Utskrift från gbg2.yimby.se
....

Valrörelse i rörelse III

 
Såhär i slutet av valrörelsen är det mycket på gång. Låt oss bara tipsa om några saker som händer de närmsta dagarna:

Imorgon torsdag kommer S-studenter att fortsätta sitt trevliga projekt Befolka staden! som handlar om att återerövra platser som känns otrygga på kvällen, genom att dansa. Oavsett om man vill dansa eller inte så är man välkommen att vara med och göra stan lite tryggare. Undertecknad är inbjuden för att säga nåra ord på temat stadsplanering och trygghet (jag är ju som bekant sosse i det civila - till skillnad från Yimby som är tvärpolitiska). Såhär lyder inbjudan:

Befolka staden!
Dansa salsa mot våld och otrygghet.


I våras bjöd Göteborgs S-studenter in allmänheten till salsakurser vid tre tillfällen i olika delar av staden. Nu upprepar vi succén, med medverkan från socialdemokratiska kandidater till Göteborgs kommunfullmäktige, för att höja temperaturen och ta upp diskussionen inför höstens val.

Flera platser i Göteborg är i dag folktomma på kvällstid. Platser som Kungsparken, Studiegången och Näckrosdammen är levande på dagarna men när kvällen kommer och folk går hem uppstår ett vakuum, ett tomrum som medför otrygghet och rädsla. Många människor i Göteborg är rädda när de vistas ensamma utomhus under kvällstid.

Genom att mötas och dansa salsa på annars folktomma platser hoppas vi kunna skapa en positiv anda, bryta strukturer och skapa en diskussion om trygghet som handlar om hur vi bygger vår stad och hur vi tillsammans rår om varandra, snarare än om fler poliser. På detta sätt tror vi att man kan bygga upp det Göteborg som vi alla vill leva i – ett jämställt Göteborg!

16 september - Kungsparken bakom Stora Teatern 19:00
Denna gång talar och medverkar Johannes Åsberg, ordförande för Tjänstemännens socialdemokratiska förening i Göteborg.


Dagen efter ordnar Träffpunkt Allians föreläsning och panelsamtal i Avenygallerian:

Allians för ett framgångsrikt företagande i Västsverige

12.00 Samling
Lättlunch serveras

12.30 Välkomna
Anna Strand

12.35 Alliansens framtida näringslivspolitik för Västsverige
Mats Odell (KD), Kommun- och finansmarknadsminister

12.50 Paneldiskussion med företrädare för näringsliv och Alliansen:
Mats Odell (KD), Kommun- och finansmarknadsminister
Gunilla Almgren, Ordförande Företagarna Västra Götaland
Johan Trouvé, VD, Västsvenska industri- och handelskammaren
Kenneth Krantz, Regionchef Svenskt Näringsliv
Lars Hjälmered (M), Riksdagsledatmot
Eva Flyborg (FP), Riksdagsledamot
Anders Flanking (C), Riksdagskandidat, partisekreterare

13.30 Sammanfattning och avslutning


Men framför allt:

Imorgon kommer vi att publicera Yimbys valenkät. Vi valde ut sex frågor som vi tyckte var viktiga att få svar på och som speglar centrala frågeställningar inom stadsplaneringen i Göteborg. Förhoppningsvis kan vår enkät vara till nytta för dem som fortfarande inte har bestämt hur de ska rösta.

Det här är de frågor vi ställde:

1. Det råder en stor bostadsbrist i Göteborg. Trots detta byggs det för lite och för dyrt. Hur tycker ni att vi ska åtgärda bostadsbristen i Göteborg?

2. Göteborg är en delad stad. De socioekonomiska skillnaderna mellan nordost och sydväst är enorma. Hur tycker ni att vi ska minska den ekonomiska och etniska segregationen?

3. Kommunen har en parkeringsnorm som kräver ett visst antal p-platser vid nybyggen. Tycker ni att en miniminivå av bilparkering ska vara ett krav för bygglov och ska den miniminivån ligga över genomsnittligt bilinnehav i området?

4. Göteborg är en växande storstad. Biltrafiken har ökat mycket kraftigt sedan början av 1960-talet medan kollektivtrafikresandet nästan stått still. Hur tycker ni att fördelningen mellan olika trafikslag ska utvecklas i framtiden?

5. I översiktsplanen sägs att alla stadsdelar ska bli mer av "blandstad". Vad betyder begreppet "blandstad" för er?

6. Hur tycker ni att vi ska stärka Göteborgs attraktivitet och självförtroende?


Imorgon får ni svaren...
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Daniel (15 September 2010 10:15):
Kan knappt vänta...
 0
Niklas (15 September 2010 11:54):
5 mycket viktiga frågor för innan jag gör mitt val. Säger som Daniel, kan knappt vänta...
 0
Tobias Axelsson (15 September 2010 12:05):
Gött, en bra anledning att stiga upp ur sängen även i morgon ;)
Hur gick det förresten med snabbenkäten?
 0
Johannes Hulter (15 September 2010 12:16):
@ tobias: Det blev tyvärr problem med den. Vi hade tänkt använda den app som YimbySTHLM körde men det körde ihop sig tekniskt. Att hantera svar från hundratals kandidater manuellt blir lite jobbigt... Men inget hindrar ju att man själv tar kontakt med de partier och kandidater man är intresserad av och ställer frågor direkt till dem, rapportera gärna här på sidan! :)
 0
Niklas S (15 September 2010 14:34):
Vad har alliansens tjafs om företagande för bäring på stadsplanering?
 0
Johannes Hulter (15 September 2010 15:18):
@ niklas: Jag tycker nog det har en viss bäring. Odell är dessutom den minister som är ansvarig för bostadsfrågor (vi har ju ingen bostadsminister längre) och jag utgår från att den frågan kommer att vara närvarande under samtalet med tanke på att Jan Trouvé sitter i ledningen för Centrala Älvstaden: http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​20​10​/​0​8/​centrala-​alvstaden_​894.​html
 0
Johannes Hulter (15 September 2010 15:21):
Och har ni tips på fler saker som händer (med anknytning till stadsplanering) så går det bra att kommentera här... :)
 0
Niklas S (15 September 2010 15:54):
@Johannes: Tack för förtydligandet, då kanske det blir intressant i alla fall. Såg framför mig en paneldebatt om skattelättnader hit och dit... :)

Jan och Johan = samma person?
 0
Johannes Hulter (15 September 2010 16:50):
@ niklas: Johan ska det vara förstås! :)
 0
Niklas S (15 September 2010 17:30):
@Johannes: tänkte nästan det men blev lite förvirrad efter att ha googlat (se första träffen på Jan Trouve).

Btw, ser fram emot morgondagens inlägg precis som ett par innan mig gjort.
 0
Matthias H. (15 September 2010 20:10):
Niklas S, jag tycker din kommentar 14:34 om att företagande är tjafs är rätt provocerande och att den inte hör hemma här på Yimby.
 0
Niklas S (15 September 2010 22:01):
@Mattias H: Provocerande? Hur menar du då? Min avsikt med kommentaren var inte att provocera någon alls. Tyckte det kändes malplacerat från början innan Johannes förklarade kopplingen till stadsplanering (menade ungefär tjafs som i irrelevant för stadsplanering med andra ord). Om någon företagare, moderat eller någon annan för den delen missförstod mig och tog illa vid sig ber jag om ursäkt.
 0
Johannes Hulter (15 September 2010 23:30):
@ matthias/niklas: Nåja, sååå farligt var det väl inte? :)
 0
Matthias H. (16 September 2010 11:06):
Niklas, jag uppfattade det som att du tycker att alliansen tjatar o tjafsar om företagande. Vi vill ju ha verksamheter i bottenvåningar eller hur? En hel del av dom måste komma från företagande och entreprenörskap. Således måste det vara en av grundbultarna i samhället o kanske inget att raljera över. Det går nog inte att tjata tillräckligt om företagande för det är så oerhört viktigt.
 0
Daniel Andersson (16 September 2010 12:04):
@ Matthias: Niklas kommentar var lite vårdslös/onyanserad. Samtidigt är inte 'tjafs om företagande' samma sak som att 'företagande är tjafs' vilket du insinuerar. Det är bra om alla försöker hålla sig till sakfrågan och i görligaste mån undviker kommentarer som riskerar att leda därifrån, samtidigt som vi förstår att andra debattörer kan ha ett annat perspektiv eller sakna insikter man själv har. Tex kan ett påpekande att företag är viktiga för stadslivet göras, utan att klassa tidigare inlägg som provocerande.

Den allmänna diskussionen om företagande är kanske utanför Yimby:s agenda. Idag höjs företagande till skyarna och det är bra att folk ges chansen och vågar starta företag. Men det är inte enbart positivt. Vissa skulle föredra anställning men tvingas till eget företagande pga tex diskriminering eller att företag vill undvika att få dem under LAS. Viss typ av företagande genererar rätt små inkomster/tid och kan då ifrågasättas på effektivitetsgrunder om annat, mer produktivt, arbete är ett alternativ.
 0
Matthias H. (16 September 2010 12:24):
Daniel, jag vet inte varför jag började skriva "eget företagande", har ändrat det nu. Hursohelst, jag hade Malin Lernfelts lilla gliring till Johannes i tankarna när jag läste Niklas inlägg ovan o tyckte det då var dumt skrivet.

Se nystartad tråd också om tuffare moderering. Jag har förklarat där varför jag skrev som jag gjorde.

Men Daniel, en anställning som säkert många vill ha innebär ju också i många fall att man blir en del av "företagande" eller hur? Många anställningar är ju inom företag.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.