Utskrift från gbg2.yimby.se
....

Att våga ta ställning

 


Den 18 september så får vårt kära Göteborg celebert besök. Arkitekten Ola Andersson kommer hit och deltar i ett samtal om sin bok Vykort från Utopia. Samtalet arrangeras av arkitektnätverket Archileaks (som startades av det innovativa göteborgskontoret Okidoki) och är det första av en rad spännande seminarier som är på gång. Ola Anderssons bok känner säkert många till sedan tidigare från Yimbys studiecirkel, som vi drog igång förra året. Om ni inte redan läst den så gör det omgående. Det är en fantastisk bok. Det är också en ovanlig bok.



Det som gör den ovanlig är inte att den ifrågasätter och kritiserar rådande förhållanden. Det är det många som gör. Nej, det som gör Vykort från Utopia ovanlig är att den inte nöjer sig med att bara ifrågasätta och kritisera. Den vågar ta steget vidare och presentera ett konkret och empiriskt underbyggt alternativ till det den kritiserar. Det är något mycket ovanligt. Det är nämligen betydligt enklare att bara kritisera problem, än att försöka ge konstruktiva och sammanhängande förslag på hur man ska lösa problemen.

Det är det Yimby har handlat om ända sedan vi drog igång för mer än fem år sedan. Att inte bara kritisera utan även formulera konkreta alternativ. Att våga ta ställning. Det borde vara självklart. För i grund och botten är det ju omöjligt att kritisera något utan att, åtminstone implicit, föreslå något annat. Varje kritik bär det outtalade löftet om en annan och bättre lösning. Det avgörande är om man vågar tydliggöra och argumentera för detta underförstådda alternativ eller om man underlåter att göra det. Om man tar ansvar för att formulera ett koherent och praktiskt genomförbart alternativ, som andra kan utvärdera och kritisera, eller om man låter kritiken hänga fritt i luften.

Det är också svaret på den fråga som urbanforskaren Saskia Sassen nyligen ställde, efter att hon fått kritik för sin inblandning i stadsutvecklingen i Hamburg: Is our only option to live in fear of gentrification? Är vårt enda alternativ att leva i rädsla för gentrifiering? Att ängsligt undvika att göra något alls, eftersom vi riskerar att göra fel?

Sassens svar är naturligtvis nej. Vi måste våga försöka. Men det är obekvämt att ta ställning för konkreta alternativ. Man öppnar sig för kritik och för den som är ovan vid att själv bli utsatt för kritik så kan det förstås kännas obehagligt. Då är det lättare att sitta på alla stolar samtidigt och nöja sig med att ”problematisera” det ena och det andra. Forskaren Karl Palmås har skrivit bra om denna kritikens återvändsgränd här på Yimby.

Det här är frågor som följt mig under tiden med Yimby och jag får säkert anledning att återkomma till dem framöver, både på här och på andra ställen. Men inte som representant för Yimby. Efter mer än fem år som samordnare är det dags att gå vidare och med Patrik, Jesper, Hannes och Olof vid rodret känns det tryggt att ta det steget. Det har varit en spännande och oerhört lärorik tid, och jag ser fram emot att fortsätta delta i diskussionerna här på sidan, i facebookgruppen och på våra stadsvandringar. Tack för den här tiden! :)

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
+3
Peter Bilist (16 September 2013 11:58):
Neeej!

Det var tråkigt att höra, men STORT tack för alla dina insatser, och lycka till i framtiden!
+2
Matthias H. (16 September 2013 14:44):
Tack Johannes för alla dina makalöst bra analyser och inlägg.
 0
Johannes Hulter (16 September 2013 17:48):
Tack! :)
+1
Andreas (16 September 2013 19:14):
Tack för ditt engagemang och arbete den här tiden! Yimby Göteborg är ett oerhört trevligt och efterlängtat inslag i diskussionen kring Göteborgs stadsbyggnad och utveckling.
+1
Erik Sandblom (16 September 2013 19:19):
Tack Johannes för alla intressanta texter och ditt stora engagemang! Jag har lärt mig så mycket av dem och är tacksam för det. Lycka till med allt!
+1
Agneta Wiberg (16 September 2013 19:41):
Tack Johannes! Du har skänkt hopp om en bättre stad.. Såå skönt att det finns människor som på ett klokt sätt lägger ner tid och kraft på att försöka påverka för en mänskligare "riktig" stad.. Jag är så glad att jag har hittat YIMBY! Ha det gott!
+1
Sven R (16 September 2013 20:52):
Bra jobbat Johannes! Hoppas du tittar in ibland så vi kan diskutera evenemangsstråk o annat ;-)
+1
Tobias Axelsson (16 September 2013 21:22):
Blygsamt att nämna det sådär i förbifarten, Johannes. Tack för många intressanta och inspirerande artiklar och inlägg!
+2
Gunnar Einarsson (26 September 2013 10:08):
Tråkigt att du lämnar, Johannes, men jag förstår att livet ställer nya krav. För mig har du mer eller mindre personifierat Yimby under den tid som varit.
Samtidigt uppmuntrande och betryggande att ledningen nu tas över av ett så framstående gäng som de ovannämnda.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6740 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.