Utskrift från gbg2.yimby.se
....

Göteborgs första riktiga utomhusgym?

 
Alexander C M Reich skrev för en tid sedan en mycket intressant post i vår Facebookgrupp om utomhusgym. Den är värd att återpubliceras här. Trevlig läsning!Många hade stora förhoppningar på utrustningen i stadens mest omskrivna aktivitetsparker/utomhusgym - Slottsskogen, Färjenäsparken, Gårda och uppe i Angered. Men samtliga av dagens utomhusgym består på sin höjd av några mindre fasta ställningar, några få rörliga redskap — utan något kännbart motstånd — och inget mer än så.

Jag tänker mig istället en centralt belägen yta på kanske 2-300 kvm där några större ställningar finns, samt några andra fasta redskap där man på samtliga stationer kan använda sig av den egna kroppsvikten som motstånd. Alltså inga fria vikter som kan skada någon eller bli stulna. Utomhusgymmen får gärna omges med massor av bänkar och även gräslutningar där publiken kan sitta.

Det finns mängder av olika anläggningar ute i världen som består av större ställningar där man kan utföra massvis med övningar av varierande svårighetsgrad. Det finns något för alla. Dels är dessa platser mycket uppskattade av utövarna, men självfallet även av åskådare som vill titta på allt från vanliga motionärer till fullblodsatleter in action. Många av våra medborgare har en begränsad ekonomi och därför är dessa utomhusgym något mycket välkommet även för dem — alltid öppet och helt kostnadsfritt. Tillgängligt för alla! Tänk om stadens första riktiga utomhusgym kunde placeras vid Kanaltorget — mitt i centrala Göteborg!


Fler möjliga platser:

Kungstorget vid vattnet
Kungsparken
Bältesspännareparken
Näckrosdammen på gräsmattan nedanför UB
Universeum — bakom vattenspegeln utanför
Världskulturmuséet — framför entrén
Heden — valfri plats
Burgårdsparken — bredvid Actionparken
Polishuset — parken bakom Rättscentrum
Vasaparken
Hagakyrkan
Rosenlund — bredvid Feskekörka
Landala — bakom korvkiosken vid fiskvagnen
Slottsskogen — på riktigt den här gången
Korsvägen — vid Landeriet
Skatås — självklart
Delsjön — Teknikbacken

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Sven Renquist (19 November 2013 18:51):
Finns det inte ett nytt utegym i Angered? Jag har för mig att något bostadsbolag skulle köpa in ett.

Det skulle kunna passa på Skeppsbron, vid det kommande utebadet. Vårt eget Venice Beach.
 0
Niklas S (20 November 2013 07:50):
Bra inlägg! Helt klart behöver vi, inte bara fler utan även bättre utegym! Jag hoppas på att det som ligger i Keillers Park byggs ut.
 0
Johan (2 Augusti 2014 18:08):
Det så kallade utegymmet vid heden, måste ses som ett skämt, han som planerade och lät bygga det har aldrig varken varit på ett gym eller utomhusgym ute i världen, vi behöver något riktigt som lockar folk till att träna ute, Med vänlig hälsning J.olsson
+1
Patrik Höstmad (2 Augusti 2014 22:32):
Johan, Alexander som skrev inlägget och som har kämpat på meddelade idag i vår facebook-grupp att engagemanget har givit utdelning. Ett riktigt gym är på gång! Alexander skrev följande:

"Positiva nyheter för alla träningsintresserade göteborgare!!!

Med anledning av mina tidigare inlägg om vår önskan om ett "riktigt" utomhusgym i Göteborg, så har det nu äntligen klubbats ett positivt beslut att uppföra stans första riktiga utomhusgym! Och den processen har gått oerhört snabbt. I våras var jag och flera andra initierade personer på en gemensam träff, på plats i Slottskogen med Park och Naturförvaltningens landskapsarkitekt Kristina Hedvall-Larsson.

Vi diskuterade val av plats för själva anläggningen, val av utrustning, val av tillverkare och leverantör och våra tankar kring själva placeringen av ställningarna - med logiken att kunna erhålla möjligheter till synergiska övningar (utnyttja den fysiska närheten mellan två stationer).

Här kommer alltså senaste nytt om det kommande utomhusgymet i Azaleadalen - Slottsskogen i Göteborg: Utrustningen är redan beställd och arbetet att iordningställa marken planeras till augusti - i år.

Det förs en intern diskussion att placera anläggningen närmare Volleybollplanerna, vid fågelhuset, för att kunna bevara lugnet i gläntan (den ursprungliga platsen, nära den inhägnade hundrastplatsen bakom Majvallen).

Så redan nu i slutet av augusti - i år - kommer vi att kunna njuta av en fullstor och välanpassad anläggning som står öppen att använda för den som vill, utan krav på vare sig avgifter eller bokning. Anläggningen kommer att vara öppen dygnet runt och året om.

Äntligen får vi oss ett utomhusgym värd namnet!"
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6735 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Uthyrningsdel
21 April 2023 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.