Utskrift från gbg2.yimby.se
....

Stadsvandring i Kvillebäcken

 Knapegatan.Yimby bjuder åter in till öppen stadsvandring, denna gång i Kvillebäcken. Vi startar vandringen på Vågmästareplatsen, går runt en sväng och avslutar på Hjalmar Brantingsplatsen. Längs vägen kommer vi bland annat att passera Hjalmar Brantingsgatan, Virvelvindsgatorna, Rambergsvallen, Wieselgrensplatsen, Bjurslättsplan, Långängen och Kvilletorget. 

Vi samlas på Vågmästareplatsens norra sida (Vid postlådan) nu på söndag den 3 oktober kl 15.


För ett tag sedan kunde vi läsa i GP om förtätningsplaner vid Hjalmar Brantingsleden. Det är intressanta idéer värda att diskutera."Förhoppningen är att förtätningen ska göra hela området bort till Wieselgrensplatsen mer stadsmässigt, inte minst dagens stora genomfarter Hjalmar Brantingsgatan och Inlandsgatan."

"Låt spårvagnarna och genomfartsleden byta plats med varandra vid Wieselgrensgatans spårvagnshållplats och vändslinga.
Genomfartstrafiken flyttas ner i spårvagnarnas tråg och spårvagnarna lyfts i stället upp till ytan, om tråget däckas över...Detta skulle kosta stora pengar men också ge plats för nya byggnader och ett nytt torgrum som bryggar över trafikleden."
Men det finns också mörka moln i antågande. En annan plats vi kommer att passera är nämligen Bjurslättsplan, där det finns horribla planer på ännu ett punkthusparadis.
.
.


För er fastlandsgöteborgare som tvekar om det är värt resan över älven bjuder jag på en aptitretare i form av lite bilder från det vackra Kvillebäcken. Välkommen på söndag! 
 
 Wieselgrensplatsen med en liten sevärdhet, klockspelet på kopparhuset.


Wieselgrensplatsen brukar anses som Hisingens hjärta.Torgstenplattorna håller som bäst på att bytas ut på Wieselgrensplatsen.

Här har man målat lågbron på väggen.Hjalmar Brantingsgatan.Kanske inte världens bästa reklam för vandringen, men bakom detta spännande hus är det samling på söndag.


Vågmästareplatsen med sin spårvagnsakvedukt.
Kvillestan.


Det på Yimby omtalade "fasadhuset" tänkte vi också ta en titt på.

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Niklas (1 Oktober 2010 18:09):
Ska bli intressant att se rapporten (då jag bor i "fel" stad). BTW: Man tycker ju att det vore lätt som en plätt att lägga en rejäl stadsplan för området. Ändå envisas man med punkthus och snedställda lamellimpor (illvilja?).

Hoppas man kan få till Älvstaden så att Kvillebäcken blir en naturligt fortsättning på staden. Ska ni ta en avstickare runt Tingstadsvass eller blir det för långt då?
 0
Olof Antonson (1 Oktober 2010 18:14): Online
Spårvagnsakvedukt får mig osökt att tänka på flumride :)

Vi ses på söndag!
 0
Annika (1 Oktober 2010 20:50):
Älskar sådana där gamla underbara skyltar! Klockan går hem här också. Hade gärna kommit med på söndag, men får stå över till nästa gång.
 0
Olle Jansson (1 Oktober 2010 20:56):
Ursäkta kraftuttrycket, men vad i h-vete håller de på med vid Bjurslättsplan?! Jag såg de tidiga idéskisserna men detta är ju sämre än något av dem. Vad tänker det med egentligen? Detta är ett område mitt inne i ett relativt tätbefolkad, centralt område med trafik. Det de planerar är en helt värdelös boendemiljö - även om man skiter i blandstad.

Det är la byggbolaget som vill slänga upp billigast möjliga alternativ och casha in och sedan har vi en omständig, långdragen, byråkratisk process för att rättfärdiga skiten.
 0
Niklas (2 Oktober 2010 11:49):
@Olle J:
Håller med. Man förstör en potentiell parkkvalitet med något som ändå inte ger något tillbaka till staden (-> NIMBYism).
Varför kan man inte bara bygga ett kvarter OCH en tydlig offentlig park?
Passade på att lämna mina synpunkter angående Bjurslättsplan. Uppmuntrar er andra att också göra det.
 0
Olle Jansson (2 Oktober 2010 15:29):
Det är dessutom ytterligare ett exempel på att det går att det i rådande selektiva praxis tycks gå att bryta mot kringliggande bebyggelsestruktur för att bygga något med minimala urbana kvalitéer men ytterst problematiskt att bygga något urbant i icke-urbana områden.
 0
Krister Malmqvist (3 Oktober 2010 10:11):
Det behövs lite nytt blod i SBK. När får Yimby in en fot i planeringen? Nu verkar det som samtliga nya planer ej är enligt Yimbys recept. Intresset för stadsplanering är stort bland allmänheten, men man upplever att besluten tas utan att allmänheten informeras eller kan påverka planprocessen. F.ö är det en bra artikel i GP idag om detta!
 0
Olof Antonson (3 Oktober 2010 20:50): Online
Ja, de verkar köra en serie debattartiklar på stadstema i GP.

Tack för en trevlig vandring!
 0
Niklas S (9 November 2010 14:27):
Huset på näst sista bilden har olika kulör beroende av vilken gata det ligger på. Variation visst, men det där är inte snyggt. Ser överlag ut att vara i behov av målning/rustning i sann "fasadhusetanda".

Nån som vet vad som har varit i rektanglarna (som är nedanför två av fönstren på brämaregatan) tidigare? Reklam av något slag? Utsmyckning? Kanske gick att göra nåt häftigt där.
 0
Krister Malmqvist (14 November 2010 07:42):
Tycker att Wieselgrensplatsen har minskat i betydelse på senare tid. Ingen vidare fart på kommersen där. Även Vågmästareplatsen ger ett intryck av att vara på "dekis". Behövs nog lite vitaminijektioner.
 0
Olof Antonson (14 November 2010 13:28): Online
Det kommer nog ske rätt stora förändringar ur ett socioekonomiskt perspektiv när Östra Kvillebäcken bebyggs. Det blir nog lite som i Linné med omvandling till bostadsrätter, köpstark medelklass flyttar in osv.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.