Utskrift från gbg2.yimby.se
....

Posthushotellet - en inblick

 "Tack gode gud för Göran Johansson och Anneli Hulthén!" skrek hotelldirektör Petter A. Stordalen under sitt minst sagt passionerade tal under vår rundvandring på det nya hotellet. "Jag är svensk i en norsk kropp" fortsatte han och lovordade snabbheten och effektiviteten bland våra politiker här i stan. Medan en idé eller projekt i Norge tydligen skulle ta flera år att få igång tog det bara omkring 15 sekunder att få igång något här i Göteborg. Om det ändå vore så bra när vi bygger den övriga staden. Potential finns onekligen.Stordalen var i storform.

Hotellkoncernen med Stordalen i spetsen har lagt svindlande 1,4 miljarder kronor på det nya Posthotellet. Det är till exempel hyran för min etta i över 4 miljoner månader. Det är 233 miljoner frimärken. En komma fyra miljarder är massvis med pengar! Hur de ska få igen de pengarna inom överskådlig tid blir spännande att se, men att det kommer att löna sig i längden tror jag nog ändå. Man regerar nu över hela Posthuskvarteret mitt i centrala Göteborg, bredvid Centralen och alla spårvagnslinjer bara 40 meter bort.

Själva byggnaden är pampig. Likt ett parlamentsbyggnad uppenbarar den sig och förvandlar Drottningtorget till ett magnifikare torg än förut. Torgytan som förut skars av då busshållplatser och stora träd dolde den vackra fasaden har kommit fram. Särskilt på kvällen då den nya fasadbelysningen dekorerar vidare på det redan utsmyckade huset. Enda invändningen jag har mot huvudfasaden är den jag haft innan, att entrén är osymmetriskt placerad. Vid något tillfälle ska jag fråga arkitekterna bakom vad tanken är. Jag misstänker att en anledning är att till vänster om huvudentrén ska det kring påsk öppna en stor uteservering på den långa terassen som löper längs fasaden.Konstverket "Dröm" på Drottningtorget.
En annan grej som Stordalen var lyrisk över är den stora invigningsshowen som man på torget kan få ta del av imorgon torsdag. "Den största hotellinvigningsshow som världen skådat" utlovade han. Han målade upp hur dagens unga kommer att stå på Drottningtorget med sina barn och barnbarn i framtiden och säga "jag var där". Det är inte omöjligt att han får rätt. Vad jag fått höra är nämligen att bara ljusshowen som kommer att lysa upp fasaden imorgon kväll har kostat runt tre miljoner kronor. Tre miljoner för en ljusshow alltså. Det här är en invigning man satsar allt på. Man har nämligen köpt in alkohol för omkring 11 miljoner kronor. Det lär bli lite blött.

Konst är en central del av hotellet och många konstverk har beställts in att pryda interiört. Men även det allmänna stadsrummet på torget har fått ny konst. Ni har kanske sett att man satt upp tre stålpelare med skulpturer på. De är permanenta och är en del av stans offentliga konst. Det är Barcelonakonstnären Jaume Plensa som står bakom det hela som har namnet "Dröm".

I hotellets entréhall på väggen sitter ännu ett konstverk, nämligen en norsk tillplattad postbil. Oslokonstnären Sverre Wyller köpte helt enkelt en postbil från norska posten och manglade den i en gigantisk stålpress i Degerfors. Nu kan man beskåda den här i Göteborg.

Reception. (foto: Louise Bilgert)


Lobbybarens långa guldsoffa. (foto: Louise Bilgert)
Fest/mässlokalen "Drottningporten" där till det både kan anordnas fester och mässor. Filmfestivalen festar här på fredag till exempel.


Spaavdelningen öppen för alla.
Hotellet har 500 rum.


Man har försökt att ta till vara och spara på gamla fönster och dörrar, alternativt tillverkat replikor.


Gamla delen och den nya delen.


Interiört är Posthuset numer en salig blandning av klassiskt och modernt, K-märkt och nybyggt. Ibland fick jag känslan av att vara mitt i en möbelaffärsdjungel då stilarna skiftade likt vädret i april. Det känns ibland som att man vill för mycket, det blir nästan lite rörigt med all inredning ibland. Men hellre för mycket än för lite, mysigt är en bättre känsla än tomhet.
Det är inte heller helt lätt att se vad som är äldre och nyare, om det är i gamla byggnaden man befinner sig i eller om man i själva verket står på den gamla gården, numer helt inbyggd. Det är en något rörig känsla man får när man kliver in i hotellets lobby. Man tappar snart bort sig i byggnaden och vet inte längre vad som är norr och söder. Men det är inte endast till nackdel utan kan vara rätt skönt, det ger känslan av att bestiga ny mark och att man fortfarande kan lära känns sin stad.
Utifrån är det desto lättare att skilja nytt från äldre.


Utsikt från högsta våningen.


Utsikt över den glesa innerstaden. Man blir så himla sugen på att skissa upp ett helt kvarter runt det gula friidrottshuset.


"Roof top" kallades takterassen och här var vattnet i poolen rykande varmt.


En vinkel jag aldrig sett förut, pampigt!


Åt andra hållet blir man lyrisk över hur mycket mark och hur mycket stad vi kan och ska bygga! 

Här ser man tydligt hur gammalt möter nytt. Blev lite besviken på den något fega utformningen av de nya delarna. Här kunde man tagit ut svängarna lite mer tycker jag, nu förs tankarna mer till Pedagogens A-hustillbyggnad än till ett 1,4-miljardersbygge.


Man hade en idé att man ville ha två entréer till byggnaden. Dels den stora på Drottningtorget men dels en mot Polhemsplatsen. Man tog fram historien och Drottningporten som exempel på förlagor.

Jag är tillräckligt gammal för att minnas att jag som liten varit med mina föräldrar och gjort postärenden här inne. Jag minns särskilt den stora salen man steg in i och den långa raden av kassaluckor. Denna del av byggnaden är K-märkt och här har man nu valt att lägga restaurangens matsal.

Restaurangen heter Norda, vilket ska stå både för Norden och nordisk mat men även för Nordamerika och matinfluenser därifrån. Det är nämligen göteborgssonen och sedan länge New Yorkbon Marcus Samuelsson som har lett arbetet med att skapa denna restaurang. Så att nivån på maten är hög är det ingen tvekan om.  
(foto: Louise Bilgert)


Det vackra taket är bara det värt ett besök.


Som ett av två hotell i landet (även Grand Hotel Sthlm) kan man nu erbjuda kök dygnet runt till hotellets gäster. Så blir du sugen på lite oxfilé halv fem på morgonen så går det utmärkt.


Marcus Samuelsson är en trevlig go gubbe! 


(foto: Louise Bilgert)Posthuset är vackrare än man tror, ta en närmare titt så hittar man detaljer.


 Mina intryck av posthushotellet är att det är stort, det är variationsrikt, det är lyx, det är pengar. Jag blev lite lite besviken måste jag säga att det inte var mer klassiskt pampigt. Jag hade lite fantasier om att det skulle vara mer palatslikt på insidan med stora kristallkronor och spegelväggar. Å andra sidan är det ett gammalt posthus vi pratar om och inget palats. Sedan är jag kräsen också, det är faktiskt rätt pampigt, särskilt restaurangdelen. Utsiken från takterassen är inte heller fel, även om man gärna hade sett ett dubbelt så högt hus såklart. Synd bara att takterassen inte är allmän utan verkar exklusiv för hotellets gäster. 

Jag gillar designtänket man tydligt har och viljan att vara bäst, att inte nöja sig med lagom. Man satsar på att ha konst och design i världsklass. Både vad gäller inredning, konstverk, personalkläder. I nästan allt har man använt lokala tillverkare och leverantörer. I restaurangen serveras mat från Västsverige och västerhavet, kaffet bryggs av den kända och smått hypade kafeterian på Magasinsgatan. Man har även låtit brygga ett eget öl på det lokala bryggeriet Dugges som kallas "Post". Gott, om man frågar mig.

Det jag kanske inte gillar så värst mycket är att man anställt personal med hjälp av talangtävlingar. Jag tror att man tappat bort ganska många göteborgska genier genom det. Många som aldrig når ut.

Jag hoppas att huset blir så öppet som man tänkt sig och att många kommer att våga ta sig in för att ta sig en titt. Att byggnaden kommer göteborgarna till nytta igen och att det blir en del av staden och inte bara ytterligare ett hotell. Jag kan sakna att det inte finns fler verksamheter i de lokaler som finns längs gatorna utanför, där det innan fanns både frisörsalong, tobaksaffär och teater. Det hade varit positivt om man hade lyckats få in externa hyresgäster i lokalerna och på så sätt vara med och bidra till stadslivet och vara ett helt igenom levande kvarter. 

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Olof Antonson (25 Januari 2012 22:13): Online
Det skall verkligen bli intressant! Kollektivtrafiken stängs av i några timmar kring festligheterna på Drottningtorget, och det aktualiserar återigen planerna på en planskild spårväg! GP skriver om hur Stordalen skulle vilja ha ett årligen återkommande evenemang, men att det blev ett bestämt nej. Trist. Med planskild kollektivtrafik hade detta varit ett ickeproblem.
 0
Patrik Höstmad (25 Januari 2012 23:21):
Meshuggah! Det finns trots allt hopp för Göteborg. Jag gillar att man tagit i från tårna och bara kört på och skapat en helt galen fulsnygg blanding av kaos, och mitt i allt ihop så har man sparat de gamla fönsterhakarna. Hoppas detta sätter standarden för Göteborgs framtida utveckling.

....eller så får Jörnmark anledning att fotografera här om några år. ;-)
 0
Emanuel Alfredsson (26 Januari 2012 06:45):
Någon som slår vad om att hotellet kommer att användas av Melodifestivalsdeltagare om några veckor eller om ett år?
 0
Daniel Bergqvist (26 Januari 2012 07:20):
Entrén är rimligen förskjuten åt höger för att matcha "skeppet" (glasgården). Naturlig disposition om du fråga mig.
Gällande pampighet hade även jag önskad ett mer klassiskt snitt på insidan. Tyvärr visar det dagens arkitekters perspektiv: uppfinna hjulet på nytt, aldrig ta till vara på vad som är bra.
 0
MTBSvetto (26 Januari 2012 11:05):
De där konstverken är jag jävligt säker på att jag sett på Plaza Massena i Nice.
 0
Olof Antonson (26 Januari 2012 11:20): Online
 0
sten (26 Januari 2012 14:26):
Det är samma konstnär, Jaume Plensa, som har gjort de båda verken. Inte helt ovanligt att konstnärer upprepar sig.
+1
Gunnar Einarsson (26 Januari 2012 15:44):
För en byggnad som i så hög grad bygger på symmetri är det ett mysterium att man har valt en off-centerplacerad gatuentré, men jag skall vänta med ett slutgiltigt omdöme tills jag har sett det på nära håll.
Tornet är dessutom för lågt vilket ger ett oproportionerligt och oroligt intryck jämfört med huvudbygganden. Själv tycker jag att tillbyggnaden är ganska ful och att den går dåligt ihop med Posthusets 20-talsklassicism.

Varianten på de tre aporna får man väl anta är tänkt som en påminnelse till göteborgarna att inte säga något dumt utan att förbli politiskt korrekta i alla avseenden.
 0
Lucke (26 Januari 2012 19:21):
Enligt arkitekten, Magnus Månsson, ville man återskapa en obruten axel mellan odinsgatan och norra hamngatan. Därav den förskjutna entrén.
 0
Jesper Hallén (26 Januari 2012 20:00):
Det var då ingen vidare bra anledning
 0
Johannes Hulter (26 Januari 2012 21:32):
Gunnar: Någon borde kanske starta nätverket JIMBY (jugend in my backyard) för de som är för förtätning så länge det är i förmodernistisk stil. ;)
 0
karl (30 Januari 2012 11:52):
Det stora problemet med nybyggnaden är ju inte huvuddragen/ambitionen.

Problemet är väl snarare det urusla genomförandet och den totala bristen på kompetent detaljering.
INGET i huset är ju vettigt genomritat typ. Snabbt gjorda budgetlösningar.
:(
 0
Gunnar Einarsson (6 Februari 2012 22:13):
Johannes, "JIMBY", haha! Ja, och denne någon kanske till och med känner sig hågad att så göra för det vore onekligen en förträfflig idé med tanke på en massiv slumrande röst som väntat alldeles för länge på att höras! :)
Fast min "kritik" av renoveringen ovan kunde nog faktiskt ha yppats av vem som helst, oavsett stilideal. Eventuellt till och med, Gud förbjude, av inbitna modernister på arkitekthögskolan!
 0
Martin E-sson (8 Februari 2012 11:37):
Har inte varit på plats fysiskt, bara sett diverse bildreportage inkl. detta.
En smaksak såklart, men det jag ser ger ett väldigt rörigt intryck.
Blandningen av stilar, färger och former ger intrycket av en möbelutställning parad med en vernissage av entusiastiska Konstfackelever.
Får känslan av att hela bygget kommer kännas daterat inom en snar framtid.
För stil och klass, checka in på Grand(sthlm), Knaust(s-vall) eller Savoy i Malmö.
Bara några få exempel på sobra hotell som ger ett ombonat och kvalitativt intryck.
Jag kan också vara helt fel ute, Post kanske får något pris för utmärkt design, men det är inte min cup of afternoon tea.
 0
karl (15 Februari 2012 13:00):
@martin e-sson

om du ser något i det ovan som ser konstfack ut så har du aldrig varit på en konstfacksutställning.

Det ser home-styling ut däremot. Något som är ungefär så diametralt motsatt som någonting inom inredning någonsin kan bli.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.