Utskrift från gbg2.yimby.se
....

Boktips: Kära Lindholmen - från slumkvarter till riksintresse

 
Extra! Stadsvandring: Sannegårdshamnen via Kyrkbyn och Eriksberg. På söndag 1/9 betar vi av ännu bit av Norra Älvstranden. Utgångspunkten den här gången är Sannegårdshamnen, och vi kommer bland annat titta på kopplingen (eller kanske bristen på?) mellan det som byggs längs älven och den äldre bebyggelsen inåt land.

När: På söndag 1/9 kl 15:00 (vandringen förväntas ta omkring två timmar)
Var: Vid trädäcket längst in i Sannegårdshamnen
Hur: 16-bussen, Älvsnabben eller valfritt transportmedel ...

Vandringen är som vanligt kostnadsfri och öppen för alla



Sommaren 2012 anordnade Yimby Göteborg en stadsvandring på Lindholmen och Slottsberget. Något vi inte hade räknat med var att Maria Berggren skulle dyka upp med lösblad ur sin då ännu otryckta bok - och erbjuda oss en guidad visning av stadsdelen! Det blev på många sätt en fantastisk vandring, och jag lovade mig själv att införskaffa boken så fort den kom ut. Men det är inte förrän nu i sommar som jag tagit mig tid att läsa igenom den ...

Det är svårt att förstå när man tänker på dagens Lindholmen med IT-kluster och knökfulla stombussar, men när man bläddrar i boken inser man att det faktiskt inte var särskilt länge sedan stadsdelen var rejält nedgången och avfolkad. Det brann titt som tätt i de mer eller mindre övergivna husen, och det måste ha varit en på många sätt dyster prognos. Vid 1970-talets början var befolkningen nere på ca 600 personer, vilket kan jämföras med 3700 år 1930.



Maria, som bott på Slottsberget sedan 1968, berättar engagerat om stadsdelens historia under vår vandring sommaren 2012


På de svartvita bilderna i början av boken framträder ett Lindholmen med chanserade bilvrak, och där många av fönstren på de kvarvarande trähusen har täckts med brädor eller plywoodskivor. Samtidigt skildras en sorts spirande nybyggaranda och en hoppfullhet, där de boende själva tar tag i sin närmiljö. Efter många om och men får de så köpa loss husen på berget.

Som läsare får man bekanta sig med stadsdelen och dess befolkning genom privatfoton, anekdoter och intervjuer, vilket varvas med historiska händelser och tidningsurklipp. Kapitlen om Port Arthur och Aftonstjärnan är två personliga favoriter, likaså historien om det medeltida slottet, eller de lokala arkitekternas arbete med att återuppbygga Lindholmen på 1990-talet.



Aftonstjärnan har tillägnats ett eget kapitel, och i boken finns originalritningen från 1902, där man kan se den tänkta inglasningen av gården. Det kom dock att dröja till 2009 innan planerna på detta färdigställdes.



Maria berättar tillsammans med Ove Andersson från föreningen Gamla Lindholmspojkar, om när Evert Taube samlade kultureliten för att stoppa AB Lindholmens Varvs planer på att spränga Slottsberget.



Magnifik vy från Slottsberget

I Kära Lindholmen - från slumkvarter till riksintresse, skildras på ett förtjänstfullt sätt en historia om envetna människor och deras kamp för några trähus. På en bergknalle bortom all ära och redlighet ute på Hisingen. Det är en historia som likväl kunnat gå förlorad, om ingen tagit tag i det, precis som stadsdelen det handlar om. Allt slit lönade sig till slut, och det kan vi vara tacksamma för idag. Det gamla Lindholmen med Slottsberget är en riktig pärla.
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Ragnar Lind (2 September 2013 23:26):
Tack för en givande promenad! Mycket av både positiva och mindre positiva miljöer att se. Blev förvånad att Eriksbergs köpcentrum har ett såpass begränsat utbud, faktiskt inte så värst mycket större än Doktor Fries torg på Guldheden eller Kapellplatsen i Landala. Men än finns ju chansen att göra om och göra rätt, dvs riv (eller åtminstone integrera) centrumbyggnaden i några ordentliga stadskvarter som binder samman omgivande gator och områden. Där är ju rätt stora parkeringar mm, som kan bebyggas, och det torde kunna få plats rätt mycket. Om man dessutom bygger ut enplans lokalbyggnader mot gatan i anslutning till de i och för sig rätt snygga nya punkthusen i änden på Stålhandskegatan, skulle man kunna få till en rätt hygglig stadsmiljö i området.

Vad man kan göra åt Sannegårdshamen vet jag däremot inte....

Sist men inte minst: Köp och läs Maria Berggrens bok om Lindholmen! Jag blev tagen från första sidan, den är också spännande: mot alla odds och trots årtionde efter årtionde av förfall, lyckas till slut ett antal eldsjälar vända utvecklingen, och vi andra får glädjas åt det Lindholmen som ligger där nu... Det är kärlek och omtanke om den närmaste omgivningen, och till staden som heter Göteborg, som genomsyrar boken.
 0
Hans-Olof Hansson (4 September 2013 18:17):
Jag har läst boken, den är riktigt bra! Tyvärr så hade jag förhinder denna gång annars så hade jag kommit med på promenaden.
 0
Olof Antonson (4 September 2013 22:28):
Vi planerar att köra en fortsättning på vandringen inom kort: Eriksberg bort mot bockkranen, "platån" och Färjenäs.
 0
Ragnar Lind (5 September 2013 00:07):
Första gången jag var på Lindholmen var våren -86. Då var vad jag minns, det mesta övergivet och förfallet där. Jag minns den fladdrande mellanölsaffischen utanför den sedan länge nedlagda butiken (där det nu är en keramikverkstad). Jag minns också det lilla huset (längst bort i nedre högra hörnet på bilden här ovan) som syntes vara bortom all räddning.
Efter att ha läst boken förstår jag att det här året var botten nådd. Mycket underjordsarbete hade redan gjorts, och nu kunde Lindholmen resa sig igen.
Många frågor har fått svar - inklusive frågan om Arbete och Fritids LP från 1972 "Slottsbergets hambo å andra valser" faktiskt syftade på "detta" Slottsberget.....

Här är en intressant video "Farväl Lindholmen" om varvets nedläggning 1975 (nästa inlägg):
 0
Ragnar L (5 September 2013 14:39):
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6740 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.