsblandning: Ja (!)
Stadsstruktur: Tillbyggnad av SKFs huvudkontor.
Våningar: Påbyggnad med 5 våningar bostäder på skivhuset samt kompletterande bebyggelse om 4 våningar.

Gamlestan är inne i en mycket expansiv fas.

 

 

Planförslaget möjliggör för en förtätning och komplettering av den befintliga bebyggelsen med kontor, centrum samt bostadsändamål och innebär:

• Uppförande av en påbyggnad på det befintliga huset med fem våningar samt skydda och bevara kulturmiljövärdena huset innehar genom införande av rivningsförbud samt skydds-, varsamhets- och utformningsbestämmelser.

• Uppförande av en tillbyggnad i fyra våningar som ska utgöra förlängning av A-fabriken.

• Uppförande av en paviljong i fyra våningar som är länkad till den befintliga byggnaden.

• Befintligt källargarage med tillhörande förråd under den befintliga byggnaden och dagens entréyta bekräftas med planen.

• Iordningställande och bevarande av parkytan från landeriepoken genom införande av skyddsbestämmelse. • Sanering av de markföroreningar som finns inom planområdet.

• Upphävande av strandskyddet som återinträder med ny planläggning.

Syfte med planen är att omvandla SKF:s gamla huvudkontor så att en god helhetsverkan nås samt att den eftersträvansvärda funktionsblandningen bekräftas genom tillskottet.

Bostäderna uppförs troligen i påbyggnadsdelen och i paviljongen, vilket innebär ett tillskott på ca 85 bostäder. Planen medger även BTA om ca 24 000 kvm för kontor- och centrumverksamheter i det befintliga huset och BTA om ca 2 300 kvm i tillkommande byggnader.

 

SKFs huvudkontor från 1966 ritat av Ericsson och Lettström. Vy från Säveån.

 

 

Ursprungsbyggnadens "pilastrar" förlängs i påbyggnaden och avslutas i en sorts aktroterier.

 

 

 

 

 

Sydväst

Älvsborg - Bostäder vid Långedrags båtvarv

Antal bostäder: 36
Funktionsblandning: Nej
Stadsstruktur: Komplettering med radhus i ett område som huvudsakligen präglas av friliggande småhus.
Våningar: 2

 

Långedrag

 

 

Detaljplanen avser ett område i Långedrag inom stadsdelen Älvsborg i västra Göteborg. Området angränsar till vattnet och Göteborgs Kungl. Segelsällskaps (GKSS) hamn i norr och väster samt till befintligt villaområde vid Pejlingsgatan i söder.

Förslaget till detaljplan innebär kortfattat att omvandla området från verksamhetsområde till bostadsområde med småhus och skapa en allmän tillgänglighet till vattnet via gångstråk och kajpromenad. Planen möjliggör för bebyggelse i form av cirka 36 radhus, parhus samt friliggande bostäder i två våningar.

 

"Området är till största del monofunktionellt och förutsättningarna för sociala möten och interaktion i närområdet, som till stor del består av privata bostadsfastigheter, är begränsade. Området har med undantag från mindre parker brist på samlingsplatser. Göteborgs Kungl. Segelsällskaps (GKSS) småbåtshamn utgör en mötesplats och besöksmål för båtlivet. Utöver denna saknar plan- och närområdet målpunkter som genererar besökare från andra delar av staden."

 

Önnered - Bostäder och utbildningslokaler norr om Åkeredsvägen

Antal bostäder: 350-400
Funktionsblandning: Ja
Stadsstruktur: "Gatufiering" av väg; gathus samt bakomliggande punkthus
Våningar: 5-6 närmast vägen, något högre punkthus bakom mot berget

"Byggnaderna ska ha en variation i bottenvåningarna med inslag av verksamhetslokaler. Detta regleras genom utformningsbestämmelser som föreskriver verksamhetslokaler i minst 50 % av bottenplan i anslutning till platsbildning i östra planområdet. Inom byggrätterna längs Åkeredsvägen regleras även bottenvåningens höjd för att i framtiden möjliggöra verksamhetslokaler i dessa."

 

Åkerredsvägen innan "gatufiering" närmast rondellen: "...Little boxes made of ticky-tacky... "

 

 

Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för uppförande av ca 350 - 400 bostäder i form av flerbostadshus, en skola, samt en mindre del lokaler för butiker/verksamheter.

Planförslaget syftar också till att skapa en lokal knutpunkt i området och bidra till att skapa ett stadsmässigt stråk längs Åkeredsvägen och Grevegårdsvägen. Längs detta ska goda förutsättningar för resande till fots och med cykel skapas.

 

"Åkeredsvägens skala bedöms möjliggöra bebyggelse i upp till sex våningar längs med denna. Detaljplanen föreskriver dock indragna våningar eller bostäder under sadeltak. Höjd till takfot kan då hållas på en nivå som motsvarar max fem våningar utmed planerad gång och cykelväg."

 

Järnbrott - Frölunda torg

Antal bostäder: Uppemot 1650
Funktionsblandning: Uppemot 40 000 kvadratmeter handel och verksamheter
Stadsstruktur: Förtätning av högmodernistisk kolossalcentrumanläggning medelst påbyggnader, slutna kvarter, lameller och höghus
Våningar: ca 8-12 våningar samt kontorshus i 24 våningar

"Ohoh, ohoh, what are we gonna do? Union, Union, Union City [Belgian] blue ..."

 

 

 

Frölunda Torg och kvarteren runt omkring skulle kunna utvecklas med uppemot 1650 nya bostäder, 40 000 kvadratmeter handel och verksamheter (köpcentret är i dag 75 000 kvadratmeter stort), samt parkeringar, främst i garage.
 

Detaljplanen delades i två delar

Byggnadsnämnden beslutade i september 2022 att detaljplanen skulle delas upp i två delar. Den ena delen skulle gå ut på samråd medan den andra delen behövde arbetas om.

Den del av planen som gick vidare till samråd är den västra delen, som innebär en utveckling av stadsmässiga miljöer inom området genom att tillföra ytterligare bostäder, handel, kontor och service samt offentliga platser vid köpcentrumet Frölunda Torg.

Den del av detaljplanen som byggnadsnämnden beslutade att återemittera består av nya flerbostadshus i områdets östra del, längsmed Pianogatan. Återremittering betyder att den delen av planen behöver omarbetas, för att sedan gå upp till nytt beslut om samråd i byggnadsnämnden.

 

 

Nedan presenteras föreslagen bebyggelse uppdelat på tre olika delområden:

• Mellan Marconigatan och Pianogatan (delområde A) möjliggör detaljplanen en rad lamellhus i åtta till tio våningar. Söder om kvarteret Käppen föreslås två byggnadsvolymer i åtta till elva våningar våningar innehållande primärt bostäder samt ett parkeringshus i sju våningar. Öster om kvarteret Käppen, där nuvarande familjecentral ligger, föreslås en förskola med gården delvis förlagd inom nuvarande bostadsgård.

• Inom och i anslutning till befintligt köpcentrum (delområde B) föreslås ny park och lekplats, nya gator, nya byggnadskvarter, påbyggnad av befintligt parkeringsgarage och köpcentrum samt sammanbyggnad av befintliga byggnader. En förskola placeras intill en kombinerad förskole- och bostadsgård i nordvästra hörnet av delområdet. Under två av kvarteren och den centrala parken föreslås ett parkeringsgarage.

• På parkeringsytan väster om Frölunda Torg (delområde C) föreslås ett nytt kontorshus i 24 våningar och ett funktionsblandat kvarter. I bottenvåningarna förläggs butiker intill de mest använda stråken. Under kvarteren uppförs ett parkeringsgarage som länkar ihop med Frölunda torg köpcentrum.

 

 

Brottkärr - Bostäder på ängar och berg norr om Gamla Brottkärrsvägen

Antal bostäder: ca 250
Funktionsblandning: Nej, hänvisning till Nya Hovås
Stadsstruktur: Villor, rad- och parhus samt inslag av flerfamiljshus
Våningar: 2-4

Illustration: Inobi

 

 

 

Detaljplanen syftar till att planlägga ett område som trots flera försök genom åren ännu inte är planlagt. Genom planläggningen ska det bli möjligt att bygga cirka 250 nya bostäder i småhus och flerbostadshus och en förskola med 6 avdelningar. Det ska skapas allmänna platser i en utsträckning som behövs för området och för att bevara natur med höga naturvärden och skyddade arter.

 

 

 

 

Lindås - Bostäder vid Vågnedalsvägen

Antal bostäder: ca 70
Funktionsblandning: Nej, närmsta service 2 km bort
Stadsstruktur: Komplettering med flerfamiljshus i havsnära bostadsområde präglat av å ena sidan friliggande villor å andra sidan ett modernistiskt radhusområde.
Våningar: 2-4

 

Å ena sidan friliggande villor å andra sidan ett modernistiskt radhusområde.

 

 

Planen syftar till att åstadkomma cirka 70 lägenheter i små flerfamiljshus med 2 - 4 våningar ...  Bostäderna kompletterar utbudet av boendeformer i området, genom att tillföra lägenheter i ett område som främst består av villor och radhus. Större delen av planområdet är naturmark.

 

 

Vid kommungränsen till Kungsbacka: "Området ligger cirka 900 m från Snipen där det finns pendelparkering och hållplats för expressbuss. [...] Det finns ingen butik inom gångavstånd. Närmaste livsmedelsbutik finns i Kungsporten, cirka 2 kilometer från planområdet. Kommersiell service och vårdcentral finns cirka 4 kilometer nordost om planområdet vid Brottkärrsmotet/Nya Hovås."

 

Bonus

Heden - Svenska Mässan, nytt höghus mot Korsvägen

Antal bostäder: -
Funktionsblandning: Ja, potentiellt även inslag av bostäder.
Stadsstruktur: Höghus
Våningar: 34

"Vi sa i alla fall det att ni kan inte göra ett till 90-talstorn à la Dallas ..." – Björn Siesjö, stadsarkitekt Göteborg. Illustration: Tham och Videgård arkitekter

 

 

Planförslaget innebär att olika funktioner kan inrymmas inom den nya byggnaden, såsom hotell, restaurang, kontor, mässverksamhet och bostäder mm.

 

Nu återstår att se vad 2023 har att erbjuda i form av detaljplaner!

 

Inlägget diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6740 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S
Uthyrningsdel
21 April 2023 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.