Utskrift från gbg2.yimby.se
....

30e Yimbyvandringen: Näckrosdammen

 Söndagen den 17/11 var vi ett tjugotal som samlats på Götaplatsen för att ta en tur i området kring Näckrosdammen. Det är en ganska lugn del av staden i dagsläget, men där mycket planeras att hända i framtiden. De tänkta stationsuppgångarna för Västlänken och universitetets ambitioner om ett Campus Näckrosen, kommer troligtvis att innebära en betydligt livligare stadsmiljö.

En del idéer är dock inte är helt okontroversiella, exempelvis tankarna kring att riva den före detta hovrätten. Intresset för byggnadens öde var en av anledningarna till att vi arrangerade denna vandring.

YimbyTV var även på plats och dokumenterade vandringen och vad som sades i ett inslag:
Tanken med att mötas upp på Götaplatsen var att det oftast är en ganska lugn plats, men dagen till ära hölls givetvis både demonstrationer och uppvisning av veteranbilar ...

Arkitekt Håkan Cullberg berättade om hur en sten togs bort i muren för att ge ljusinsläpp vid ombyggnaden av entrén till konstmuseetFågelsångenKaraktäristiska fönsterArtisten, Nyréns arkitektkontor 1992. Skulpturen heter Incantatio och är gjord av konstnären Roland Borén.Det fördes många diskussioner om huruvida slänten skulle kunna bebyggas för att stärka kopplingen mellan Götaplatsen och Korsvägen via parken kring NäckrosdammenPotentiell yta att förtäta?Gruppdiskussion kring gamla hovrättenJerker Olsson berättade om sin roll som byggherre för Artisten, delar av Humanisten samt även en tilltänkt ombyggnad av gamla hovrätten som överklagades på 90-talet.Utanför gamla hovrätten. Här finns bilder inifrån byggnaden.Landeriet har en del intressanta egenheter

Emanuel och resten av oss var nöjda med att det placerats ut nya bänkar ...... För sist vi var här, några veckor tidigare, såg bänkarna ut så här och var hyfsat sittsvåra. Så tack! Ett exempel på hur höga byggnader inte nödvändigtvis behöver resultera i en mörk stadsmiljö, utan snarare kan bidra till att göra den mer upplyst genom att reflektera ner solljus till gatunivån.Fenomenet var något vi döpte till "reflexol". Vi fascinerades av detta samtidigt som vi diskuterade Korsvägen och hur man på olika sätt kunde förtäta och bebygga denna plats, som numer alltså även har kvällssol. Självklart snackade vi även Västlänken och kollektivtrafik, och kom fram till Korsvägen kan bli en fantastisk plats, både över och under ytan.Hur kan kopplingen förbättras mellan höjden där universitetsbiblioteket ligger och trafikapparaten nedanför? Det kanske rent av är här universitetet borde bygga, och på så vis möta staden som växer fram kring platsen, snarare än att vända den ryggen? Korsvägens kommer att utgöra en viktig knutpunkt när Västlänken står färdig.Läge att förlänga gatan och låta den möta Johannebergsgatan på andra sidan?Vi diskuterade huruvida Humanistens relativt låga byggnader kunde byggas på, och på så sätt skapa mer lokaler till universitetet. De med byggnadsteknisk expertis menade att konstruktionen skulle hålla för ett antal nya våningar.

Näckrosdammen


Eftersläntrare ...Lorensbergs villastad efter plan av Albert Lilienberg


Det är inte alla bostadsrättsföreningar som har ett eget baner ...I ARES ursprungliga skisser fanns tankar om en betydligt djupare byggnad än det skivhusliknande konstmuseum vi har idag ...... Genom valven skulle man nå — och se in i — en kringbyggd innergård. Så blev det dock inte.Håkan berättar om Pål Svenssons portar till den ombyggda entrénKreativ transportlösningStadsbiblioteket under ombyggnadAvslutande fika på Ljunggrens café
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
+1
Mikael Van Den Hoogen (16 Januari 2014 20:13):
Mycket fin rapport! Nu är man ju tydligen kändis i YimbyTV också. Berättar upphetsat om korsvägen och ouffar några gånger för mycket mot slutet :)
 0
Anders Björk (20 Januari 2014 19:58):
Näckrosdammen är en underbar oas i mitt tycke. Bara några 100 meter från liv och rörelse, en härlig kontrast!
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.