Utskrift från gbg2.yimby.se
....

Göteborgs stadsbibliotek

 

Karin Boye åter på sin plats i solen framför stadens mest besökta kulturinstitution.


- Visst blir det bra? Frågar en glad bibliotikarie samtidigt som hon packar upp nya datorskärmar som placeras ut längs med studiebänkar i den gamla delen av byggnaden. Det är tydligt hur personalen är glada att äntligen komma i ordning i det nygamla bibliotekshuset. För det är inte ett helt nytt bibliotek som slår upp portarna på onsdag. När man rör sig runt bland hyllplanen känner man igen sig, det är som att vandra runt i samma stadsbibliotek man alltid har gjort, men ändå i något helt nytt. Jag gillar det!

YimbyTV med färskt inslag om nya stadsbiblioteket:

Det är både ett glashus och ett tegelhus på samma gång. Allt beror på vinkeln.


Stadsbiblioteket vid Götaplatsen, som är stadens mest besökta kulturinstitution, har genomgått en rejäl uppfräschning och omdaning samtidigt som den äldre byggnadens goda egenskaper till stora delar tagits tillvara. Den enligt mitt tycke fantastiska ljusgården mitt i byggnaden har kommit mer till sin rätt nu. Här i byggnadens hjärta, som förut var foajé med utlämningsdiskar och information blir nu tidskriftsavdelning med rikligt med fåtöljer att sitta ned och läsa i. Tittar man upp i taket öppnar sig himlen genom de runda små takkupolerna som är en av alla arkitektoniska guldklimpar från originalbyggnaden.Arkitekten till den ursprungliga byggnaden, Rune Lund, vill jag minnas var minst sagt orolig för att urspungsidén skulle gå förlorad. Till exempel att flytta entrén från sin ursprungliga plats mitt på fasaden bort till hörnet. Tanken var att man kliver in i biblioteket och möts av den stora ljusgården, en känsla som i och med ombyggnaden går förlorad. Här kan jag förstå Runes oro och protester, för det är inte riktigt samma känsla. Här går två arkitektoniska idéer isär en aning.

Å andra sidan blir ljusgården med sin nya tidskriftsavdelning en lugnare och mer av en rofylld plats då det inte längre fungerar som entrétorg. Även ljudmässigt är det en positiv förändring då det enligt bibliotekschef Christina Persson strömmade upp ljud upp på de övriga våningarna. På så sätt blir det ett lugnare bibliotek i framtiden och en bättre miljö både för besökare och personal.Originalentrédörrarna står kvar, men hur de ska användas är oklart.


Ny tidskriftsavdelning och läsplats i den stora ljusgården, före detta entrétorg.


Byggnaden är både en tegelbyggnad och ett glashus i ett. Det beror bokstavligen talat på hur man ser på den. Tittar man på den rakt på är det tydligt hur glasfasaden dominerar, men står man från sidan tar det sandgula teglet över och helheten blir att huset smälter bra in med de övriga kända karaktäristiska byggnaderna vid Götaplatsen. Personligen tycker jag mer om det nya teglet än det gamla, som skar sig markant mot övriga Götaplatsen. Här har man istället valt ett annat tegel, återgått till rötterna med det sandgula göteborgsteglet på samma sätt som man gjort med Kville saluhall (2013). Tittar man nära på tegelstenarna så är de heller inte lika identiska som på den gamla biblioteksfasaden utan lite skiftande gentemot varandra vilket medför ett mer levande intryck
på håll.
Tegelpelarna är inte bärande utan står på de betongfundament som hänger utmed glasfasaden.
Med det nya teglet smälter byggnaden bättre in i det övriga Götaplatsen, menar både arkitekten och skribenten.


Den stora trappan till vänster när man stiger in påminner om den på Världskulturmuseet.Kaféet har flyttat från källarvåningen och upp ett par våningar, vilket medför att man får ett ljusare kafé med utsikt över Avenyn. Det hela känns mycket modernt och 2010-tal. Frågan är om kontrasten mot det gamla blir för stor, om det rentav blir för modernt och hippt? Något jag inte såg till var ett schackrum, vilket säkert kan saknas av många. Men, det är en vecka kvar till invigning så än finns tid att spela fram fler pjäser i vårt nya vackra stadsbibliotek.Det nya kaféet med utsikt över Avenyn.


 
Eftersom den ursprungliga byggnaden står som en inställd solitär i det utökade biblioteket tydliggörs vad som är gammalt och vad som är nytt. Kontrasten berikar i högsta grad byggnadens interiör
- Arkitekt Peter Erséus
Det gamla trapphuset är sig liktPå barnavdelningen får man lov att ta av sig skorna för att inte smutsa ner den nya mjuka heltäckningsmattan.


Här har man arbetat med runda former, på till exempel hyllorna.


Nya Dynamo med TV-spelsplatser och andra nyheter. Även en tapet med hela staden inkluderad.


Konstverket "Lorem Ipsum" med morsealfabetet på svart panel av Kent Karlsson.


Utsikt över Lorensbergsparken och Hotel Park Aveny.Götaplatsen och Avenyn behöver göras mer levande och äntligen bli det befolkade vardagsrum som göteborgarna efterfrågar. Med ett bibliotek som nu på ett oblygare sätt än tidigare "tar plats" tas ett viktigt steg i denna riktning
- Arkitekt Peter Erséus


Arkitekt Peter Erséus, som var nöjd med resultatet och mycket glad över att även andra verkar uppskatta det nya biblioteket. - Är du för eller emot? frågade han mig. - Jag är för, det här blir jättebra.Intensivt arbete återstår för att få allt klart till invigningen.

Göteborgs stadsbibliotek slår upp portarna på onsdag 23 april kl 13:30.
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
+1
Göran Åhman (17 April 2014 14:14):
Briljant! Nu blir det till att damma av sitt gamla bibliotekskort :-)
 0
Daniel Johansson (17 April 2014 17:19):
Kænns gørbra! Dock måste jag nog påpeka en stor miss man har gjort: det invændiga solskyddet. Nær solen børjar ligga på framåt eftermiddagen kommer fønstrena uppfattas som mørka i kontrast till den ljusa fasaden. Nær man drar ner de vita solskydden tycker jag att det førstør hela intrycket, det kænns billigt, som något kontor. De skulle naturligtvis ha varit svarta (åtminstone på sidan som vetter utåt)!
 0
Agneta Wiberg (17 April 2014 19:08):
Snygga bilder! Ser väldigt fint ut innuti.. Hm.. Johannes Hulter fick nog in en taskig vinkel på sitt foto.. ;) Roligt att man har använt tegel som inte är likformat.. Måste ditt o kolla irl.. :)
+1
Olof Antonson (18 April 2014 09:56): Online
Fint bakom kulisserna-reportage.
 0
Hans-Olof Hansson (18 April 2014 12:35):
Jag har sett det utifrån när jag passerat lite då och då. Man kunde se det växa fram. Jag tyckte det var en rolig och spännande lösning att hänga de yttre våningsplanen i stålstänger från balkar som vilar på taket. Det ger en smäcker lösning och man slipper pelare som tar upp plats i byggnad och gatumiljön. Skall bli roligt att se insidan också.
 0
Ingemar Holmlid (22 April 2014 10:49):
Bra genomgång av de olika aspekterna av ombyggnaden! Jag var där och fotade våra bänkar i huvudentrén veckan innan påskveckan, och då funderade jag på om de verkligen skulle hinna färdigt. På dina bilder ser det ju ut att gå bra. Vad jag funderade på när jag var där, är hur folk kommer att röra sig i huset. Hur kommer de nya olika trapporna att fungera - blir det förvirrande eller dynamiskt?
 0
Mats (24 Juni 2015 22:35):
Alexander Bard är med all rätt förbannad på Stadsbiblioteket.

https:​/​/​twitter.​com/​Bardissimo/​status/​6134666628142817.​.​
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.