Utskrift från gbg2.yimby.se
....

Yimbypriset 2013 går till...

 

 


Historiens första vinnare av Yimby Göteborgs stora pris till Albert Lilienbergs minne går till...


Håkan Cullberg och Tomas Lundberg


...för sitt stora engagemang i stadsplaneringsdebatten i och med sin utarbetade och innovativa plan för det framtida centrala Göteborg i Frihamnen, Viking Green City. Stort grattis och bra jobbat, fortsätt kämpa! Prisutdelning kommer att ske inom kort (med efterföljande rapport).  


Håkan Cullberg berättar om visionen för Frihamnen under en av våra stadsvandringar.


Här är ett urval av de motiveringar som kommit till oss från er stadsbyggnadsintresserade göteborgare:

För att under lång tid, proaktivt och konkret visat på möjligheter att bygga tät blandstad som knyter samman Göteborg över Göta älv. 


...för deras planer och envetna lobbande för en spektakulär exploatering av Frihamnen.
Kul plan som jag hoppas blir verklighet!


De gör ett enastående jobb och kämpar för att nå fram med sina strålande idéer trots all långsamhet, byråkrati och rädsla som finns hos beslutsfattare. Visionen om Viking Green City ligger, i mina ögon långt före allt annat som jag har sett i frågan om att väcka liv i Göteborg. Kämpa på Håkan och Tomas!
 


Här berättar Håkan Cullberg själv om visionen:

Tur med båt från Lilla Bommen in i kanalerna i Frihamnen:

Fotnot: Yimby Göteborgs stora pris till Albert Lilienbergs minne är ett nyinstiftat pris som kommer att delas ut årligen till den eller dem som gjort något bra för utvecklingen av staden Göteborg. Nomineringar och vinnaren röstas fram bland våra medlemmar och bloggläsare. 
Albert Lilienberg var stadsplanechef i Göteborg mellan åren 1907-1927 och stod bakom flera klassiska och älskade stadsplaner, bland annat Gamlestaden, Kungsladugård och Bagaregården.

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Mats O. (19 Mars 2013 07:50):
Stort grattis naturligtvis till Håkan och Tomas !

Men tyvärr....

Vita yngre män delar ut ett pris till två vita medelålders män.

Yimby borde ta sig en funderare på sin representativitet och på hur göteborgarna uppfattar nätverket.
+2
Johannes Hulter (19 Mars 2013 08:53):
Mats O: Alla kan bidra. Vem nominerade du till priset?
+1
Matthias H. (19 Mars 2013 10:44):
Grattis Håkan o Tomas.

Mats O. det var en ganska konstig analys/konstaterande du gjorde där. En förutsättning för att kunna dela ut priset till en indisk arkitektbyrå t ex med bara kvinnor i är ju att dom lagt ett förslag i Göteborg. Finns det många sådana förslag? Jag har missat det i sådana fall.
 0
Daniel (19 Mars 2013 13:17):
Lite statistik män och kvinnor 2003.
Arkitekter 4018 2664
Inredningsarkitekter 402 512
Landskapsarkitekter 397 723
Fysiska planerare 123 248

Försök sedan att fundera på vilka som är kända inom respektive yrke. Det är som med kompositörer, stjärnkrögare samt kommentarskrivare på yimby inte många kvinnor.
+6
Sven Renquist (19 Mars 2013 15:02):
Leve Håkan och Tomas! Mycket välförtjänt. Ni har visat en vision av Frihamnen som många gillade. Även om Göteborg stad inte köper ert förslag rakt av så har ni ändå visat vägen. Förhoppningsvis funkar ert förslag som en kvalitetsmässig ribba som de kommande planförslagen kommer att mätas mot. Så visionen om en levande Frihamn lever!
+1
Olof Antonson (19 Mars 2013 18:38): Online
Ett stort grattis!
 0
Lars Bowald (19 Mars 2013 21:39):
Grattis Håkan och Tomas som lagt ned ett otroligt engagemang och massor med arbete för att skapa det nya Göteborg.
 0
Tomas Lundberg (20 Mars 2013 10:40):
Tack! Verkligen kul och hedrande att vi fick Yimbypriset ! För att kommentera Mats O: Även en kvinna var nominerad till priset - Ann-Catrin Kärnä. Men påståendet är tänkvärt till Yimby som diskussionsforum där kanske 98 % av kommentarerna är av främst yngre män. Yimby har många bra krönikor och oftast en intressant diskussion efteråt och man kan inte påstå att den är ”traditionellt grabbig”. Varför är så få kommenterar och krönikor från kvinnor? Är det något i sättet att diskuttera som är orsak till att inte fler kvinnor vill vara med i debatten? Yimby Gbg´s 2200 medlemmar består väl inte bara av män... och synen, idealen på stadsbyggnad är förmodligen inte olika bland män och kvinnor? Stort tack igen för priset.
 0
Hannes Johansson (20 Mars 2013 13:08):
Stort grattis, det var välförtjänt i mitt tycke.

Homogeniteten är en intressant fråga som också har diskuterats, det finns t. ex. en tråd på forumet om det. Har man några insikter eller åsikter uppskattas det mycket, men kontentan hittills har väl varit att de flesta tycker diskussionsklimatet är bra och inbjudande och att det är svårt att se hur man ska kunna locka en mer varierande skara människor att kommentera mer än att personligen uppmuntra alla man känner (från alla grupper) att vara med.
 0
Peter Bilist (20 Mars 2013 13:57):
Tänk om kvinnorna vill bo i vita björnar, porslinsfabriker och landalaberg. Måste vi då kvotera in sådana bostadsområden i vår syn på Centrala Älvstaden?

Med andra ord: Det inbjudande debattklimat som Hannes talar om ska väl ändå vara nog?

Edit: Jag röstade på SBK...
 0
Hans H (20 Mars 2013 14:24):
Peter: Att en större grupp, exempelvis kvinnor, skulle ha en enhetlig syn på hur de vill bo är inte rimligt. Och det finns redan gott om porslinsfabriker och landalor, men ont om stad trots att stadsliv är mycket uppskattat... vilket är en stor bit bakom Yimbys vurmandet för just mer stadsliv och utvidgade stadskärnor. Men att folk gillar något, exempelvis landalor, skidbackar eller sommarhus betyder inte att det har en plats i centrum av en stad, såvida det inte gör innerstaden bättre.

Jag tror inte att en större andel engagerade kvinnor i kommentarsfälten eller artikelskrivandet hade medfört "kvinnliga" synvinklar, utan bara fler reflektioner och fler synvinklar i allmänhet och därmed ett bättre forum. Men skulle det finnas unikt kvinnliga synvinklar som missas så är det naturligtvis extra synd att de är underrepresenterade.
 0
Hannes Johansson (20 Mars 2013 15:27):
Som sagt, intressant och relevant fråga, men jag tycker vi flyttar den diskussionen till den existerande forumtråden. Här kan vi konstatera att nomineringsmöjligheterna var öppna för alla och att det är dessa som de flesta har röstat på. Jag har personligen svårt att tänka mig en mer välförtjänt vinnare i år.
 0
Johannes Hulter (20 Mars 2013 15:36):
Hannes: Håller med, dock har jag svårt att hitta forumtråden. Kan du länka den här? Det enda jag hittar är din artikel i frågan från 2010: http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​20​10​/​0​5/​jamstalld-​stadsplanering-​_​.​.​
 0
Hannes Johansson (20 Mars 2013 15:48):
Jag hittar faktiskt inte heller den som vi hade på just Göteborgs avdelning just nu, men däremot finns det två trådar som härstammar från Stockholms forum:

http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​forum/​thread.​aspx?​id=​149

http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​forum/​thread.​aspx?​id=​335
 0
Patrik Höstmad (21 Mars 2013 00:06):
Johannes och Hannes: Att män syns mest i kommentarerna på forumet diskuterades OT senast i denna tråd om modereringen:
http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​forum/​thread.​aspx?​id=​240​9
 0
Mats O. (21 Mars 2013 07:18):
Kommentatorsfälten och forumdelen på Yimby tenderar ibland till att bli "grabbiga" och "inåtvänt nördiga".

Med detta menar jag att många har ett behov av att slå varandra i skallen i olika debatter, det gäller att kunna rabbla så mycket statistik och siffror som möjligt, om biltrafik, spårvagnskapacitet, broar, västlänk, osv.
En annan sak är dom hemmagjorda kartorna - "... här ska nya spårvägslinjer dras, här bygger vi nya kvarter, ny älvbro här... "
 0
Johannes Hulter (21 Mars 2013 07:31):
Mats: Tycker du vi ska uppmana folk att inte ha med så mycket fakta i sina kommentarer? Eller undvika att illustrera sina idéer? Jag har lite svårt att förstå vad du vill att vi ska göra. Men tack för din kritik.
+2
Moa Kristiansson (21 Mars 2013 08:53):
Att diskussionerna här på yimby förs med sakliga argument och baserat på fakta är det som gör att yimby är så bra och tyvärr sticker ut från många andra platser där stadsplanering diskuteras...

Mats O: Statistik är i alla fall bland det roligaste jag vet.
 0
Daniel Andersson (21 Mars 2013 08:55):
Mats: De långa trådarna där två (eller fler) träter om något, tex Västlänken, med massa detaljer från utredningar etc., kan ändå ge nåt jämfört med ren pajkastning och det går ju alltid att byta tråd om läsaren finner det för träigt.

De hemgjorda 'simcitykartorna' över stan tror jag faktiskt bidrar till en breddning av forumet; de verkar vara uppskattade bland de lite yngre av oss. Vissa kan tycka långa textsjok är tungt och gilla det lekfulla med kartorna. Däremot kan jag tycka det är konstigt att de inte väcker mer reaktioner från boende som ser dem som färdiga beslut och blir upprörda över att tex få en ny husflygel som blockerar deras fönster.
 0
Johannes Hulter (21 Mars 2013 08:59):
Moa: instämmer!

daniel: Ja, jag brukar aldrig vara med i de där evighetslånga debatterna om spårradier etc. men det är ju väldigt intressant att följa och ofta snappar man upp något nytt. Även de hemmasnickrade kartorna tycker jag är väldigt givande. Även om de är lite galna ibland så ger de nya perspektiv.
 0
Johannes Hulter (21 Mars 2013 09:01):
Men som Hannes sa, fortsätt gärna diskussionen i trådarna - då har vi det samlat på ett ställe för framtiden.
 0
Erik Sandblom (21 Mars 2013 11:42):
Apropå statistik! Knappt var tredje göteborgare bor inom fem kilometer från arbetet, och drygt hälften bor inom 10 kilometer. Men det är ganska få som går eller cyklar.

Källa Resvaneundersökning 2011 (PDF). Göteborgs Stad Trafikkontoret
http:​/​/​www.​trafikverket.​se/​PageFiles/​96360​/​resvaneunde.​.​
 0
Johannes Westlund (22 Mars 2013 12:15):
Jag tillhör väl den lite yngre generationen, och jag gillar kartor och andra former av visualiseringar. Det går ju att beskriva i text vad man vill göra, men det blir ofta fruktansvärt ogenomträngligt och kan ta 10-15 minuter att fullt förstå (eftersom man måste kolla upp på en karta och rita en bild i sitt huvud för att förstå vad som menas). Särskilt om det rör omfattande eller mer precisa förslag. En bra bild ger samma information på 10 sekunder. Det är också lätt för andra att se brister och förbättringspotential och göra ändringar.

Annars har jag inget emot långa och komplicerade texter. Jag läser gärna avhandlingar som kvällsförströelse. Så för mig handlar det inte om oförmåga att förstå eller ovilja att ta mig igenom kompakta textmassor. Men medan text är bra på en sak så är bilder bra på en annan. Rätt verktyg för rätt jobb.
 0
Jan Åke Ek (23 Mars 2013 13:58):
Tycker det är väldigt kul och intressant att ta del av alla ideer som framförs i detta forum. Men hur får man kommunen att genomföra några av alla (många bra) ideer. Känner mig frustrerad över att det händer så lite.Exempelvis parkeringsytorna nedanför Masthuggstorget har stått utan hus i mer än 40 år. Måste det vara så stora planer så fort något skall bebyggas ( typ centrala älvstaden) Det är nu 15 år sedan man visste att Götatunneln skulle vara klar 2006. Vad har hänt jo lite gräs och kantsten och jag höll på att gömma Älvrummet. Kanske någon,du Johannes, på ett begripligt sätt kan förklara varför det tar så lång tid.
 0
Krister (23 Mars 2013 17:44):
Parkeringarna ger ett bra tillskott till Parkeringsbolaget.
(kommunägt)
 0
Richard (2 April 2013 16:15):
Hoppas Viking green city blir av!!
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.