Utskrift från gbg2.yimby.se
....

Vad ville man bygga 2011?

 
Nu har ett nytt år börjat och det har blivit dags att utvärdera året som gått. Precis som tidigare tar vi en titt på de detaljplaner som gått ut på samråd under året.



Nya Gamlestaden - 2011 års överlägset bästa plan

Vi har gått igenom kommunens lista över detaljplaner som finns på Stadsbyggnadskontorets hemsida. Efter att ha räknat bort övergripande program, planer utan bostäder, planer för gruppboenden etc. och andra specialfall har vi fått en lista på fjorton stycken detaljplaner för sammanlagt ca 1000 bostäder.

Årets stora glädjeämne var planen för Gamlestaden. En riktigt bra plan som innehåller det mesta en stadsvän kan önska sig. En eloge till Ann Catrin Kärnä och de andra som jobbat med den. Ni har gjort ett fantastiskt arbete.

Möjligtvis kan man ifrågasätta nyttan av den föreslagna biltunneln under stadsdelen för någon miljard. Där kanske man behöver tänka ett par varv till. Det vore ju tråkigt om hela planen gick i stöpet för att man inte fick loss pengar till en trist biltunnel. Och i planen för kvarteret längst i söder har man glömt att kräva funktionsblandning.

Men i allt väsentligt så är det en magnifik plan. Ett föredöme för resten av staden.



Utsnitt ur plankarta för Gamlestaden - det är så det ska se ut!

För oss som gillar funktionsblandning är dock 2011 års planer på det stora hela en sorglig läsning. Endast en av fjorton detaljplaner (planen för Gamlestaden) ställer uttryckliga krav på funktionsblandade hus. Inte ens mitt i stan, på Lorensbergsgatan, lyckas man ställa krav på funktionsblandad bebyggelse.

I planerna för Masthuggsterrassen och Kortedala Torg försöker man istället aktivt få bort funktionsblandning genom att ersätta verksamhetslokaler med bostäder och i flera fall har man implicit förbjudit funktionsblandad bebyggelse, t.ex. i de nya husen på Majstångsgatan i Kungsladugård.




Utsnitt av plankarta för Majstångsgatan. "BP" betyder att det bara får byggas bostäder och källarparkering. Lokaler i botten är inte tillåtna.

Hur en detaljplan som aktivt motarbetar funktionsblandning kan sägas vara i överensstämmelse med vår utmärkta översiktsplan - som ju tydligt föreskriver blandstadsbyggande - är fullständigt obegripligt. Det vore intressant att höra någon ansvarig tjänsteman eller politiker förklara detta.

Eftersom man i de flesta planer envisas med glest, markslösande husipark-strössel blir det inte heller särskilt mycket byggt. Planen för Gamlestaden står faktiskt för hälften av årets bostäder, trots att den bara utgör en mindre del av den planerade markytan under året. På vissa ställen, som i planen för Eriksberg, har man till och med aktivt gått in för att sänka det tillåtna våningsantalet.

Enligt Länsstyrelsen ligger prognosen för Göteborgs befolkningsökning fram till 2020 på ca 5000 personer per år, vilket förmodligen är lågt räknat. Vi behöver alltså producera minst ca 2500 bostäder per år bara för att hålla jämn takt med befolkningsökningen. Men vi planerar inte ens för hälften av det. Kommunens bostadsmål och grundlagens krav på bostadsförsörjning verkar uppenbarligen underordnade den funktionalistiska ideologins dogmer om gles och trist bebyggelse.

Yimby förutsätter att antalet planlagda bostäder ökar dramatiskt kommande år, förslagsvis genom att beställare, byggare och tjänstemän tar en paus från att bryta mot översiktsplanen med sitt eviga husipark-strösslande och istället börjar planera fler täta, sammanhängande blandstadskvarter. Som i Gamlestaden.

Förhoppningsvis kan våra politiker hjälpa dem på traven genom att vara väldigt tydliga - mot såväl byggindustri som byråkrati - att från och med nu är det  täta, levande blandstadskvarter som gäller, inte mer trist, glest husipark-strössel.

2012 vill vi se minst fem planer som den i Gamlestaden. Nu kör vi! :)

Såhär ville man bygga 2011:




Backadalen
20 bostäder
Krav på funktionsblandning: NEJ



Eriksberg
? bostäder
Krav på funktionsblandning: NEJ



Gamlestaden
500 bostäder
Krav på funktionsblandning: JA



Grässkärsgatan
5 bostäder
Krav på funktionsblandning: NEJ



Klåvavägen
35 bostäder
Krav på funktionsblandning: NEJ



Kortedala Torg
50 bostäder
Krav på funktionsblandning: NEJ



Lorensbergsgatan
30 bostäder
Krav på funktionsblandning: NEJ



Majstångsgatan
140 bostäder
Krav på funktionsblandning: NEJ



Masthuggsterrassen
10 bostäder
Krav på funktionsblandning: NEJ



Norra Kyrkbyn
40 bostäder
Krav på funktionsblandning: NEJ



Rundradiogatan
8 bostäder
Krav på funktionsblandning: NEJ



Sisjön
? bostäder
Krav på funktionsblandning: NEJ



Synhållsgatan
40 bostäder
Krav på funktionsblandning: NEJ



Tolered Gård
68 bostäder
Krav på funktionsblandning: NEJ
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Daniel (9 Januari 2012 10:21):
Man ville alltså inte följa ÖP. Det kanske är såpass enkelt att ingen vet att det har kommit en ny? Man kanske har missat att ta upp detta på informationsmötet med tjänstemännen?
 0
Olof Antonson (9 Januari 2012 11:39): Online
Fin sammanställning!

Bilden från Lorensbergsgatan är helt fantastisk! Paret som strosar omkring och beskådar omgivningen personifierar den besynnerliga värld som är samtida arkitektillustrationer.
Det hade varit trovärdigare om de lagt in en bild på Snake Plissken och några brinnande oljefat i bakgrunden.
 0
Matthias H. (9 Januari 2012 12:06):
Olof hahaha precis. För övrigt så är och förblir Snake Plissken o Mad Max dom två största antihjältarna som någonsin funnits inom filmen. Det går inte att bli coolare.
 0
Johannes Hulter (9 Januari 2012 13:40):
Olof: Men generöst nog har man iaf *tillåtit* lokaler, så med byggarens goda vilja så... :)
 0
Johan (9 Januari 2012 13:50):
1000 bostäder på ett år är fullständigt katastrofalt. Med tanke på att det såg likadant ut förra året dyker många frågor upp.
Vad beror haveriet på? Är politikerna medvetna om det? Finns det någon strategi för att lösa problemet?
Kommunen har i och med detta lyckats skapa förutsättningar för mycket lågt byggtempo minst två år framöver, alldeles oavsett konjunkturläge. Grattis!
 0
Mats O. (9 Januari 2012 14:21):
Johan

Dubbelt så mycket som Kungsbacka som bygger 500 nya bostäder per år.

Kanske beror byggtakten i Göteborg att man vill undvika risken för ett överutbud av bostäder framtiden.
+1
Erik Johansson (9 Januari 2012 14:48):
1000 lägenheter på ett år när politikerna säger 2500. Ups! Uppenbarligen prioriterar man fel i BN och på stadsbyggnadskontoret.

Jobba med helhetstänk och sätt ihop de politiska målen (som tex. fler förskolor och mer bostäder) till detaljplaner. Då sparar man ju in en SBK-, TK-, FK-handläggare per varje förskoledetaljplan och får blandstad på köpet!
 0
Matthias H. (9 Januari 2012 14:50):
Mats O.

Så oerhört försiktiga behöver man kanske inte vara...

Kommunen ökar ju med 6-7000 pers år efter år.
 0
Gunnar Einarsson (9 Januari 2012 17:58):
"Little boxes on the hillside, little boxes made of ticky tacky, little boxes on the hillside, little boxes all the same..."
 0
Gunnar Einarsson (9 Januari 2012 18:16):
Matthias H, en inte oviktig fråga är väl hur många av de där 6-7000 som får ett arbete, nu eller i framtiden.
 0
Mats O. (9 Januari 2012 19:49):
Mattias

Det är klart att det behövs byggas mer bostäder i Göteborg, men om det är 1000 per år eller 1500 eller 2000 kan nog ingen säga helt säkert.

Helt tokstolligt när GP på sin ingress skriver att "50.000 göteborgare saknar stabilt boende". Vad är stabilt boende ?
Vem här känner någon som är bostadslös ? , och då menar jag nån som inte har nånstans att sova i natt.

När min mamma och pappa var unga på 60-talet hyrde dom ut ett rum i sin lägenhet, det var inga konstigheter och arrangemanget funkade bra.
Vi är nu det land i Europa som har flest kvadratmeter boyta per person och det land där unga flyttar hemifrån tidigast.

Det är nog bra om svenskarna hade lite perspektiv på sitt boende och jämför med situationen med andra länder.
 0
Hannes Johansson (9 Januari 2012 20:01):
Mats O: Nog kan man ställa lite större krav på service och standard i ett land med Sveriges ekonomi än ett fattigare land. Javisst, vi ligger "före" massor av länder i de flesta frågor som handlar om levnadsstandard - betyder det att vi kan sluta försöka förbättra något? Nej, naturligtvis inte.

Partierna sa ju i alla fall själva att man ville bygga minst 8000 lägenheter under mandatperioden (Miljöpartiet sa 8000 och Vänsterpartiet 12000, Socialdemokraterna däremellan). Det vore ju konstigt om man samtidigt som bostadsbristen ökar kom fram till att man förresten snarare behöver bygga runt 500 lägenheter per år istället.
 0
Gunnar Einarsson (9 Januari 2012 20:10):
Mats O: "När min mamma och pappa var unga på 60-talet hyrde dom ut ett rum i sin lägenhet, det var inga konstigheter och arrangemanget funkade bra."

Heh, ja de hyrde ut ett rum för det var typiskt för unga par att kunna hyra en lägenhet mitt i stan eller vart som helst. Idag är det typiskt för samma 25-åringar att vara mambos och pappos.

När jag var i 7-8-årsåldern hängde jag mycket hemma hos sonen till en viss idéhistoriker som då hyrde en sexrummare i ett slitet och vackert hus på Linnégatan. För detta vågar jag lova att den dåvarande i bästa fall adjunkten inte erlade en alltför betungande del av månadslönen.

Det är annorlunda idag. Bostadsbristen är verklig och mycket värre än på 60-talet. Och om du tänker efter så tror jag garanterat att du kommer på en och annan bra förklaring till det.
 0
Jan Jörnmark (9 Januari 2012 20:24):
Kan bara hålla med. Växer staden med 5-6000 per år är 1000 lägenheter helt åt skogen. Dessutom undrar man ju i sitt innersta hur stabila dom 500 lgh i Gamlesaden verkligen är.

Nej, det är bara att konstatera att produktivitetn på SBK är låg och sannolikt fallande och att inget politiskt tryck verkar att sättas på byråkratin. Till det kommer allmännyttans växande renoveringsbehov och förlamningen runt Västlänken, Frihamnen, Skeppsbron, Heden, Stenaterminalen/Norra Masthugget und so weiter...

Att dom sen ritar alltihop efter strösselvarianten antyder ju i alla fall inte att det är experimentlustan och den obändiga kreativiteten som sänker produktiviteten.

Allt hänger naturligtvis ihop. Det här är förfärligt, snart börjar man väl längta efter Göran Johansson igen.
 0
Krister (9 Januari 2012 20:39):
Allmännyttan har blivit handlingsförlamad. Privatvärdarna bygger bara bostadsrätter. HSB och Riksbyggen bygger lyxlägenheter för 55+
 0
Daniel Bergqvist (9 Januari 2012 21:15):
@Jan J: planområdet har redan krympt relativt de politiska visionerna. Som du ser på kartan förblir p-området framför SKF kvar + området norrut längs Gamlestadsvägen. När politikerna inser att projektet fördyras lär exploateringen ökad. Dyr infrastruktur är bra.

En annan flaskhals är att planen är uppdelad i två etapper. Tät struktur närmast torget med bibehållen viadukt blir ett faktum i flera år.
 0
Hans-Olof Hansson (10 Januari 2012 08:12):
Enligt uppgift i dagens Metro så går det enligt Boplats sammanställning 829 sökande per ledig lägenhet! En fungerande bostadsmarknad i Göteborg, eller hur?
 0
Daniel (10 Januari 2012 08:54):
Några problem är fortfarande överklaganden samt bygglagen, men även planerna.

Husen vid Trekantsgatan på Hisingen tog 4 år att uppföra. På Bjurslättsplan har man hållt på i 4 år innan man får sätta spaden i marken. Porslinsfabriken började för 8 år sedan, kvillebäcken för 4 år sedan och ska pågå i 8 år.
Alltså kan man krasst tänka sig att om man går till kommunen och vill bygga på en tomt idag, så kan man hyra maskinerna 2016. Är det dessutom då ett större projekt så vet man att man har att göra 2017-2025. Såsom systemet ser ut kan ingen ge ett vallöfte om hur mycket som ska bygga och hålla det. I byggnadsfrågan så är det tjänstemännen och domstolarna som bestämmer. Vallöften om byggnation kan inte vara vara 1 mandatperiod och utan ska istället vara i 3 mandatperioder. Det politiska styret kvittar, även om vissa vill cementera staden mer än andra.
SBK och domstolarna arbetar inte alltför fort, och lagarna är rätt så kontraproduktiva.
 0
Jan Jörnmark (10 Januari 2012 13:23):
Kan hålla med om att det politiska styret i Gbg är jämnt skägg i princip, men det sista året har jag blivit övertygad om att vi måste få ett byte, av det enkla skälet att det nuvarande styret förlorat all sin kreativitet.

Efter decennier av s-styre har stigberoendet (path dependence) blivit i det närmaste totalt, och förmågan att titta åt sidan för att hitta/söka en ny lösning helt försvunnit. Man har låst fast sig i infrastruktur- och byggplaner som blivit mål i sig (istället för medel att lösa problem), och som dessutom urartat till evighetsmaskiner när de sakta rör sig genom planprocesser och byråkratiska nedmalningsapparater.

Allt det där har dessutom förskjutit makten från politikerna till byråkratin, där både självbelåtenheten och den rena korruptionen blivit allt större problem.
http:​/​/​en.​wikipedia.​org/​wiki/​Path_​dependence
 0
Mats O. (10 Januari 2012 14:12):
@ JJ

Ytterst så är det ju väljarna som får utkräva ansvar från sina politiker 2014.

Nu är jag inte sosse själv så jag vet inte hur dom resonerar, men jag tycker det är konstigt när dom kontrollerar styrelseplatserna i dom tre Framtidenbolagen: Poseidon, Familjebostäder och Bostadsbolaget. Att dom inte är mer pådrivande i ökat bostadsbyggande genom dessa tre bolag ?

När det gäller dom borgerliga partierna så står nog inte ökat bostadsbyggande högst på agendan. Det är nog överhuvudtaget ingen angelägen fråga för deras väljare.
Folk som har pengar kan antingen köpa sig en bostad eller om man har en hög inkomst så är man attraktiv som hyresgäst.
 0
Daniel (10 Januari 2012 15:44):
Ett problem med det lokala politiska styret är faktiskt att det är jämt skägg mellan båda blocken. Dom flesta frågorna tas i samförstånd mellan båda block och om man vill ändra på detta så får man ju egentligen rösta på dom två partier som inte är med i blocken. Men å andra sidan kan ju detta få katastrofala resultat.
Jag personligen anser att stadsledningskontoret är den kommunala plats som har havererat fullständigt. Dom har levererat befolkningsprognoser som har slagit fullständigt fel, och detta får politikerna lida för. Om SLK säger att det bara kommer att bo pensionärer på t.ex. Norra Älvstranden så tror politikerna på dessa tjänstemän och planeras det inte för så många dagis. Sedan så visar det sig att det är mycket barnfamiljer som flyttar in och då utbryter panik för man har inga lokaler för dagis.
Sedan är det iofs också Lokalförvaltningen visst en väldigt stor koloss i förstelningen av staden har jag hört. SBK arbetar mycket utifrån vad LF och SLK skriver.

Det bästa vore dock att maila sin lokala politiker och påtala långsamheten hos vissa tjänstemän. Om inte påtalar bristerna så kanske man inte alltid får reda på dom.
 0
Daniel (10 Januari 2012 15:45):
För övrigt så kanske det är dags för v att försöka infria sitt vallöfte om ett kommunalt byggbolag. Det är ju brist på företag som vill bygga.
+4
Patrik Höstmad (10 Januari 2012 16:50):
Om det konsekvent hade byggts lokaler i bottenplan så hade man enkelt fått in ett dagis i efterhand (eller vad nu behovet är) när prognosen slår fel. Bygger vi färdigplanerat får vi problem. Bygger vi in flexibilitet så kan vi möta framtiden.
 0
Jan Jörnmark (10 Januari 2012 17:19):
Daniel 15.44 - det är den där självbelåtenheten och förstenade täkandet som måste brytas upp, med kofot om så är nödvändigt. Men då behöver vi politiker som vill någonstans och som dessutom har kunskaper till att ifrågasätta sånt som egentligen är rena dumheter.

Tron att (halv-)exkulsiva bostadsrättsområden skulle befolkas av pensionärer och människor i övre medelåldern har t ex aldrig stämt - tvärtom har sådana områden en YNGRE befolkning är traditionella hyreshusområden. Trots att det vid det här laget har varit tydligt i mer än ett decennium fortsätter man att planera utifrån "sanningar" som aldrig varit sanna.

Men värst är handlingsförlamningen när det kommer till "allmämnnyttan". Här har vi 70 tusen lägenheter där en fjärdedel av göteborgarna bor. Renoveringsbehövet växer för varje år som går, för den allt övervägande delen av beståndet är nu cirka 40-50 år. Herregud, jag hämtar min son på Kapellgångens dagis varje dag, och sprickorna i Landala är numera synliga med blotta ögat.

Men allmännyttan har ingen strategi för vare sig renovering eller stadsutveckling. Man bygger något enstaka hundratal lägenheter om året - skulle man behålla sin marknadsandel (om nu det vore önskvärt) borde man bygga tusen varje år. Det innebär att stans överlägset största hyresvärd inte vill bygga, och att de privata aktörer som kommer åt att bygga bostadsrätter egentligen får en walk over på marknaden.

Så något tryck från det största fastighetsbolaget på byråkraterna finns inte, och politikerna har egentligen ingen bild av vad de vill göra med sina bostadsbolag heller. Panta Rei, kan man väl sammanfatta situationen.
 0
Jan (10 Januari 2012 17:36):
Nivån på de regerande politikerna beror inte på dom själva utan av oppositionen. Den regerande majoriteten, oberoenda av kulör, måste hela tiden vara utmanad av en handlingskraftig opposition med visioner samt vara medveten om att klarar man inte av att leverera i tid med kvalitet till en rimlig kostnad ser medvetna väljare till att de åker ut i nästa val. Och ibland så behövs det maktskifte, inte för att alternativet nödvändigtvis känns bättre, men för att självgodheten och liknöjdheten inte skall få fäste hos de som innehar makten.
 0
Krister (10 Januari 2012 18:48):
Namnet på moderbolaget bör snarast bytas ut till Förvaltnings AB Forntiden.
 0
Kalle (10 Januari 2012 19:58):
Älvstranden Avvecklings AB
Förvaltnings AB Forntiden
Wallenstandard
Göteborg & champagneklubben
Göteborgs Snigelvägar
Göteborgs Kyrkogårdsaktiebolag
Göteborg Elchock
Hedens grusreservat

fler förslag ?
 0
Johannes Hulter (10 Januari 2012 20:59):
Haha, nu får vi ta och gaska upp oss! :)

Det intressanta är ju hur vi kan göra saker bättre. Uppåt, framåt!
+1
Olof Antonson (10 Januari 2012 21:26): Online
Detta kan nog bli lite bättre än nuläget i alla fall: http:​/​/​www.​gp.​se/​nyheter/​goteborg/​1.​822884-​monument-​er.​.​

Man får väl vara glad för det lilla ...
+1
Johan (11 Januari 2012 00:40):
Här har vi ett solklart exempel på att något är ruttet vad gäller planprocessen i Göteborg: http:​/​/​bit.​ly/​zkyAQ6

Tydligen räcker det inte med en utställning av planen, man måste ha två. Nej förresten, bara två utställningar verkar aningen förhastat, vi kör tre utställningar! Var och en med två års mellanrum.
Således ser planens historik ut på följande vis:

2003 - Första programmet
2005 - Nytt program
2007 - Samråd
2007 - Utställning 1
2009 - Utställning 2
2012 - Utställning 3
2012 - Antagande
2012-2014 - Överklagat
2015 - Byggstart
2016/2017 - Första inflyttning

Snyft.
 0
Gunnar Einarsson (11 Januari 2012 14:08):
Jan Jörnmark, finns det ens pengar för något så omfattande som att renovera Allmännyttans miljonbestånd?
 0
Jan Jörnmark (11 Januari 2012 18:45):
Johan - och vad stiliga husen ser ut, efter all denna möda... hahaha.

Gunnar. Nix. Då måste dom börja arbeta aktivt med försäljningar och omstruktureringar av beståndet. Och just nu finns det ju ett politiskt förbud mot den typen av arbete. Därför gör man nog bäst i att tänka på dagens allmännytta som en jättelik bit kryptonit, som sprider handlingsförlamning runt sig (ursäkt sänds till Johannes, jag vet att han gör vad han kan).

Man bygger inte, man skjuter på renoveringar, man kapar 30 våningshus på knappa mitten, man ger walk over till privata producenter som bygger i splendid isolation. Och sen har vi det lilla problemet som just nu pågår i rättegångssalarna, förstås.
+1
Olof Antonson (11 Januari 2012 21:28): Online
Ja, jag säger då det. Snart behöver du inte åka till Detroit, Jan.
 0
Jan Jörnmark (11 Januari 2012 22:56):
Jag är för tillfället lite hård i mina kommentarer, men jag kan försäkra er att det finns skäl. Men det vet ni...
+1
Johan (11 Januari 2012 23:27):
Bara för att skapa lite godare stämning kan jag ju posta den här länken som visar att även vänsterpartiet nu aktivt jobbar för mer blandstad i byggnadsnämnden: http:​/​/​bit.​ly/​yql0​zh

Mp + V alltså. Fattas nu bara att S får in någon med samma inställning i byggnadsnämnden, innan det finns majoritet för blandstadsyrkanden. Majoritet har man faktiskt lyckats få i fallet med Falkenbergsgatan som man kan se i länken. Vore trevligt om detsamma kunde ha gjorts med Stora Torp.

Tar inte SBK eller byggarna ansvar för att planera tätare stad får politikerna gå in och beordra att det sker, vilket det alltså verkar finnas skäl att ha vissa förhoppningar om att de kommer att göra.
 0
Johannes Hulter (12 Januari 2012 00:05):
Johan: Det där var verkligen upplyftande läsning! Yrkandena var ju rena Yimby-festen. :) 2012 kan nog bli ett intressant år...
+3
Sven R (12 Januari 2012 01:27):
Om Stora Torp: S+V+Mp föreslår att bullermuren stryks ur planerna. Bra! Istället föreslår dom bullerreducerande planteringar. Nej, det funkar inte! Växter släpper i princip igenom allt ljud.

Det är inte "rocket-science" att bygga med fasader och fönster som uppfyller ljudkraven, det är bara en ekonomisk fråga. Byggaren vill snåla in genom att bygga en mur.

Dessutom handlar det inte bara om ljud utan även om motsatsparet offentligt-privat. Nere på kontinenten är det vanligt att villor omges av höga murar, även på helt lugna platser. Det är ett sätt att göra trädgården helt privat. Man vidgar sin privata sfär. Samma sak på Stora Torp, byggherren vill skapa en liten oas med en rejäl gräns mot offentligheten.

Jag tror det är bra om politikerna ibland försöker se igenom bygganas retorik. Bullret är inget reelt problem!!! Så ni behöver inte delegera "problemet" till Trafikkontoret, det minsta man kan kräva av byggarna är att de använder konstruktioner och material som uppfyller gällande normer.

För vem vill ha en stad med massa murar?
 0
Patrik Höstmad (12 Januari 2012 09:30):
Trist att Stadsbyggnadskontoret och Byggnadsnämnden viker sig i bullerkraven för kortsiktiga eknomiska vinster hos byggherrarna.

Dessutom är bullerberäkningarna för Stora Torp är gjorda med antagandet om en hastighet av 50 km/h (vilket är den skyltade hastigheten). Min erfarenhet är att bilarna håller en hastighet av 60 km/h i medel eftersom vägen är så bred, fri från överraskningarna och fint scaftad. Sänkt hastighet och ändrad karaktär på Delsjövägen är en ännu bättre lösning för bullret.

Det är samma undfallenhet i planen för Bostäder vid Torpagatan.
"Utifrån de bullerberäkningar som gjort konstaterar Stadsbyggnadskontoret att de ekvivalenta ljudnivåerna från vägtrafik endast i en punkt överskrider 55 dBA, vilket får anses som acceptabelt."
Ja, men nu är ju riktvärdet 55 dBA. Det vore en enkel åtgärd att klara riktvärdet eller göra kompenserande åtgärder för de aktuella lägenheterna.
Ang. helikoptertrafiken från Östra Sjukhuset i samma detaljplan:
"Naturvårdsverket och Socialstyrelsen anger att maximal ljudnivå inomhus ska vara 45 dBA och tillåter inte att det överskrids. Om fasaden skulle dimensioneras för 45 dBA maximal ljudnivå inomhus skulle det för vissa fasader ställas hårda ljudisoleringskrav på väggar och fönster för en händelse som förekommer sällan. Därför är kravnivån i detaljplanen angiven till 50 dBA och gäller endast nattetid i sovrum."
Varför inte hålla sig till de värden som redan finns? När dessa har tagits fram har för- och nackdelar vägts in. Nu gör stadbyggnadskontoret och byggnadsnämnden ytterligare en värdering och det blir liksom lite urvattnat. Det bidde bara en tumme....

Som Sven så riktigt påpekade det är främst ett ekonomiskt skäl till att avsteg görs och det handlar inte som speciellt stora pengar.
 0
Mats O. (12 Januari 2012 16:34):
Det kommer att byggas 2500 lägenheter under 2012, det går åt rätt håll i alla fall.

Sen ska det bli intressant att se hur den nya hyressättningen slår mot lägenheterna i centrum. Man har ju redan kunnat läsa om en familj i Masthugget som kommer att få 12.000 i månaden i hyra för sin 4:a.

Instämmer även med JJ om att Framtidenbolagen behöver krympa sin balansräkning för att få råd omfattande renoveringar av sitt fastighetsbestånd.
Sen är jag inte säker på att lösningen alltid är att sälja till hyresgästerna/brf. Det finns gott om privata fastighetsbolag, försäkringsbolag och pensionsstiftelser som kan äga och sköta dom här fastigheterna på ett bra sätt.
 0
Daniel (12 Januari 2012 16:59):
Jag tror inte att allmännyttan har så stora renoveringsbehov framför sig när det gäller miljonprogrammet. Mycket av det är redan renoverat och vissa värdar är bättre än andra. Gårdstensbostäder är ju i bra skick, och likaså Hjällbobostaden. Poseidon håller sina fastigheter i hyfsat tillstånd men däremot så brister Familjebostäder och Bostadsbolaget. Man får dock inte glömma av att mycket av miljonprogrammet ägs av privata bolag såsom Atmosfärgatan och halva Brunnsbo och diverse bostadsrättsföreningar såsom i Backa där allmännyttan inte alls är särskilt stor. Faktum är att det många gånger är bara en fördom att så fort det är en stor betongkoloss så är det allmännyttan.
 0
Jan Jörnmark (12 Januari 2012 18:04):
Daniel, jag vet vem som äger fastigheterna i stan, och jag kan försäkra dig att allmännyttans behov är mycket stort. Det är värre än för de privata värdarna också, som ofta kan sälja till en brf.

Allmännyttan kommer att tvingas renovera, och t o m Hulthen har pratat om att försäljningar kan bli nödvändiga. Dock är den frågan politiskt omöjlig, så därför väntar vi intresserat på hur lösningen ska se ut. Men det går ju alltid att låna pengar, förstås.
 0
Jan Jörnmark (12 Januari 2012 21:06):
Postscript, lite senare: Tog en koll på Hjällbobostadens årsredovisningar, och åren 2004-2010 fick dom koncernbidrag för undehåll (från Framtiden) på en dryg kvarts miljard. Ger en bra uppfattning om hur kostnaderna framöver kan tänkas se ut, år ut och år in.
 0
Mats O. (12 Januari 2012 22:40):
Okej , så om varje lägenhet i Hjällbobostaden kostat 110.000 att renovera (2300 st) så kommer resterande 68.000 lägenheter i Poseidon+Familjebostäder+Bostadsbolaget kosta 7.5 miljarder

eller nåt sånt ?
 0
Jan (13 Januari 2012 00:29):
RE: Mats O.

Vad kan man få för 110.000? Ett nyrenoverat badrum plus ny kyl/frys och ny spis? Jag misstänker att allmännyttans renoveringsbehov är större.
 0
Sven R (13 Januari 2012 01:21):
Jag kollade på Framtidens årsredovisning 2010. De verkar ha ordning och reda på ekonomin. 2010 gjorde de en vinst på c:a 3 miljarder. Detta utan några avyttringar.

Saxat angående framtidens underhåll:

Koncernens justerade soliditet, enligt Årsredovisningslagen (ÅRL) och Redovisningsrådets rekommendationer (RR), ska vara minst 30 procent. Enligt ägardirektiven ska ett särskilt ställningstagande göras om den justerade soliditeten överstiger
35 procent, vilket den också har gjort under många år. Detta har möjliggjort det utökade fastighetsunderhåll som genomförts i koncernens bostadsföretag samt i koncernens lokalbolag. Då koncernen har ett stort bestånd av 1950-, 1960- och 1970-talsfastigheter har det tagits ett strategiskt beslut om att öka underhållstakten ytterligare under perioden 2009-2013. Detta innebär att koncernen kan redovisa ett resultat efter finansnetto på noll kronor, enligt ÅRL och RR.


Några problem att finansiera renoveringar med hyresintäkterna verkar alltså inte finnas idag. Men de skriver också att den nya lagen om krav på affärsmässighet kan ställa till det i områden med låg socioekonomisk status, där hyrorna inte kan höjas. Koncenbidrag som Jörnmark nämnde kanske inte blir accepterat?

Tyvärr har de en genant låg bostadsproduktion. De färdigställde bara 257 st hyresrätter under 2010! Målet låg mellen 400-600 st.
 0
Sven R (13 Januari 2012 01:28):
"De verkar ha ordning och reda på ekonomin." Eh, den meningen kanske inte känns klockren med tanke på korruptionshärvan. Men ni fattar nog hur jag menade.
 0
Jan Jörnmark (13 Januari 2012 07:06):
GP, 20 dec 2011: GÖTEBORG: Anneli Hulthén sticker ut hakan och kan tänka sig att sälja delar av de kommunala bostadsbolagen för att finansiera upprustning av eftersatta miljonprogramsområden i Göteborg.

Anneli Hulthén, kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande är beredd att svära i kyrkan och sälja av delar av allmännyttan för att finansiera den stora upprustning och klimatanpassning som behövs.

- Om det inte tas några beslut på nationell nivå om hur kommunerna ska ha råd att rusta upp miljonprogrammet måste vi använda de värden vi har. I Stockholm har de sålt 100 000 lägenheter och använt pengarna för upprustning. Det är en väldigt osocialdemokratisk politik. Men frågan är hur vi ska göra det annars. Vi kan inte bara sitta och vänta på att ingenting händer.

Du menar alltså att du är beredd att sälja delar av de kommunala bostadsbolagen?

- Jag vill inte stänga den dörren, säger Anneli Hulthén.

Hon är bekymrad över att den nationella bostadspolitiken länge varit så lågprioriterad. Inte ens under socialdemokraternas sista tid vid makten tyckte hon att staten tog något större ansvar utan lämnade över det mesta till kommunerna.

- Det som oroar mig mycket är att fler och fler hamnar utanför den ordinarie bostadsmarknaden. Vi har försökt att lösa detta genom olika särskilda insatser. Men den här gruppen växer. Och när hyresrätter omvandlas till bostadsrätter stängs dörren för många.

Anneli Hulthén tycker att det allra viktigaste är att Göteborg blir mer blandat. Hon efterlyser modernare sätt att hantera bostadsfrågan.

- I Holland har man till exempel ett system där en lägenhet i en fastighet avsätts till en familj med låga inkomster. På så sätt blir det mer blandat även i samma hus. Jag säger inte att det är det enda eller bästa sättet men vi måste våga tänka i nya banor.
 0
Jan Jörnmark (13 Januari 2012 07:18):
När man kollar Hjällbobostadens årsredovisningar ser man stora koncernbidrag, och mycket stora förluster, år efter år. Till slut fusionerades bolaget in i Poseidon igen 2011, så nu kan man inte se nånting igen.

Men man får ändå en inblick i det enorma underhållsbehovet och ofömågan att klara det med hyrorna i miljonprogramområdena. Vet man sedan att allmännyttan äger största delen av Lövgärdet och Hammarkullen tillsammans med Rannebegran och Gårdsten, samt tiotusentals lägenheter från decenniet innan (byggda 1955-1970) förstår man att trycket på hyrorna i centralare områden blir starkt. Man har också lätt att förstå varför fokus inte hamnar på nybyggnation, vilket ju egentligen är det problem vi diskuterar här.

Nej, som jag ser det är Göteborgs allmännytta alldeles för stor. Den är ogenomskinlig, ohanterlig och sannolikt ostyrbar. Den har blivit ett av stadens alla problem, som det inte kommer att hända något med de nämsta åren.
 0
Daniel (13 Januari 2012 08:16):
När det gäller allmännyttan som sagt så är den faktiskt i relativt gott skick. När jag bodde i Angered för 10 år sedan så var det under den tiden som man renoverade mycket av Angered. Gårdsten har ju inga renoveringsbehov längre förutom den stora bostadsrättsföreningen som ligger där, inte heller Hjällbobostaden, men däremot så har Bostadsbolagets hus i Rannebergen och Hammarkullen det, samt även Familjebostäder i Eriksbo. När det gäller Angered C så är det helt ok hus där. Norra Lövgärdet renoverades för c:a 10 år sedan medan Södra Lövgärdet ägs av Skandia har jag för mig (Diligentia och Skandia har haft lite intern byteshandel när det gäller deras fastighetsbestånd så jag håller inte alltid reda på vem som gör vad längre i deras bestånd).
I Backa så renoveras Poseidons hus just nu, men familjebostäder och Bostadsbolaget behöver renovera sitt även om bostadsbolaget har gjort mycket. Därimot så håller nu också Stena på att renovera sina gigantiska hus i Backa, men sedan har vi fortfarande 6 stycken väldigt stora brf:er i Backa som har stora renoveringsbehov. Sedan har ju också stadsdelen Kärra stora renoveringsbehov men där finns ju inte allmännyttan representerad.
Frågan är hur alla bostadsrättsföreningar ska ha råd med alla renoveringar? Dom kan ju liksom inte sälja av sitt fastighetsbestånd.
 0
Mats O. (13 Januari 2012 08:22):
Har vänner som bor hos Diligentia (ägt av försäkringsbolaget Skandia) och dom är väldigt nöjda med sin hyresvärd.
Ett annat bolag, Örgrytebostäder på Danska vägen, brukar år efter år toppa listan med dom nöjdaste hyresgästerna. En lista där allmännyttans bolag brukar inta en medioker mittplacering.

Men ytterst är det väl en fråga vilken politisk uppfattning man har, huruvida det är bra med stora kommunala hyresbolag.
 0
Jan Jörnmark (13 Januari 2012 09:49):
Daniel, bara en liten detalj. Den stora bostadsrättsföreningen i Gårdsten kollapsade ekonomiskt i slutet av 1990-talet och köptes in av Gårdstensbostäder (som är en del av Framtiden). Gårdstensbostäder består förresten idag av cirka 2500 lägenheter.

Gårdstensbostäder går idag runt, men under åren 1997-2004 fick man olika former av koncernbidrag och stöd i häradet 500 miljoner, vilket skulle ge en summa på 200 tusen/lägenhet. I dagens kostnadsläge skulle den kanske kunna justeras till 300 tusen. Kanske kan ge en indikation på kostnaderna i cirka 30- 40 tusen lägenheter idag. Blir ungefär 10 miljarder, om jag lyckas få nollorna rätt när jag räknar i huvudet.
 0
Mats O. (13 Januari 2012 15:13):
Det är för övrigt inte bara allmännyttans hus som behöver renoveras och saneras. Det gäller också många fastigheter som byggdes under bostadsbubblans värsta hets 2000-2007, alltså hus med putsad fasad med enstegsfasad där luftspalt saknas.

När garantitiden gått ut efter 10 år, och möglet både syns och luktar, blir det dryga kostnader att sanera och bygga om för många villaägare, bostadsrättsföreningar och andra fastighetsägare.

Exempel på en villa i Borås: http:​/​/​www.​bt.​se/​nyheter/​boras/​har-​faller-​en-​husdrom-​i.​.​(3106073).gm
 0
Olof Antonson (13 Januari 2012 15:16): Online
I somras när jag besökte västra hamnen i Malmö, så var det åtminstone ett hus från Bo01 (eller något senare) som hade byggställningar runt sig, och där man åtgärdade putsen. Det var lite sorgligt att se.
 0
Krister (15 Januari 2012 17:53):
Charmen med Centrala Göteborg är att det är Shabby-chic. (hört från utlänningar på besök)
 0
Olof Antonson (15 Januari 2012 18:27): Online
Ja, vi har ju lyckats sätta en tydlig DDR-prägel på många ställen där grävskoporna varit framme.
 0
Christopher (16 Januari 2012 20:06):
"Dubbelt så mycket som Kungsbacka som bygger 500 nya bostäder per år."

- Jo men sen är ju Göteborg uppskattningsvis minst tio gånger så stort som Kungsbacka.

"Kanske beror byggtakten i Göteborg att man vill undvika risken för ett överutbud av bostäder framtiden."

- Kommunen borde fokusera mer på hyresrätter. Har en kusin i Italien som säger att där finns det hyresrätter så det nästan räcker och blir över med 1a handskontrakt. Synd att kommunen tackade nej till Wallenstams goda erbjudande.

"När det gäller dom borgerliga partierna så står nog inte ökat bostadsbyggande högst på agendan. Det är nog överhuvudtaget ingen angelägen fråga för deras väljare.
Folk som har pengar kan antingen köpa sig en bostad eller om man har en hög inkomst så är man attraktiv som hyresgäst."
- Bara för att man inte råkar vara socialist eller kommunist innebär ju inte det att man är rik, eller att man är fattig för att man är socialist. Tror snarare att de flesta unga väljarna - oavsett politisk åsikt - har svårt att finna en bostad. En arbetare tjänar ju av naturliga skäl mer än en nyexaminerad student.
Det partipolitiska problemet är snarare att vänstern vill bygga hyresrätter för skattepengarna som inte finns = inga hyresrätter byggs. Medan högern hellre ser att privata bolag står för byggkostnaden i utbyte mot att de får ta ut vinst, något som tyvärr tar väldigt lång tid med nybyggda hyresrätter då bla. mark och materialinvesteringen är hög = inga hyresrätter byggs. Åter igen anser jag att det var dumt av kommunen att tacka nej till Wallenstams erbjudande vilket innebar att kommunen står för marken och Wallenstam för byggandet. Visst kommunen tjänar inga pengar, men förlorar o andra sidan inte heller pengar, marken äger man ju redan. Man möts helt enkelt halvägs. Ett erbjudande både Stockholm och Malmö nappade på.
 0
Christopher (16 Januari 2012 20:07):
Glömde naturligtvis ange att jag citerade Mats O. Alltid är det nått som skiter sig .. :)
 0
Mats O. (16 Januari 2012 21:38):
Hej Christopher

Jämförelsen med Kungsbacka var ju med en lätt ironisk knorr från min sida. Alltså att kranskommunerna snart (?) bygger mer bostäder än Göteborg.

Exemplet med Wallenstam känner jag inte till.
Däremot vet jag att dom klagat på att dom bara fått markanvisningar i områden där dom inte är intresserade av att bygga några hus.

Men det finns ju fler aktörer som vill in på bomarknaden så det finns knappast skäl för SBK att agera nickedocka åt W.

Till sist tror jag det blir intressant att på sikt se hur hyrorna utvecklar sig i centrum. Allmännyttan är inte längre normgivande. Dom privata värdarnas krav i år låg väl runt 5% höjning i centrum. Vi kommer nog få se större skillnader i hyrorna mellan centrum och förorter.
Går det att tjäna mer pengar på hyreslägenheter i centrum minskar nog också omvandlingstrycket att göra bostadsrätter av hyreslägenheter.
 0
Hans-Olof Hansson (16 Januari 2012 23:30):
Kranskommunerna bygger redan fler bostäder än Göteborg...
 0
Christopher (18 Januari 2012 20:39):
Det hade vart kul (och säkert ganska "normalt") om tillgången på bostäder ökade så att behovet dämpas och prisutvecklingen kunde liknas vid ex. fordonsindustrin. Där nya lägenheter av naturliga skäl som idag då är dyrare, men att övrigt folk till en låg slant kunde skaffa sig en lite äldre bostad. Ungefär som när folk som har råd köper en ny bil medan vanligt folk köper begagnat, och studenter en holk :)
Idag har ju lägenhetens ålder och skick ingen större påverkan på priset man betalar för den.
 0
Christopher (18 Januari 2012 20:40):
Eftersom efterfrågan är större en tillgången.
 0
Mats O. (18 Januari 2012 20:55):
Det är dyrt att bygga nytt.

Vem ska betala ?

I Sverige är det alltid någon annan som ska betala.
 0
Daniel Bergqvist (25 Januari 2012 11:22):
En stor del av bostadsbristen och framförallt segregationen tror jag är självförvållad. Rimligen kan alla med fast inkomst låna till bostad i "stadsmiljöer"! Begränsande faktor är hur många kvadrat respektive individ har råd med. Bostadssubventioner i all ära, men den som vill bo centralt: se över dina preferenser! Kanske får man nöja sig med ett rum? Problemet illustreras med följande "studenthus":
http:​/​/​www.​dagensps.​se/​artiklar/​sn/​20​12/​0​1/​23/​271973/​i.​.​

Lägre totalkostnad för individen i kombination med högre avkastning per kvadrat för byggaren är A och O.
 0
Daniel (25 Januari 2012 11:47):
Som sagt så är en del av bostadsbristen självförvållad även på individnivå.

Om jag ringer Curt Lundahl idag så kan jag nog få ett förstahandskontrakt på Tycho Brahes Gata ganska omgående. Givetvis förutsatt att jag har fast inkomst. Och vill man inte bo på Tycho Brahes Gata så gör man faktiskt ett aktivt val, men man ska inte gnälla om att det är bostadsbrist, för det är bara brist på bostäder i attraktiva områden med övervägande svensk nationalitet. Att det finns lägenheter i invandrartäta områden räknas inte, dom bostäderna är ju inte värdiga etniskt svenska för man vill ju inte ha fel hudfärg på grannarna.
 0
Johannes Hulter (25 Januari 2012 12:08):
Daniel: Det ligger faktiskt en 3:a på Tycho Brahes gata ute på Boplats just nu. 661 sökande...
 0
Daniel (25 Januari 2012 12:29):
@Johannes. Carl Lundahl har av diverse skäl inte lagt upp alla sina lediga lägenheter. Dom har tre lediga på sin hemsida, men allt annonserar dom inte. Anledningen till detta är att det är enklare att plocka ut vilka som ska bo där. Att solla bland 661 stycken blir ganska svårt för vissa bolag och då tar man hellre hand om dom som ringer. Det blir mindre urval där man också bara genom att prata i telefonen kan neka vissa och säga att det inte finns några lediga lägenheter. Men det är många som gör detta. Jag behövde ju bara säga hej till Hjällbobostaden och så fick jag tre erbjudanden för ett tag sedan.
 0
Johannes Hulter (25 Januari 2012 13:01):
Daniel: Ja, så går det säkert till. Men en anledning till detta torde ju vara just bostadsbrist. Att sedan de med pengar, kontakter och rätt namn kan få tag på bostad hjälper ju inte resten.
 0
Daniel (25 Januari 2012 13:21):
Anledningen till detta system är egentligen inte bostadsbrist utan segregeringen.
 0
Patrik Höstmad (25 Januari 2012 13:51):
Daniel skrev: "... vill man inte bo på Tycho Brahes Gata så gör man faktiskt ett aktivt val, men man ska inte gnälla om att det är bostadsbrist, för det är bara brist på bostäder i attraktiva områden med övervägande svensk nationalitet. ..."

Det där med svensk nationalitet är nog överdrivet. Jag har haft ett antal kollegor och vänner som bott i nordost. Anledningar till att de lämnat (och försöker att lämna) är:
1. Bristande/obefintligt underhåll av bostaden.
2. Störande grannar (har även hänt i Högsbo och Bö...)
3. Bristande service och utbud.
4. Otrygga miljöer kring hållplatser och på gångstigar.
5. Dåliga kollektivtrafikförbindelser på kvällen/nätter.

Man kan diskutera hur aktivt det valet egentligen är. Du skulle ju lika gärna säga att "... vill man inte bo i Borås så gör man faktiskt ett aktivt val, ..." eller "... vill man inte bo i Torslanda så gör man faktiskt ett aktivt val, ...". Man kan gnälla på att det det är brist på bostäder i de områden vi vill bo i även om det skulle råka finnas bostäder någon annanstans. Eller med andra ord: Vi kan planera och bygga nya områden vi trivs i även om det skulle råka finnas en outhyrd bostad någon annanstans.

Bostäderna och staden ska anpassas efter våra behov och inte tvärt om!
 0
Daniel (25 Januari 2012 14:26):
@patrik. Jag hade köpt ditt resonemang, om det inte hade varit för att vissa andra områden såsom Hovås är otroligt populära trots bristande service, otrygga miljöer och dålig kollektivtrafik samt störande grannar.
 0
Patrik Höstmad (25 Januari 2012 14:55):
Daniel: Hovås har inte bristande service, otrygga miljöer och dålig kollektivtrafik samt störande grannar om man beaktar att området bygger på tillgång till egen täppa, skyddande bil och externa köpcentra. Hovås vänder sig inte direkt till de bilfria gång-, cykel- och kollektiv-trafikanter som flyttar från nordost in mot centrum. Att man köper sig en plats i ett reservat i Hovås är en annan process än den att man lämnar nordost - tror jag (finns kanske omflyttnings statistik på stadsdelsnivå att botanisera i....).

Hur som helst, poängen är:
Bostäderna och staden ska anpassas efter våra behov och inte tvärt om!

Vi kan inte peka på Tycho Brahes Gatan och säga "Sluta gnäll!".
 0
Johannes Hulter (25 Januari 2012 15:04):
Dessutom är det ju uppenbarligen just nu 673 personer som söker en bostad på Tycho Brahes gata. Huruvida någon fastighetsägare tjuvhåller på en ledig lägenhet bredvid spelar ju ingen roll för dem. De har ändå ingen lägenhet. Och då är det bostadsbrist.

Att det finns en massa andra problem (som tex segregation) ändrar ju inte på det.
 0
Olof Antonson (25 Januari 2012 15:29): Online
Att 673 människor söker en lägenhet där är ju ett tecken på desperation om något. Det är ju inte för att lägenheten, eller platsen i sig, är särskilt attraktiv.
 0
Johannes Hulter (25 Januari 2012 15:42):
Olof: Nja, en del positiva sidor finns ju trots allt. Malou och Richard verkar ju trivas tex: http:​/​/​www.​gp.​se/​bostad/​inredningarkitektur/​1.​19696-​ho.​.​
 0
Olof Antonson (25 Januari 2012 16:07): Online
Jag menar att siffran 673 inte nödvändigtvis är en direkt indikation på platsens attraktivitet. Däremot skulle det nog låta så om man talade med fastighetsägaren, då skulle de 673 sökande utgöra en måttstock på hur otroligt eftersökta hans fina lägenheter är.

Med tanke på hur Göteborg generellt planeras, och vurmen för grönområden, så borde Bergsjön vara stans attraktivaste plats. Det finns väl en och annan som tycker det, och som drar nytta av de kvaliteter som finns i naturvärden osv, men många hade nog hellre flyttat till till en central lägenhet i Linné. Det är vad jag tror.
 0
Johannes Hulter (25 Januari 2012 16:12):
Olof: Agree.
 0
Mats O. (25 Januari 2012 17:06):
Det behövs inte ens vacker arkitektur för att folk ska trivas i ett bostadsområde. Örgrytebostäder på Danska vägen brukar toppa listorna över dom populäraste hyresvärdarna. Här vill folk bo.

http:​/​/​www.​oba.​se/​bilder.​php
 0
Daniel Bergqvist (25 Januari 2012 17:14):
För att vidga perspektivet: hur skiljer man bäst på social segregation och sådan uppkommen av att individer följer sina preferenser (som i mitt exempel yta/kvm)?
 0
Mikael Kreutz (25 Januari 2012 18:43):
Olof: Tror många väljer bort Bergsjön, Kortedala, Hammarkullen, etc, p.g.a. eftersatt underhåll på både bostäder och publika utrymmen så som torg, spårvagnshållplatser, gångvägar, etc. De få renoverade/nybyggda husen i nordost är väldigt populära. Upprustning av befintligt bestånd samt stadsmässig förtätning i nordost skulle nog kunna vara ett av de bästa dragen från kommunens sida för att bekämpa segregation samt bostadsbrist.
 0
Mats O. (25 Januari 2012 19:40):
Jag bodde i Kortedala för 10 år sedan. På den tiden när man var ute och festade loss på stans klubbar och pubar, så uppkom ju alltid frågan 'var bor du ?'. Nuförtiden mäts ju ens sociala ställning var man bor nånstans, inte vad man jobbar med.
Snabbt fick man alltid svara 'Kortedala -men jag håller på och letar efter annat'.

Tragiskt på sätt och vis att man inte hade mer självförtroende på den tiden. Ung och osäker ?

Appropå det så har Peter Birro i sin första bok han skrev beskrivit den totala självförnedring det innebär för en ung man att tillsammans med ett one-nightstand sitta och skaka i 30 minuter på en spårvagn för att ta sig hem till lägenheten i Angered efter en blöt kväll på krogen.
 0
Johannes Hulter (25 Januari 2012 20:37):
Det vore ju trevligt om man kunde bygga så att alla fick känna sig nöjda och stolta över var de bodde.
 0
Olof Antonson (25 Januari 2012 20:50): Online
@Mikael: Jag håller med om att det finns potential, och det här är viktigt! I nuläget tror jag tyvärr inte att så många tar ett aktivt beslut och "väljer" exempelvis Bergsjön. Är lite tveksam till om det räcker att bygga några villor en bit bort för att ändra på det.

En socialarbetare som jag talade med på en skola i Bergsjön (under en praktikperiod i svenska som andraspråk) berättade att de svenskar som kunde hade i princip redan flyttat därifrån, och de som "blivit kvar" var inte sällan de som behövde hans hjälp.

Vad behövs göras för att gemene man skall vilja flytta till dessa områden? Hur kan man dra nytta av det fantastiska läget med närheten till naturen? Vad behövs göras för att människor från andra delar av stan skall vilja åka dit på besök?
 0
Daniel Bergqvist (25 Januari 2012 21:17):
@Olof: egnahem/villor/radhus på billig mark nära naturen. En bit på vägen men det räcker inte. Vem vill skaka fram ett antal miljoner för ett nytt hus i en oattraktiv stadsdel? Möjligen kan det finnas potential i dalen där väg 190 går: http:​/​/​kartor.​eniro.​se/​m/​9CWMd

Så länge det finns vacker natur på annat håll förblir dessa områden oattraktiva.
Jag tror på successiv utfasning av de områden utan potential, med bristande kommunikationer och påtaglig segregation. Koncentrera resurserna till tex Angered, Hammarkullen och Kortedala. Det är ett jättejobb att vända en trend som har all ekonomi emot sig. Det krävs enorma insatser samtidigt som resultatet är högst oklart.

Läste nyligen att det anordnas klassresor (i dubbel bemärkelse) till Saltsjöbaden. Kanske kan något liknande vara intressant här i Gbg, till nordost. Som ett levande museum...så byggde vi så blev det.
 0
Olof Antonson (25 Januari 2012 21:44): Online
Ja, områdena är ju skapade för envägskommunikation, och det finns en inbyggd inflexibilitet i den strukturen. Frågan är hur människorna som planerade dessa områden hade sett på saken idag? Det är ganska stor skillnad på isolation och självvald isolation (villaförort).
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6734 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Uthyrningsdel
21 April 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.
Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Att gräva upp Västra och Östra Hamnkanalerna?
2 September 2021 13:18 av Michael Dundee