Utskrift från gbg2.yimby.se
....

Rambergsvallen - en del av staden

 

Nya Rambergsvallen borde integreras i omgivande stadsbebyggelse.(illustrationerna är klickbara för förstoring)Skiss över den tänkta nya Rambergsvallen.


Stora idrottsarenor som placeras mitt inne i städer är logiskt, då många människor har nära till dem och det fungerar bra med kollektivtrafik. Så även i fallet med högaktuella Rambergsvallen, som står inför beslut. Däremot har vi alltför många exempel på arenor som trots sin lokalisering mitt i staden byggs som att den vore placerad på en åker i utkanten av samhället. Se på stora Ullevi. Fantastisk arena när det är fullsatt och sommarsolen sänker sig över Göteborg. Men på utsidan är den en betongborg utan direkt koppling till gaturum eller omgivande kvarter.Ulleviområdet har enorma ytor och volymer som fyllda av kontor, verksamheter och bostäder skulle kunna vända områdets ekonomiska förlust till vinst.


Ullevi från ovan.


Att integrera arenor i kvartersbebyggelse tror vi är en god och framtidssäker metod, inte minst vad gäller att få ekonomin att gå runt. Precis som att man stadsintegrerar andra funktioner i samhället kan man integrera idrotts- och evenemangsfunktioner. Det vore beklagligt om man bygger bort möjligheten vad gäller att integrera nya Rambergsvallen i en ny stadsbebyggelse kring Rambergsvallen/Wieselgrensplatsen. Med detta inte sagt att man måste bygga hela kvarteren på en och samma gång, man kan säkerligen börja med att bygga själva arenan. Särskilt som det är brådskande med en ny fullgod fotbollsarena i Lundby.Entré och arenatorg vid Inlandsgatan.
Längs Hjalmar Brantingsgatan förbereds för framtida boulevard och här uppförs ståtliga byggnader med lokaler i bottenplan.Här följer några exempel från andra delar av världen som även om de inte är klockrena kan fungera som inspiration.Först åker vi till Goodison Park (överst i bild) och Anfield (underst i bild) i Liverpool, England. Dessa ligger mitt inne i radhuskvarteren. Där människor bor...


...och lever. Här en stadsgata vid Goodison Park, Liverpool (Everton FC)


Vidare till klassiska Craven Cottage (Fulham), London...


...och en tur till Skottland hinner vi ju med också, här är Ibrox Stadium i Glasgow. Pampigt.


Sedan en tur över Atlanten och lite till ända bort till AT&T Park i San Francisco, Kalifornien, som även den ligger inne i stadens centrum...


...och är hemmaarena för baseballaget San Francisco Giants.I Boston har man i Fenway Park ett av de bättre exemplen på en stadsintegrerad arena för stadens baseballag Red Sox.Sist åker vi till Eskilstuna. Tunavallen är ett exempel på att funktionsblandning är möjlig, även om utformningen kanske inte är den mest urbana.


Rambergsvallen är en utmärkt arena att bygga stadsintegrerat. Omgivningen står inför nödvändig förtätning och stadsdelen är sakta men säkert på väg att hamna närmare Göteborgs centrum. Det vore olyckligt om man inte tog chansen att framtidssäkra platsen. I en äkta blandstad samsas bostäder, butiker, kontor, skolor, verkstäder, tandläkare och fotbollsarenor.Vågar vi hoppas på denna mäklarutsikt om några år?


Vidare läsning: Arkitekt Tom Proebstle skriver intressant om stadsintegrerade arenor i en artikel i amerikanska Sports Business.

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Evert Taubes Stora Badhusgata (10 Februari 2014 12:34):
Fantastiskt läckert! Typiskt exempel på 1+1=3.

Men det är inte realistiskt att bygga tätt och urbant i Sverige, trots alla fördelar det medför. Kolla bara på denna artikel i DI om situationen i Stockholm:

http:​/​/​www.​di.​se/​artiklar/​20​14/​2/​10​/​da-​ar-​det-​fardigby.​.​
 0
Matthias H. (10 Februari 2014 13:33):
Ja vad bra det skulle bli Jesper. Grymt snyggt.
+1
Olof Antonson (10 Februari 2014 17:18): Online
Linnea Berglund puffar för förslaget och har mailat Higabs styrelse. Gör gärna det du med!

http:​/​/​linneaetc.​com/​integrera-​nya-​rambergsvallen-​stad.​.​
+1
Rabin (10 Februari 2014 17:21):
Ser helt fantastiskt ut, man önskar att det för en gångs skull besannades!
+1
Mikael Van Den Hoogen (10 Februari 2014 18:36):
Aaaah! Ja! Tänk, om denna byggs och ett stenkast bort ligger saluhallen och kvillestaden med dess kvaliteter. Vilka symboler för oss hisingsbor att vara stolta över. Skulle lyfta statusen totalt. Vill ha, ska drömma mig bort en stund.
+1
Mikael Van Den Hoogen (10 Februari 2014 19:08):
Nu har jag också mailat Higab och berättat hur fantastiskt jag tycker detta är!
 0
Mikael Kreutz (10 Februari 2014 20:44):
Häftigt förslag, men... Häcken blir nog överlyckliga över att lika många personer som åskådare som betalar inträde kan se gratis från kontor och lägenheter. Ser nog hellre att arenan byggs med lokaler i gatuplan, som Gamla Ullevi, och att områden runtomkring bebyggs med täta stadskvarter.
 0
Arne Ingemansson (14 Februari 2014 13:47):
Även om jag gillar idén så måste jag hålla med Mikael. Gratisåskådare, inte mycket solljus in på plan och så känns det ganska opraktiskt om man till exempel vill tvätta fönstrena eller renovera fasaden mot planen - men det har jag i och för sig ingen kunskap om.

Däremot tror jag att verksamheter inte är en dum idé. Arenan kan fungera som ett kvarter där det finns lägenheter/verksamheter - dock i samma höjd som själva arenan eller aningen högre. Jag tänker mig att det ser ut som en vanlig stadsmiljö utifrån och som en vanlig arena inifrån. Kanske lite mer vågat än Gamla Ullevis trista och avlägsna lokaler dock, lite större skala skadar inte heller.
 0
Michael Hjortstierna (15 Februari 2014 15:12):
Absolut en bra ide, borde kunna ge ekonomiska fördelar för arenan där delar av byggkostnaden blir byggrätter och gör samma omvandling av stora Ulleviarenan.
Bara en sak, behåll spårvägen i planskild läge, skapa inte fler blandtrafikslägen för spårvagnarna!
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.