Utskrift från gbg2.yimby.se
....

På östfronten något nytt 2

 
I maj förra året gjorde jag ett inlägg om aktuella byggprojekt i östra Göteborg (Örgryte-Härlanda). Det handlade bland annat om rivningen av Munkebäcksgymnasiet, Qvidings planer på att flytta sin verksamhet från Torpavallen till Härlanda Park (fängelseområdet) och omvandlingen av de tidigare fotbollsplanerna till skokartonger för sällanköpshandel. Sedan dess har en del projekt i närområdet färdigställts och andra påbörjats. Området är även aktuellt i och med Göteborg 2035: Östra mellanstaden, som vi skrev om nyligen.


I många delar av staden placeras det ut tillfälliga "paviljonger", men på Landerigatan i Bagaregården byggs faktiskt en permanent förskola!

Ungefär så här kommer det att se ut när det blir klart (Högerklicka och tryck visa bild för en något större version)En bit längre ner på samma gata har JM byggt seniorlägenheterUppe på Strömmensberg färdigställs Poseidons två punkthusUtsikten är det troligtvis inget fel på ...Nere vid Härlanda Park används Qvidings nya fotbollsplaner flitigtKopplingen till kulturhuset Kåken har förbättrats avseevärt tack vare den nya gång- och cykelbanan. Svårigheten att nå kulturhuset till fots konstaterade vi redan under Yimbys stadsvandring i Kålltorp sommaren 2010, och jag skrev även om det i rapporten förra åretÄntligen slipper man se Brf Nyckelns förbudsskyltar när man skall till biblioteket! Att tillgängligheten ökat med denna enkla åtgärd, och att man nu slipper ta en omväg på drygt 500 meter (för att inte tala om det mentala avståndet), innebär att verksamheten kommer fler människor till gagn.Qvidings klubbhus kommer enligt Tidningen Öster att målas i en liknande beige färg som fängelsebyggnaden för att smälta in

I och med Munkebäckslänken fortsätter numera 5ans spårvagn från den gamla ändhållplatsen vid Torp till Östra Sjukhuset

En del vägarbeten återstår dock längs Munkebäcksgatan ...Av gymnasiebyggnaden återstår ingenting. Förhoppningsvis blir resultatet av det som byggs något i stil med vårt yttrande för Nya Munkebäck

De på många sätt föredömliga husen på Danska vägen var en av anledningarna till att vi anordnade en stadsvandring i området (rapport med foton från vandringen kommer inom en snar framtid)Ännu ett förskolebygge, denna gången på Skillnadsgatan i Bö. Ser mycket trevligt ut (januari)!Illustration som visar hur förskolans tak är tänkt att se ut (Högerklicka och tryck visa bild för en något större version)Nu när snön försvunnit kan man börja se växtligheten på taket (april)Trevliga burspråkLite stel gårdsmiljö som präglas av fasta lekredskap (vilket jag skulle kunna skriva en avhandling om), men inget som inte går att komplettera med exempelvis en bygghörna där barnen själva kan vara medskapande.Här är ett föredömligt exempel på en bygghörna med återvinnings- och naturmaterial från förskolan Trollet i Kalmar (fotot är tagit från Mia Mylesands blogg, och hon har även skrivit boken "Bygg och konstruktion i förskolan")
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Mats O. (27 Maj 2013 20:44):
Jag hatar dom där entréportarna på dom nya husen på Danska vägen. Så jävla förort.
 0
Christopher (27 Maj 2013 23:59):
Jag är inte speciellt nöjd med utförandet över dagiset på landerigatan, en sluten fasad mot gatan hade vidgat kvartersstaden samtidigt som barnens gård hade riktas bort från vägen och in mot skogen. Ingen risk att barn som rymmer blir påkörda, mindre buller samt att de hade varit skyddade från de förbipasserande bilarnas avgaser.

SBKs ursprungliga plan var ju även att förtäta in lite bostäder längs gatan också, men de planerna lades ju på is efter överklaganden.

Bor förresten i punkthuset som visas på bild 1 och 2 ^^.
 0
Ragnar L (28 Maj 2013 08:24):
Seniorlhusen på Landerigatan ser - ur alla aspekter - riktigt trista ut. Någon "stad" är det rakt inte.
+1
Michael Hjortstierna (29 Maj 2013 20:21):
Varför lyckas man inte införliva dagis/förskolan i en kvartersbyggnad?
Seniorbostäder, fy fan vilket begrepp! Varför kan det inte vara små lägenheter som fungerar lika bra för studenter, seniorer, singlar mm... Tänk blandstad, blanda åldersgrupper, verksamheter osv
+1
Michael Hjortstierna (29 Maj 2013 20:25):
Tycker man borde förbjuda köpladorna i Göteborgs kommun, bygg in lokalerna i kvarter!!!
Tänk vilka bostäder det hade blivit på taken på Nordstan, ICA Maxi, Coop, IKEA, lite stadsodling på det så...
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.