Utskrift från gbg2.yimby.se
....

Krönika: Gårda/Mässan - Se möjligheterna och inte problemen

 
Imorgon tisdag träffas Byggnadsnämnden återigen för att fatta beslut om Gårda. Ärendet har tidigare bordlagts fem (sic) gånger, trots att både de borgerliga och de rödgröna har lagt yrkanden som värnar den gamla bebyggelsen i området. Förhoppningsvis kan man nu äntligen fatta beslut om att sätta stopp för rivningsförslaget från SBK.

En av dem som kämpar för Gårdaborna är Kjell Björkqvist
, vice ordförande i Fastighetsnämnden, ledamot i kommunfullmäktige samt ledamot i Älvstranden Utveckling AB. Idag skriver han om sin syn på Gårdafrågan, exklusivt för Yimby Göteborg.

Boendesegregeringen ökar i Göteborg. Ibland så synliggörs segregeringen hos oss på ett naket och brutalt sätt. Man har misslyckats i många städer världen över med att behålla sin blandade befolkning i stadens centrala delar. I städer som Detroit, Manchester och Liverpool för att nu nämna några började förvandlingen för några årtionden sedan när näringslivet nästan endast var inriktat på industrijobb och dessa försvann.

De som då bodde i dessa städer är idag nästan helt borta. En ny befolkning som är en frukt av omvandlingen från industristad till service och kunskapsstad kom och den gamla försvann från innerstäderna och har tvingats att flytta till annat boende utanför stadens centrala delar.

I Göteborg har samma resa gjorts beträffande omvandlingen av jobben. Det märks mer och mer hur stadens centrala delar och nya områden som Norra Älvstranden endast bebos av dem som har en bra inkomst. Den blandning av människor som gör stadsbilden och livet i staden kreativ och intressant att bo i och besöka försvinner och staden dör en smula år från år.

Norra Älvstranden har många fina hus och en underbar närhet till vattnet. Men stadsdelen saknar en själ som gör att det finns ett liv i stadsrummet. Där finns för lite naturliga mötesplatser ännu. Jag tror att om 20 år blir stadsdelen mycket mer levande då boendet har blivit billigare och det då finns en mer blandad befolkning.

Eftersom det är dyrt att bygga nytt, särskilt i centrala delar av Göteborg måste vi bevara de lägenheter där hyran ännu är låg i centrala lägen. Det gäller unga och äldre som inte har så mycket pengar att spendera på sitt boende. Jag har ställt mig frågan ”Vad betyder en hållbar stad” för boendet. Mitt svar är att en mångfald av människor från olika delar av samhället bor tillsammans. Då blir det inte det ”vi och dom-tänkande” som nu håller på att breda ut sig med en fart som vi inte har förstått ännu.

Därför är de ca 400 lägenheterna i Gårda så oerhört viktiga att ha kvar. Inte bara för dess historiska värde vilket också gör staden mer levande utan kanske främst för innehållet med billiga lägenheter. Dessa lägenheter kan naturligtvis inte ensamt stoppa utbredningen av segregeringen av boendet i Göteborgs centrala delar. Men de kan utgöra en liten del och de kan framför allt vara en signal att vi tar denna avgörande fråga för stadens framtid på allvar.Det har talats mycket om Svenska Mässans betydelse och att inte stoppa deras utveckling. Självfallet ska vi se till att Svenska Mässan får möjligheter att utvecklas men det behöver inte vara någon skillnad mot att låta Mässan utvecklas och att låta Gårdas bostäder vara kvar. Tvärtom så finns det för Svenska Mässan betydande fördelar om Gårda bevaras. Då får man en historisk miljö i närheten av Mässan där mässbesökare kan flanera och där det kan finnas kaféer och restauranger som anknyter till den gamla miljön.

De finns goda möjligheter för Mässan att bygga ut och expandera. Det vore spännande om Mässan dels kunde bygga mer på höjden och dels bygga över Mölndalsån. Jag är säker på att mässbyggnaderna skulle må bra av en ny högre arkitektur och nyskapande tankar och få ett mer spännande utseende på en byggnad som idag är ganska tråkig. Tänk ett glasparti som går över ån och som tar till sig vattnet under.

Focushuset kan byggas högre för Mässans behov och parkeringen kan vara kvar. Det finns ytor mellan Mässan - Valhallabadet - Valhallagatan för vidare utbyggnad. När man nu gör ett programarbete av hela området runt Mässan och Skandinavium så finns goda möjligheter att tillgodose Svenska Mässan. Det gäller bara att se möjligheterna och inte stirra sig blind på ett område som flera nu gjort i 20 år. Det är dags att tänka nytt.

Låt oss vara varsamma med den äldre bebyggelse som vi har kvar i centrala lägen. Den representerar en levande stadsbild som tillsammans med nytt byggande ger oss en spännande och attraktiv stad. Men framförallt är det innehållet i dessa hus, de billigare lägenheterna som är avgörande för stadens utveckling, om det ska bli en hållbar stad. En stad för alla i vårt samhälle.

Jag vill inte ha en stad där bara vissa har råd att bo. Jag vill inte att plånboken alltid skall styra. För mig är det viktigt att alla har bostäder oavsett om du är fattig eller rik. Det är det som ger pulsen i en stad, att där finns alla olika sorters människor. Då får vi en levande stad och förståelse för varandras behov och önskningar. Därför är det så oerhört viktigt att Gårdas 400 bostäder får vara kvar.

Kjell Björkqvist
vice ordförande Fastighetsnämnden
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Hannes Johansson (21 Juni 2010 12:34):
Man kan ju inte göra så mycket mer än att skriva under på det mesta. Jätteviktigt att blanda gammal och ny bebyggelse och få blandad demografi på invånarna. Och visst måste det ha lösts svårare problem än att bygga till Svenska Mässan på höjden. Dessutom finns det ju gott om plats vid Valhalla och Fokus-huset kan ju byggas ännu högre. Det är riktigt skönt att se att det finns personer som har inflytande som har så vettiga åsikter!
 0
Mattias Bolander (21 Juni 2010 13:04):
Jag minns att det åtminstone på 90-talet fanns planer på att bygga ut Valhallabadet med ett äventyrsbad på gräsplätten som är utanför badet mellan simhallarna och Svenska Mässan. Halvdetaljerade planer var dessutom utställda i entrén på badet. Är äventyrsbadet inte aktuellt längre?
 0
Jan Jörnmark (21 Juni 2010 15:07):
Ett glädjande inlägg på alla sätt och vis. Man kan ju skriva under på i stort sett vartenda ord (åtminstone om det som rör Göteborg).

Men det finns trots allt ett och annat problem. I båda de riksintresseskrivningar som bifogas som länkar här framhålls Mölndalsåns betydelse för Rikintresset Södra Gårda. I den ena av skrivningarna är det till och med ovanligt tydligt skrivet:

"Åvägens kajer med stenskoning, stenpollare, samt inte minst
den västra åbrinkens frodiga grönska bidrar till den ålderdomligt särpräglade stadsbilden." (Den västra åbrinken är den som vetter mot Mässan).

Dessutom framhålls både landshövdingehusen och i stort sett samtliga kvarvarande fabriksbyggnader betydelse för riksintresset.

Till att börja med tror jag att det här gör tankarna på glaspartier som går över ån näst intill omöjliga. De kan knappast undvika att påverka den unika västra åbrinken på ett menligt sätt. När det sedan kommer till att gå ytterligare på höjden vid Focushuset tror jag lätt vi hamnar i samma dsikussion, om hur fabrikerna och landshövdingehusens omgivning påverkas genom allt högre närliggande byggnader.

Kan man klara dom här problemen tror jag säkert att lösningen på landshövdingehusens dilemma kan finnas i de underexploaterade tomterna. En nyexploatör av de ytor som Björkqvist pekar på borde nog kunna skapa tillräckligt stora nya värden för att kunna hantera landshövdingehusen inom samma fastighetsutvecklingsprojekt.

Men då behöver vi, som sagt, hantera riksintressedelen av Gårda också, och det helst innan de tre kvarteren faller ihop.

http:​/​/​www.​raa.​se/​publicerat/​varia20​0​9_​27.​pdf
http:​/​/​www.​lst.​se/​NR/​rdonlyres/​E0​E9971D-​4A8E-​4B66-​B76B.​.​
 0
Daniel Sjölund (21 Juni 2010 16:02):
Ja, Kjell. Kan mest bara hålla med dig. Du ger ett mycket positivt intryck vart man än träffar på dig.

Spännande tankar med att bygga över ån på olika sätt. Ån kan ju verkligen ge stadsdelen en extra dimension i framtiden!
 0
Erik Sandblom (22 Juni 2010 12:30):
Trevlig text.

Kan man inte bygga ut mot Örgrytevägen också? Jag har aldrig fattat varför det måste vara ett så stort tomrum framför husen längs Örgrytevägen, mittemot Lisebergs huvudentré. Om man bygger hus där så blir Örgrytevägen mer som en stadsgata.
 0
Johannes Hulter (22 Juni 2010 15:44):
Och idag så har Byggnadsnämnden ÄNTLIGEN skickat tillbaka Gårda-förslaget till SBK - i enlighet med det rödgröna yrkandet: http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​20​10​/​0​4/​kronika-​framtiden-​for-​gar_​.​.​

Booyaa! :D
 0
Emanuel Alfredsson (24 Juni 2010 14:29):
Varför skriver han att boendet på N.Älvsstranden kommer att vara billigare om 20 år, när det är bostadslöshet (och arbetslöshet bakom det) nu?
 0
Olof Antonson (24 Juni 2010 14:38): Online
Jag skulle tippa på att det har att göra med nyhetens behag lagt sig (Norra Älvstranden kanske är Compton 2.0 om 20 år) och att andra (mer attraktiva) alternativ finns då. I dagsläget kan de ju kränga vad som helst till dem med pengar i och med bostadsbristen.
 0
Kejsaren Är Naken! (27 Juni 2010 16:12):
Kan inte se herr Björkkvists inlägg i debatten annat än röstfiske med skattemedel. Som ledamot i fastighetsnämnden känner han väl till de ekonomiska realiteterna. Klart, senast han slog till var när han tillsammans med sossarna i nämnden illegalt gav bort 17 miljoner, av dina och mina pengar, till ICA-Banan och Axfood. Fällande dom för det tilltaget finns ända upp i HD. Tidigare låg han även bakom transfereringar av offentliga medel till grundförsärkningar av privat ägda fastigheter i Vasastan. Vård, skola och omsorg är inget för denne politiker, här gäller andra värden.
 0
Hannes Johansson (27 Juni 2010 17:19):
Vad är din poäng, förutom ad hominem?
 0
Daniel (28 Juni 2010 12:29):
Det märks att det är valrörelse när olika partier använder yimby.

Vore det inte bättre istället att bjuda in partierna och låta dom uttala sig här? Föreningen har beskyllts för att vara en vänsterförening, samtidigt så har olika borgerliga partier skrivit krönikor är i egenskap av partiföreträdare. Man kanske ska låta dom skriva om något? Kanske med något tema såsom: Den Goda Staden, eller Vad vill vi åstadkomma med Göteborg, eller varför inte: En realistisk syn på Göteborg om vi hade fått våra tankar igenom.
 0
Emanuel Alfredsson (28 Juni 2010 22:34):
Snarare så har Yimby beskyllts av vänstern för att vara för liberala, då vänstern påpekar vikten av bl.a schysst prissatta hyresrätter och utökad offentlig sektor (något jag är för), något de tror att vi inte gör. Har jag rätt, eller?
 0
Daniel (29 Juni 2010 08:51):
@emanuel

Ett problem är att yimby vill begränsa bilåkandet (men inte förbjuda), och allt som går ut på att minska bilåkandet är vänster, och allt som går ut på att öka bilåkandet är höger (se bara vilka som vill satsa på vägar och vilka som vill satsa på spårbunden trafik, vilka som är för kollektivtrafik och vilka som är emot biltullar).
 0
Johannes Hulter (29 Juni 2010 10:25):
Det var jag som bad Kjell att skriva här eftersom han har många bra idéer om stadsplanering och det var läge att lyfta Gårdafrågan innan Byggnadsnämndens möte.

Jag ser det som en bra grej för Yimby om tunga politiker vill skriva här utifrån ett Yimby-perspektiv. Det stärker ju bara vår position.

Yimby är varken höger eller vänster och varken för eller emot vänster eller högerpolitik. Det framgår tydligt av beskrivningen av oss. Vi är inte heller emot bilar, bilåkande eller andra motorfordon. Men vi förespråkar kanske en annan prioritering mellan trafikslagen inne i stan - för att maximera de urbana kvaliteterna.
 0
Daniel (29 Juni 2010 12:23):
@Johannes

Så kan man ju också uttrycka det om biltrafiken :).
 0
Olof Antonson (29 Juni 2010 23:55): Online
I en ledare i GP blev ju Yimby beskyllt för att vara en sorts undercover sosseförening. Underhållande läsning ... Jag känner inte riktigt igen mig i den beskrivningen i alla fall (och jag skulle troligtvis få stryk av grova feskargubbar hemifrån om det var på det viset).


Olika åsikter/ståndpunkter genererar ju ett ganska bra diskussionsunderlag. Inte så kul om det bara blir en massa ryggdunkande (som det för övrigt verkar vara mycket av bland de bestämmande i vår stad).
 0
Reidar Hermansson (5 Juli 2010 21:20):
Vi som har bott på Gårda.
Vi säger PÅ Gårda.
För så heter det!
Reidar
Föreningen Gamla Gårdapojkar
 0
Johannes Hulter (5 Juli 2010 21:29):
Tack Reidar, vi som inte bott "på" Gårda säger i Gårda. För så heter det! :)
 0
Rolf Legefors (8 Juli 2010 15:28):
Tyvärr får jag på käften nu och jag är absolut inte den som tycker att man skall riva i alla lägen.
Men i detta fallet kan den delen som finns längs med motorvägen gärna stryka på foten.
Det ser tyvärr för dj.. ut när man kommer utifrån och som första intryck ser detta bostadsområde med stor Bronx känsla
(negativt...).
Nej bevara och rusta upp dom inre delarna av landshövding husen men bygg nytt utmed motorvägen. Gör ingen långbänk bara för området flagnar och faller sönder snart...
 0
Olof Antonson (8 Juli 2010 15:30): Online
Det är en stadsdel, inte något bostadsområde :)
 0
Rolf Legefors (8 Juli 2010 15:35):
Södra gårda är idag ett bostadområde inom stadsdelen Gårda...
 0
Johannes Hulter (8 Juli 2010 15:53):
@ rolf: Oroa dig inte, vi är snälla här - inga käftsmällar, bara artiga motargument... :)

Jag säger inte att den visuella upplevelsen för bilburna som ogillar gamla landshövdingehus är helt oviktig men det finns i min mening många viktigare parametrar för Göteborgs stadsplanering än just den.

Läs gärna vårt yttrande: http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​20​0​9/​0​1/​yimbygbg-​lamnar-​yttrande-​_​.​.​

Jag visste förresten inte att det fanns landshövdingehus i Bronx... ;)
 0
Mikael Kreutz (19 Juli 2010 21:34):
Såg idag när jag körde förbi Fabriksgatan att dem höll på att riva muren vid IHM-huset. Efter lite googlande så har jag luskat ut att dem ska renovera hela fastigheten och öppna upp den mot gatan. Det finns hopp för Gårda!

Dessutom vill dem få in förslag och idéer på hur fastigheten ska bli bättre, kanske sent ute eftersom etapp ett redan har startat men vad sägs om ett förslag från Yimby?

http:​/​/​www.​ihm.​se/​blogg/​helenebrandrupwognsen/​20​10​/​ref.​.​

http:​/​/​www.​kanozi.​se/​?​page=​120​0​0​0​50​6

http:​/​/​kartor.​eniro.​se/​m/​pBXdZ
 0
Johannes Hulter (19 Juli 2010 21:37):
@ mikael: Låter bra! En viktig sak är att de fixar någon typ av publik lokal mot fabriksgatan. Dvs. tex café som folk "utifrån" kan gå in i, inte en cafeteria inuti som stänger när skolan stänger.
 0
Gunnar Einarsson (24 Juli 2010 10:42):
Jag finner det helt ofattbart att staden på allvar diskuterar att riva ut den sista återstoden av sin själ för att ge plats åt något så efemärt som Svenska Mässan. Det är just på grund av situationer som dessa som vi behöver en lag mot rivning av fastigheter från före 1930!
Nåväl, till saken! På andra sidan Mölndalsån, mellan Mölndalsån och Kungsbackaleden, ligger en gigantisk köplada vid namn ICA Focus med dessutom en stor outnyttjad grästerräng framför:
http:​/​/​kartor.​eniro.​se/​m/​pAnGo
Låt staden köpa upp skolådan och sälj vidare till Svenska Mässan som får hyra in nån att riva eländet. ICA behöver inte finnas exakt där utan kan flytta nån annanstans och Mässan får ett helt kvarter som närapå ökar dess areal med hälften. Problemet löst!

Johannes, visst finns det 'landshövdingehus' i The Bronx. De kallas för tenements. :-)
http:​/​/​www.​youtube.​com/​watch?​v=​bW8Cwi6VT64
 0
Jan Jörnmark (24 Juli 2010 12:17):
Ska vi titta åt det hållet ligger det en växellådsfabrik som väl sjunger på sista versen strax innan ICA också. Men den är väl vigd åt Liseberg, I presume.
 0
Ragnar Lind (24 Juli 2010 22:33):
Ser det ut så här i New York nu också. Man klickar vidare på youtube, i stadsdel efter stadsdel, rent skrämmande. Det verkar ju ändå ha varit täta, vackra, intensiva innerstadskvarter. Hur kunde det gå så här illa?
 0
Gunnar Einarsson (25 Juli 2010 00:14):
Kollar man runt lite på nätet så verkar det som om SAAB:s växellådsfabrik på Sofierogatan (på Lisebergssidan av Örgrytevägen) redan är nedlagd sedan några år. Finns väl ett parkeringsdäck där nu?
Osäker.

Ett område som möjligen annars skulle stå öppet för Svenska Mässan att lägga beslag på vore väl parkerings- och buskstäppen mitt emot Valhallabadet? Onyttigt sträcker sig denna över nejden fram till Stora Katrinelunds landeri och Ullevi.
Fast jag vill förstås helst viga just det området åt bostadsbyggande, inklusive framdragandet av nya gator, vilket även är enda sättet att organiskt infoga Gårda i den omgivande staden. Offrar man de knappast oersättliga idrottsplatserna skulle man lätt få in sex kvarter av förtätad kvartersbyggd blandstad på bara denna areal mellan Skånegatan och Mölndalsån (varav två i och för sig redan upptas av Burgårdsskolan och Katrinelundsgymnasiet).

Och jag behöver väl knappast tillägga att enbart "ny"-arkitekturstilar från 1800-talet accepteras i den nyuppförda bebyggelsen. ;-)
 0
Gunnar Einarsson (25 Juli 2010 00:57):
Ragnar, nej, det ser absolut inte ut så i New York i dagsläget, som tur är. Gentrifiering och giulianifiering har sedan 90-talet utplånat det där ruffliga och farliga, men får man väl ändå tillstå, fascinerande New York som vi växte upp med och som jag tror de flesta ändå omedvetet har kvar på sina näthinnor. Filmsnutten är från 1981 (ur en ganska usel, men ur populäridéhistorisk synvinkel ändå inte helt ointressant rysare/thriller som heter "Wolfen") och det mesta av länkarna där är ifrån samma period, från "that slum of a decade" som någon kallade vår barndoms ljuva 70-tal. :-)

"Hur kunde det gå så illa?" är en komplex och väldigt intressant frågeställning som vi knappast har tid att reda ut just nu. Låt oss bara säga att under hela 50-, 60- och 70-talet var avindustrialisering kombinerat med inflyttning av lågutbildad arbetskraft, antiurbana regelverk och stadsplaneringsteorier, galopperande underskott och Robert Moses alla ingredienser i New Yorks långsamt framsmygande katastroflandskap.

Och visst var det fråga om täta och i grund och botten ofta vackra innerstadskvarter - då! Själv fann jag det rätt spännande att i Google Maps jämföra månlandskapet av en före detta urban högdensitetsstadsdel i det där klippet med hur området ser ut idag. Kyrkoruinen ligger i hörnet av East 172nd Street och Seabury Place i stadsdelen East Morrisania in Da Bronx, om någon undrade.

Är du sedan intresserad av ett brottstycke 70-talshistoria från New York så kan du alltid leta fram dokumentären "New York - Nightmare in the City that Never Sleeps" som finns gratis på YouTube. :-)
 0
Hannes Johansson (25 Juli 2010 14:42):
Som sagt, vi har ju parkeringsplatsen framför Valhalla IP som man kan bebygga, om Mässan absolut behöver mer plats, förutom den man redan får på Focus-huset. Skulle man inte förresten kunna bygga på Focus-huset med fler våningar, när man ändå är igång? Södra Gårda är ju redan präglat av kontraster, och vi har Gothia Towers precis i närheten, så det skulle väl knappast förstöra stadsbilden om Focus-huset blev sisådär 10 våningar högt? Men jag antar att det finns en del byggnadstekniska problem i att bygga på byggnaden så mycket. Plus att det kanske inte lämpar sig för Mässan att ha sina lokaler så högt upp, eftersom man ska transportera upp utställningsmaterial och så vidare.
 0
Emanuel Alfredsson (25 Juli 2010 16:25):
Hissar, Hannes. Hissar.
 0
Jan Jörnmark (25 Juli 2010 18:50):
Eftersom Gunnar flyttade fokus bort mot Almedal fortsätter jag lite mer med det. Intressant på sitt sätt, för det visar ganska snabbt hur närsynt det blir att koncentrera allt intresse för parkeringar på några enstaka kvarter i Gårda.

Saabs före detta växellådsfabrik ägs idag av Weigl Transmission. Fabriken sjunger verkligen på sista versen, och efter det sista varslet i januari 2010 återstår 80 anställda. Markytan runt fabriken förfaller snabbt mätt att vara cirka 30000-40000 kvadratmeter.

Fortsätter man sedan söderut följer Lyckholms gamla fabriker, som idag är lågutnyttjade, och där PEAB ända sedan 2002 haft en byggrätt på ett 18 våningshus som inte utnyttjats. Strax före ICA Maxi ligger också den före detta tändsticksfabriken jättelika avrivna tomt. Där har Castellum haft byggrätten till ett annat 18 våningskontor ända sedan början av 2000-talet. Inte heller denna har utnyttjats.

Lägger man ihop de där områdena finns det tillgång till ytterligare ett outnyttjat område av samma storlek som hela Gårda, direkt söder om Liseberg. Det känns inte som att en akut brist på parkeringsplatser skulle vara Göteborgs mest överhängande problem just nu (vilket jag också skriver längre om i en krönika som snart kommer här).
 0
Krister Malmqvist (25 Juli 2010 19:34):
Eftersom det finns lediga kontor i såväl Sisjön, Gårda, samt utmed älven vid Lilla Bommen så är marknaden för stora kontorshus f.n. mättad. Lägenheter kan inte komma på fråga med hänsyn till närheten till E6. Det krävs en kraftig högkonjunktur för att någon skall våga satsa.
 0
Jan Jörnmark (25 Juli 2010 21:05):
På kontorsmarknaden råder det ju sedan 1972 en fri marknadsekonomi, i motsats till den prisreglering som finns för bostäder.

Det gör att det byggstartas cirka 45 000 kvadratmeter kontor i Göteborgsregionen över en konjunkturcykel, trots att vi har betydande mängder tomma kontor. Det gör till och med i extremfall att hela kontorshus som byggts så sent som 1980 rivs i stockholmsregionen. Ovanpå allt detta kan man (som jag) ändå vara en synnerligen nöjd aktieägare, till exempel i just Castellum.

Man skulle kunna skriva länge om varför, men i grund och botten är det inte konstigare än att det byggs nya bilar, trots att det inte saknas massor av fina begagnade Volvo 242or. Dels beror det på att vi har en ekonomisk tillväxt, som leder till en stabilt ökad efterfrågan på kontorsyta. Dessutom har vi ett kapitalistiskt system som utmärks av en ständig och stark strukturförändring, som gör att de kontor som uppfattades som fullgoda för två-tre decnnier sedan inte gör det idag. Idag uppfattas de som för trånga, ha för dåliga IT-lösningar, ligga alltför dåligt till transportmässigt etcetera. Dessutom handlar det -som alltid i en marknadsekonomi- om rena smakförändringar: jag har hört en projektledare berätta om hur kunder avfärdat ett modernt men rivningsfärdigt kontorshus med orden "för små fönster".

I Göteborg har ju de nya kontorsbyggena de senaste decnnierna lokaliserats mot Lindholmen, Gårda-Ullevi och Sisjön. I Krokslätt har också nybyggnationer inletts det senaste decenniet.

Uppenbarligen har området mellan Liseberg och ICA Maxi hamnat i en strukturell slagskugga här, men det borde ju i alla fall göra att det finns stora och centrala utrymmen för p-platser i många år till. Det borde med andra ord inte vara nödvändigt att bara titta på Gårda för att lösa det problemet.

Men omstruktureringen av kontorsmarknaden och inte minst vad den betyder för att återskapa lägenheter i centrum är i sig en spännande fråga.
 0
Stefan L (28 Juli 2010 18:43):
För att knyta an till Almedal. Någon som vet vad som händer med Bilia. En del av byggnaden är riven, så intressant att veta om det är renovering eller om det skall byggas något annat här.
 0
Mikael Kreutz (28 Juli 2010 23:57):
Stefan L: Var länge sedan jag hörde något om det men jag har för mig att det fanns planer för en kontorsbyggnad där. Men det var på vad som idag är parkeringen om jag inte minns helt fel. En google sökning avslöjar att Ahlsell håller på att etablera sig i området, kanske är det som har påbörjats?

http:​/​/​www.​byggnyheter.​se/​20​10​/​0​7/​catena-​tecknar-​hyres.​.​

Någon som vet om PEAB har några planer på att bygga det där höghuset vid Lyckholms fabriker?
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.