Utskrift från gbg2.yimby.se
....

Göteborg 2021

 
Idag öppnade Göteborgs stad sin idéportal för vårt 400-årsjubiluem 2021. Tanken är att vi alla ska kunna skicka in våra idéer om hur vi vill att jubileet ska se ut. Adressen är helt enkelt www.goteborg2021.com.
Frågeställningarna lyder till exempel "hur kan vi tillsammans göra Göteborg till världens bästa stad?" och "Hur ska jubileet göra ett internationellt avtryck för framtiden?". En världsutställning i stadsbyggnad kanske?

Vi på Yimby Göteborg skulle gärna se att jubileet ger avtryck stadsbyggnadsmässigt, både i form och mängd. Att byggtakten ökar och att alla göteborgare har en bra bostad och en spännande stad att leva sitt liv i. Vi vill att Göteborg förtätas och växer samman till en riktig storstad där det enda som saknas är tristess. Eller hur?

 

Göteborg 2021 from Göteborg / Gothenburg on Vimeo.

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Olof Antonson (21 Mars 2011 17:27):
Det hade varit trevligt om Frihamnen tagit någorlunda form innan dess. Spontant känns det som att Göteborg blivit tagen på sängen med 400-årsjubiléet. Västlänken känns som ett aber ...

Vi får nog sänka våra krav, inse att om Skeppsbron står färdig, så är det ändå "bra". Vi får acceptera att det tar 30 år att bygga 3-4 kvarter. Lustigt dock att vi hela tiden får bättre och bättre teknik, datorer, verktyg etc, men stadsbyggandet regredierar snarare i samma takt. Tänk vad de hade kunnat åstadkomma till 300-årsjubiléet om de haft vår teknik ... Det vi kan göra idag är väl på sin höjd att formulera en tjock bunt ursäkter om varför vi inte kan göra något som kan jämföras med det de gjorde för snart 100 år sedan.
 0
Gunnar Einarsson (21 Mars 2011 21:31):
"Det vi kan göra idag är väl på sin höjd att formulera en tjock bunt ursäkter om varför vi inte kan göra något som kan jämföras med det de gjorde för snart 100 år sedan."

Detta är ju den verkligt stora fråga som man hade önskat att ekonomerna hade försökt besvara vid åtminstone något tillfälle.
 0
Magnus M. (21 Mars 2011 23:13):
"– När Göteborg fyllde 300 år handlade det mycket om byggnader och monument , men vi tror att 400-årsjubileet kommer att handla om mjuka värden som kommer att göra avtryck, sade kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) på presskonferensen."

Så... Några tält och en iPad-app?
 0
Olof Antonson (22 Mars 2011 01:07):
Lite monster truck jam på Ullevi, öltält längs Avenyn, gratis turer i hjulet. Det blir änna fräckt. Platsen vid Operan ges det passande namnet Räkfrossetorget.
Jag vill verkligen vara optimistisk.
 0
Daniel (22 Mars 2011 08:36):
Överallt så ser vi fortfarande efterdyningarna av 300årsjubileet. Men kommer någon att komma ihåg 400årsjubileet, eller kommer det att försvinna på samma sätt som det största evenemang som Sverige någonsin utfört (vm i friidrott)?

Vem kommer ihåg Stockholms jubileumsfester? Dom firade 750 år 2002, men vem kommer ihåg det?

Märk väl också att på 10 och 20 talet så var det en lågkonjunktur i sverige men trots detta så satsades det mycket.

Folk pratar fortfarande om 300årsjubileet. Kommer folk att komma ihåg 400årsjubileet om 20 år, eller kommer folk fortfarande att prata om 300årsjubileet?
 0
Mats O. (22 Mars 2011 13:07):
Tänk på Göteborgs historia och alla dessa donationer som skapade en del av staden. William Chalmers, Nicklas Sahlgren, August Kobb (Slottskogen), James Dickson (bibliotek m.m) och många fler. Var finns dagens donatorer ? Är dom ens intresserade av staden och dess utveckling, eller är det bara golfbanor och skatteparadis i Lichstenstein som gäller ?

Det finns gott om miljadärsfamiljer i Göteborg som tjänat bra med pengar på Göteborgarna under årens lopp så lite kan man väl ge tillbaka. Jag tänker på vissa storbyggmästare och fastighetsfamiljer, en skeppsredarfamilj, diverse finansmän och familjer som blivit rika på handel.

Det finns ju faktiskt andra saker man kan donera pengar till än att varje år ge ett miljonbidrag till ÖIS.....

Den amerikanske stålmagnaten Andrew Carnegie (som donerade enorma summor medan han levde) sa att den som dör rik dör skamlig. Något att tänka på för vissa herrar.
 0
Sven R (22 Mars 2011 13:37):
En hälsning från högsta chefen:

http:​/​/​vimeo.​com/​14926125

Kommentarer överflödiga....
 0
Olle Jansson (22 Mars 2011 15:05):
Sven R.: Som fd. Kvillebäcksbo blir kommentaren nog, med ett ord, provocerad.
 0
Sven R (22 Mars 2011 16:44):
Mats O, det doneras väl fortfarande betydande summor? Operan, Konstmuséets nya entré och Chalmers studentkår är några hus där man kan se väggplaketter med givarnas namn. Sten A Olsson är kanske den som givit mest. Man måste ta med i beräkningen att vi lever i en annan tid. Att skylta med förmögenheter är inte helt okontroversiellt. Percy Barnevik bespottas trots att han har donerat mycket till bl.a Chalmers. Kamprad är däremot jättepopulär trots att han alltid snålat.
 0
Olof Antonson (22 Mars 2011 17:59):
Apropå videoklippet: Jag dör. Tack.
 0
Sven R (22 Mars 2011 20:43):
Ja just det, äntligen har den gamle snåljåpen öppnat plånboken. Jag kommer själv ifrån IKEA-land och minns att de lokala idrottsklubbarna aldrig fick ett endaste öre.
 0
Mats O. (22 Mars 2011 21:11):
@ Sven

Ja det ska Stenafamiljen har cred för, alltid något ! Men var är dom andra ?

I Köpenhamn har Maersk McKinnley Möller skänkt staden ett helt nytt operahus. I USA vräker Bill Gates Och Warren Buffet ut enorma summor på donationer och välgörenhet. Dom har själva sagt att deras barn inte kommer att få ärva så mycket.

Bland Göteborgs finans- och industrimän år 2011 härskar istället deviset "rikast på kyrkogården vinner".
 0
Sven R (22 Mars 2011 22:00):
@ Mats O.

Ja det snålas för mycket. Vad hade du skänkt pengar till om du hade varit miljardär? Själv hade jag köpt IFK Göteborg (fast först hade jag behövt muta RF så att 51%-regeln avskaffas). Sedan hade jag byggt en ny fotbollsstadion med öppningsbart tak liknande Amsterdam Arena.
 0
Jan (22 Mars 2011 22:47):
"– När Göteborg fyllde 300 år handlade det mycket om byggnader och monument , men vi tror att 400-årsjubileet kommer att handla om mjuka värden som kommer att göra avtryck, sade kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) på presskonferensen."

Jag skulle föredra betydligt hårdare värden. Bort med de goa gubbarna och de goa och mjuka värdena som gynnar nepotism och vänskapskorruption. Fram för de hårda värdena där kunskap och förmåga räknas, inte vem som är kompis med vem. Vad Göteborg behöver mer av i styret av staden är hård meritokrati.
 0
Daniel H (23 Mars 2011 08:31):
Ska inte yimby skriva ett förslag till 2021sidan? Det är viktigare för våran framtid att centrala älvstranden bebyggs än att vi får två veckors räkfrossa, spendrups i plastmugg och en smörgåstårta lika lång som avenyn. Nu gäller det bara att få gemene göteborgare att förstå detta.
 0
Daniel (23 Mars 2011 09:32):
Man kanske ska arbeta för att ändra PBL?

För enl gängse tidsplan så borde ju eventuella byggförslag lagts 1995 för att vara klara lagom till jubileet.

10 år är alldeles för kort tid. Det är ju den tid det tar att bygga 8 kvarter i kvillestaden, eller planera södra älvstranden, eller fundera om man ska ha en järnvägstunnel eller bestämma sig för hur en ny Göta Älvbro ska se ut.
 0
Sven R (23 Mars 2011 15:56):
Här är ett projekt som gick staden förbi, Svenska Amerikalinjens m/s Kungsholm:

http:​/​/​www.​salship.​se/​kung_​hotel.​asp

"Göteborg som hade chansen att få fartyget som en attraktion, lovordade projektet men var helt handlingsförlamade när det gällde att fatta beslut. Man ville utreda och utreda och utreda igen. Och i Göteborg gör man helst inget om inte Göran Johansson eller Anneli Hulthén driver frågan med kraft. Idag står pariserhjulet på plats och det var Göran Johanssons idé. Kan inte tycka annat än att jantelagen gäller i Göteborg."
 0
Daniel (23 Mars 2011 19:03):
2021 har man förhoppningsvis tagit lärdom av detta reportaget, 40 år senare...

http:​/​/​svtplay.​se/​v/​1393135/​oppet_​arkiv/​att_​se_​in_​i_​fr.​.​
 0
Mats O. (23 Mars 2011 19:29):
@ Sven

I och för sig kul om SAL:s amerikabåtar Stockholm, Kungsholm och Gripsholm kom tillbaka till Götet igen (finns alla tre kvar?), men det var lite för mycket jippo kring hela det där projektet.

Osäkert om finansiären hade dom ekonomiska musklerna att förverkliga det där hotellprojektet.

När det gäller stora hotell verkar staden hellre satsa på säkra kort som norrmannens bygge vid Drottningtorget eller Gothia Towers tredje torn.
 0
Claes (23 Mars 2011 22:30):
Sa Hultén verkligen att 300-års jubileet bara handlade om byggnader och monument. Otroligt dåligt påläst i så fall. 300-års jubileet utgjordes framför allt av den stora jubileumsutställningen. Jubileet blev otroligt dyrt och var ekonomisk katastrof. Men ibland kanske en stad behöver sträcka på sig lite...
 0
Emanuel Alfredsson (3 April 2011 20:40):
 0
Daniel Andersson (3 April 2011 21:23):
@Emanuel: Du kanske kunde precisera din kritik något, eller anser du att Hultén är visionslös i största allmänhet?
 0
Emanuel Alfredsson (3 April 2011 22:19):
Hulthén är den gamla sortens sosse, kan man säga. Likgiltigheten exploderar från henne.
 0
Magnus M. (3 April 2011 22:34):
Ja, det var ju rätt innehållslöst. Men finns det några idéer alls? Megadisco i en avstängd Götatunnel??
 0
Sven R (3 April 2011 23:14):
Jag tycker att Victor Muller ska bli kommunstyrelsens ordförande. Hultén kan få bli hans sekreterare. Förmodligen inser inte Anneli Hultén själv hur hennes "sunda förnuft" i medieljuset framstår som ett baissande av Göteborg som stad. Som lagledare för Göteborg så måste man utstråla mer jävlaranamma. Och man måste visa en öppnare attityd till enskildas initiativ. Det hon sa om monument är ju bara en omskrivning av jantelagen.
 0
Daniel (4 April 2011 09:16):
Problemet med en artikel om hur ordförande vill ha det blir ganska menlös. Har hon bestämda åsikter så kommer folk att anklaga henne för att vilja vara som Göran Johansson, och har hon inte bestämda åsikter så blir hon anklagad för vara menlös.

Det är så att säga härskartekniken dubbelbestraffning som tillämpas mot ordförandeskapet.
 0
Mats O. (4 April 2011 22:20):
Det mesta av det hon säger låter bra och vettigt, inklusive att Stena Line ska stanna kvar i hamnen och inte deporteras till nån ytterhamn.

Nån likgiltig sosse är hon definitivt inte Emanuel !
 0
Emanuel Alfredsson (4 April 2011 22:35):
@Mats O: Nejdå, hon är ju inte en blond kopia av Mona Sahlin för ingenting, nej. Det har hon ju "arbetat" upp genom att hon helt enkelt ha slutat lyssna på sina medgöteborgare och börjat bli diverse firmors springflicka. Helt likgiltigt och utan att vara medveten om det.
 0
Mats O. (4 April 2011 22:47):
"..börjat bli diverse firmors springflicka"

Nu är du ute på djupt vatten med dina påhopp mot Anneli Hultén, Emanuel.
 0
Emanuel Alfredsson (5 April 2011 00:32):
@Mats O: Du verkar inte ha så mycket självdistans, eller hur?
Anneli förblir det femte hjulet i Göteborgspolitiken och med sådana framtidsfientliga uttalanden som hon kväder ut, så blir det ju inte så mycket gjort. I alla fall inte några konstruktiva och progressiva sådana.
Upp till kamp!
 0
Daniel (5 April 2011 08:16):
@Emanuel. Nu ska jag egentligen inte vara elak, men ett visst språk fungerar bäst på kommentatorsidorna på GP:s hemsida.
 0
Johannes Hulter (5 April 2011 09:11):
Emanuel: Som jag påpekat ett flertal gånger tidigare får du skärpa dig om du ska skriva här. Vi vill hålla en viss nivå på diskussionen och det gör inte dina senaste kommentarer. Det finns som sagt ett överflöd av forum på nätet för den som vill häva ur sig vad som helst. Besök de istället.
 0
Emanuel Alfredsson (5 April 2011 11:25):
OK, jag ska tona mer mig lite grand, men kan inte garantera att det förblir så. Yttrandefriheten står före rövslickeri, enligt mig.
 0
Johannes Hulter (5 April 2011 11:52):
Emanuel: Det är ingen mänsklig rättighet att kommentera på den här sidan. Du ska respektera de samtalsregler som gäller här. Däremot ger din yttrandefrihet dig rätten att starta en egen blogg där du kan uttrycka dig precis som du vill.
 0
Emanuel Alfredsson (5 April 2011 14:47):
Tja, det är i alla fall bra att man håller igång elden. Ved och aska har vi redan gott om.
 0
Daniel Andersson (5 April 2011 15:17):
@Emanuel: Man skall kanske inte förvänta sig att finna de mest brinnande personerna på ledande ställning i ett maktbärande pragmatiskt parti. Visionärer föredrar ofta mer idéburna rörelser/förbund och företagande framför trögrodd realpolitik.
Skall man vara visionär är inte eld det mest framåtblickande. Varför inte LED-ljus i facklan?

För att återknyta till ämnet, vill jag polemisera mot "där det enda som saknas är tristess". Det bör finnas utrymme även för viss tristess i en brokig stad. Tanken att uppifrån rensa bort allt som uppfattas (av vem?) som trist ger lite negativa vibbar hos mig.
 0
Magnus M. (5 April 2011 15:42):
Jag skulle vilja påpeka återigen att ingen annan kommit med några intressanta idéer, och det gäller även här.

Visst, det kommer inte byggas en massa nyckelbyggnader, men nog skulle väl kommunen kunna kosta på sig en liten arkitekttävling, "Gothembourg 400", där någon får uppdraget att rita upp ett kvarter för framtiden(här är det läge att slänga in alla relevanta floskler), kanske på någon av tomterna bakom Järntorget?
 0
Daniel Andersson (5 April 2011 16:02):
En idé vore att använda romerska siffror istället: "Göteborg CD", eller kortare "G CD". Alla de bokstäverna har runda konturer så det går att skapa en jubileumslogga byggd på tre cirklar eller kanske med associationer till 'GOD' eller GO:OD. Kanske med mottot "Stad helt i tiden"...
 0
Jan (5 April 2011 16:04):
Varför måste Hulten vara så himla präktig. Lite djävlar anamma och häftiga visioner. Det får inte vara likhetstecken mellan att vara seriös och vara grå. Allt kan inte heller vara rationellt utan det måste också finnas utrymme för flärd och bus. Inte för att det skulle vara nyttigt eller nödvändigt utan för att det är kul.
 0
Krister (9 April 2011 12:12):
Lite synd att jubileet infaller mitt under det att Västlänken håller på att byggas. Vilka gator i staden kommer att vara avstängda? Kan vi inte vänta till dess att tunneln är färdig?
 0
Magnus M. (9 April 2011 16:26):
Jag tror faktiskt inte att några gator kommer vara avstängda mer än någon månad. Gatorna ska gå på broar över schakten om jag inte minns fel. Sedan kan man ju tycka att det är ett positivt tecken när en stad bygger för framtiden och inte bara firar sin egen konservering.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6735 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Uthyrningsdel
21 April 2023 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.