Utskrift från gbg2.yimby.se
....

Hisingsskylten

 


Under lång tid var Hisingsskylten ett projekt i dvala. De enda som hade varit inne och gillat vår Facebook-sida, som vi skapade i mars i år, var vi själva. Sedan, under loppet av fem dagar i oktober, hade det närmast exploderat till drygt 7000 likes. Därefter planade tillökningen ut, och nu över en månad senare är vi uppe i omkring 8400. Det här inlägget är en dokumentation av projektet hittills.

Väldigt mycket har hänt på den här relativt korta tiden: Vi har träffat skyltmakare, fått förslag om crowdfunding (som vi skall titta närmare på), varit med i tidningar och radio, och de kommande veckorna har vi inbokade möten med folk från kommunen. Det har även grenat ut sig i flera relaterade underprojekt och sammarbeten med olika lokala aktörer. Det är otroligt spännande, och vi får se vad det kan leda till ...


Under måndagen skulle vi få ut debattartikeln om vårt förslag för "Nya Heden", vilket vi sedan skulle ha vernissage för under Kulturnatta. Men redan på fredagen kände vi oss lite otåliga, och väckte därför vårt projekt kring Hisingsskylten till liv ... (förstora genom att klicka på bilden)Vi hade några år tidigare smugit in bilder på skylten i rapporter från våra stadsvandringar, som här på Lindholmen i augusti 2012.I rapporten från en stadsvandring året därpå la vi in en bild från Eriksbergs köpcentrum (september 2013).En av de tidigaste versionerna av vår Hisingsskylt.


Flunsåsstråkets dag 2013.Hisingsskylten var med på ett hörn när Olof talade om stadsbyggnad på Pecha Kucha på ett fullsatt Park Lane (februari 2014).Flunsåsstråkets dag 2014.Inför "lanseringen" av Facebook-sidan hade Jesper gjort en ny profilbild.Reaktioner

Ingen vidare idé det här. Hisingen och Göteborg har egna kvaliteter, ta vara på dem istället för att härma Hollywood. Jag är klar motståndare till skyltspektaklet.

Hugg ut stora stenhuvuden i form av Glenn Hysén, Ingvar Oldsberg, Claes Malmberg och Loket Olsson i Ramberget istället!

Ingen höjdare på Rambergets höjdet precis. Jag kallar det för miljöförstöring. Rör inte våra vackra vyer. Det räcker med alla onödiga reklampelrre och 3G master i naturen (sic!).

Jag vet inte? Jag blir generad. Det känns så enormt provinsiellt.

Det ser ju inte klokt ut...

Hjäääälp så töntigt. Hur liten är den göteborska ankdammen?

ABSOLUT INTE!!! vad är det för idioter som kommit på detta?Vi fick både ris och ros ... men den absoluta majoriteten har varit positivt inställd!


Bor precis bredvid Ramberget. Jag kommer stödja detta till 100%!

Ja fyfan vad bra jag ger er alla pengar jag någonsin har tjänat om ni löser detta

WOW! gör det, jag flyttar hem!

Ni e så jävla boss!Olof hade tankar kring att sätta skylten i en historisk kontext med konspiratoriska drag. Detta skapade ett stort intresse initialt, och de flesta som gillade sidan till en början var pensionärer.Den svartvita bilden, och delar av dess tillhörande rövarhistoria, kom med på Tidningen Hisingens Instagramsida (nr 35, 18-24 oktober 2014).Ytterligare en bild på temat "skylten innan den brann ner". Dessa svartvita bilder kom att delas flitigt i olika Facebook-grupper om Göteborgs historia.Framtidsscenario: Karlavagnstornet skulle kunna ligga var som helst i världen, men Hisingsskylten förankrar byggnaden på platsen.Hisingsskylten på GPs hemsida.I och med att Göteborgs-Posten fick upp ögonen för skylten exploderade intresset. På deras Facebook-sida hade artikeln gillats (åtminstone) 4817 gånger och delats 366 ...Lotta Bromé intervjuar Jesper angående Hisingsskylten i P4 Extra (2014-10-08).Jesper håller upp Hisingsskylten vid ett besök i Hollywood tidigare i år.En av de mest omtyckta kommentarerna på GP-artikeln var för bra för att inte göra något av ...... Vill du vara med i TVs nya storsatsning? (förstora genom att klicka på bilden)Hisingsskylten var med både på omslaget och i en intervju i Tidningen Hisingen (nr 36, 25-31 oktober 2014). Intervjun gick även att läsa i Tidningen Centrum under rubriken: "Hollywoodskylt på andra sidan bron".

Än så länge enbart i fysisk form i egenskap av hemmagjord kylskåpsmagnet ...Vi passade även på att smyga in Hisingsskylten i en artikel om Yimby i oktobernumret av gratistidningen "Göteborgs Manhattan".


Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Ottosson (6 November 2014 11:04):
Genialt!
 0
Sven R (7 November 2014 19:19):
Fint!

Om jag inte minns fel så bekostade Alice Cooper m.fl en restaurering av Hollywood-skylten för en tid sedan. Varför skulle inte samma kunna ske i donationernas stad, Göteborg? Det vore ju naturligt att en sån här underbart galen sak drivs privat. Götheborg var ett privat initiativ. Karlavagnstornet är
ett privat initiativ. Och Hollywood-skylten var från början en reklamskylt för ett bostadsprojekt.
 0
Klas (8 November 2014 11:36):
Varför en skylt som så tydligt ska likna den i Hollywood? Skapa något eget. Har inte Göteborg mer självrespekt?
 0
Hans-Olof Hansson (8 November 2014 14:54):
Kul projekt! Var hamnar det nya höga huset i förhållande till skylten?
+1
Hans Jörgensen (8 November 2014 19:14):
Leve detta initiativ!

Klas: men det är väl Hollywood som har coppat Hisingsskylten? Den fanns ju en gång på den svartvita tiden, vilket skymtar på fotona i reportaget ovan.
Någon emigrant som reste från Gbg fick väl med sig idén att plantera samma typ av skylt i L.A ;)
+1
Hans Jörgensen (8 November 2014 20:04):
Och förresten har ju Australien snott hela Ramberget och kallat det Ayers Rock :)

http:​/​/​s.​cdpn.​io/​7635/​Ayers-​Rock-​Australia.​jpg
+2
Tommy Johansson Ordf Fegvalet (14 November 2014 12:41):
Det här passar inte i lilla göteborg. Och är stan inte tillräckligt liten ännu, så ska vi i Fegvalet borga för att staden blir tillräckligt liten och lagom och fri från alla utländska indluenser som stora skyltar, stora broar och långa tunnlar.
 0
Anders Eriksson (20 November 2014 03:59):
Liknande lär finnas eller har funnits i i Wellington, Antananarivo, Brasov, Keelung, Bristol ("Bristoland"), Basildon, Cheltenham ("Paddy Power"), Saint John (New Brunswick, Kanada), Sprski Holywood, Nha Trang ("Winpearl"), Alassio, Machynlleth, Weinland Park, Batam, Taytay, Rasnov (sevärd, även Brasov), Hammarstrand och på Kvarntorpshögen ("Johansson").
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.