Utskrift från gbg2.yimby.se
....

Tidsfördriv

 
Mark Isitt skriver idag i GP (tyvärr inte på nätet) om Göteborgs översiktsplan, som är nominerad till Planpriset 2010. Det är som alltid intressant läsning när Isitt borrar sig ner i Göteborgs stadsplanering, även om jag tycker han är lite orättvis mot översiktsplanen (som faktiskt är mycket bra).

Isitt nämner också vår studie över 2009 års detaljplaner och den låga andelen blandstadsprojekt. Riktigt så illa som det framstår i Isitts text var det dock inte. Det var hela tre av 25 detaljplaner där det planerades riktig blandstad. Dock endast en som kan räknas som klassisk kvartersstad.Tre av 25 är 300 procent bättre än en av 25...

Sedan är förstås frågan om någon av de tre blandstadsplanerna blir av. Opaltorget får ses som ett väldigt osäkert projekt och Domherren möter ett starkt motstånd av en grupp grannar. Vad gäller den tredje blandstadsplanen och den enda klassiska kvartersstadsplanen - Skeppsbron - så bör den kunna bli av. Frågan är bara när.

Såhär lät det 2007 i Sveriges Arkitekters tidning Arkitekten:

De parallella uppdragen utvärderas av en grupp från bland annat stadsbyggnadskontoret och Älvstranden Utveckling. Den ska lägga fram ett detaljplaneförslag under våren. Under 2008-2009 börjar gatunät, kaj och ny spårväg byggas, 2009 beräknas byggstart för bostäderna. Inflyttning sker 2010. Då ska också spårvägen vara klar.


Här är lite pausmusik medan ni väntar...

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Daniel (19 November 2010 10:26):
Har ni inte åkt på den nylagda spårvägen på skeppsbron eller köpt er en lägenhet på verkstadsgatan? Inte suttit på dom nyöppnade kaféerna på skeppsbron?

Det hela påminner om det språkliga problemet med ordet Ultrarapid.
 0
Tobias Axelsson (19 November 2010 11:30):
Från artikeln: "Arkitekter med fluga och pipa blickade genom runda glasögon in i framtiden."

Inför klädkod på Stadsbyggnadskontoret NU! Med jazztobak i pipan kanske det kan hända lite grejer...
 0
Olof Antonson (19 November 2010 15:20): Online
Jag kan hålla med om att han är lite orättvis mot översiktsplanen. Det är nog snarare hur man förhåller sig till den som är bekymmersamt.
Jag gillar dock hur han problematiserar kring översiktsplanen, med ett vasst språkbruk och en säker stilnivå. Det behövs folk som rör om i grytan lite.

Han formulerar sig ganska skarpt angående byggandet av villaförorter kontra de mindre städer som skall knytas ihop genom regionförstoring:

"Upprustade skulle de [småstäderna, apropå att man i framtiden förväntas bo närmare arbete osv.] dessutom kunna vara mycket attraktiva, särskilt för de villafamiljer som vant sig vid frisk luft och lugn och ro och som inte kan bo kvar där ute på prärien den dag bilpendlandet blir för dyrt. Som de boende i Amhult utanför Torslanda - en av många McHouse-satelliter som fortfarande väntar på att kollektivtrafikförsörjas."
 0
Matthias H. (19 November 2010 23:09):
My Bloody Valentine, så bra val Johannes.
 0
alexanderpim38@hotmail.com (17 Juni 2012 15:55):
Bra skrivet !Har det tagit 20 år för detta beslut borde de tanka lite till. Ta gemensam beslut för hela Södra stranden inklusive Stenas terminal. Bort med trafik from stranden!!!Man kan gott bevara Kinesiska muren och Merkurius huset. Glöm inte bygge av länken Göta tunnel Linelplatsen.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.