Utskrift från gbg2.yimby.se
....

Krönika: Öppning av Gamla vattentornet i Slottsskogen

 
Under rubriken Krönika publicerar vi opinionsmaterial som uttrycker författarens personliga ståndpunkter, vilka inte nödvändigtvis är Yimbys officiella hållning i frågan. Idag publicerar vi ett inlägg av Frida Lundh som informerar om föreningen Aquatoriets vänner.Foto: Sonia Kamrani

En nystartad förening som heter Aquatoriets vänner kommer att öppna upp Gamla vattentornet i Slottsskogen för allmänheten. De arbetar även med Sjömanstornet och båda tornen renoveras just nu av Higab. Vattentornet beräknas vara klart den 20 juni och Sjömanstornet 31 augusti.

Man kan läsa mer om Aquatoriets verksamhet på www.aquatoriet.se men på deras förstasida beskriver de verksamheten såhär:

Aquatoriet vill belysa vattnets betydelsefulla roll i det naturliga kretsloppet och i världen. Aquatoriet tar sikte på historisk, nutid och framtidens vatten med kulturen som främsta verktyg. Vi har två kulturbyggnader i vår verksamhet, Sjömanstornet vid Stigbergstorget och det Gamla vattentornet i Slottsskogen.


Tornet har varit stängt för allmänheten sedan 60-talet och att det nu öppnas upp så att alla kan njuta av utsikten tycker jag är toppen! De kommer att ha visningar för allmänhet där det blandas fakta, historia med dramatik och de kommer även att starta en kultur- och naturskola för skolklasser där temat är vatten, historia om tornen och läran om kretsloppet och miljön. 

Jag tycker det här är väldigt roligt och positivt och bidrar till ett öppnare Göteborg och jag tycker att det är en bra satsning att även få med sig barn och unga. På Aquatoriets blogg kan man se en originalritning av tornet: (http://www.aquatoriet.se/2/post/2014/03/originalritning.html)

För er som inte känner till tornet så ligger det vid August Kobbs stig i Slottsskogen och är en väldigt vacker kulturbyggnad upptagen i bevarandeprogrammet för kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Johannes Hulter (27 Mars 2014 13:44):
Det här ser jag verkligen fram emot, har länge velat komma in och kolla!
+1
Fredrik Friberg (27 Mars 2014 18:08):
Grymt! Som liten pulkåkande pöjk undrade jag alltid hur det såg ut där inne, den undran har bestått tills idag!
 0
Hans Jörgensen (6 April 2014 15:11):
Lysande!
Så många gånger man har viljat kommat dit upp.

Dessutom borde slänten åt väster röjas en del.
Där växer en del låga men täta träd som skymmer utsikten från markplan mot älvmynningen och havet, vilket annars bör kunna ses (jag kunde ana den vyn en av de klara dagarna nyligen då grenverket var som glesast så här års).
Vi får inte vara rädda för att rensa bort grönska för att kunna ge andra mervärden. Hela stan är full av grönska (nåväl, halva året, resten av året är det ett brungrått grenverk), inte sällan på bekostnad av fina vyer och siktlinjer som vi idag dessvärre inte är särskilt bortskämda med.

Man kan tycka att trädröjningshanteringen här i stan är klumpig. Dvs man tycks rikta in sig på att ta ner uppvuxna och uppskattade alléträd vars hälsa inte verkar vara riktigt klargjord. Men sågarna kunde som sagt användas på flera andra ställen för att öka ljus, trygghet, synlighet, vyer.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.