Utskrift från gbg2.yimby.se
....

Planera för stadsliv

 
Ibland får man höra att det inte går att planera fram stadsliv, utan att det uppkommer av sig självt oberoende av bebyggelsens fysiska struktur. Att just kvartersstad med lokaler i bottenvåningen alstrar mer stadsliv skulle alltså bara vara en märklig slump. Det är en lustig idé som förvånande nog verkar vara utbredd bland många arkitekter.

Uppenbarligen ses stadsliv som något besynnerligt och magiskt som man hoppas spontant ska växa fram när ett område "sätter sig", som det heter. Det borde dock inte vara så svårt att inse att stadsliv är beroende av ganska enkla och konkreta förutsättningar som täthet, funktionsblandning och trafikintegration. Det har vi skrivit om här både en och två gånger.

I den här underhållande kortfilmen beskrivs stadslivets fysiska förutsättningar på ett pedagogiskt sätt. Enjoy!

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Niklas Svensson (15 Januari 2010 13:58):
Fantastiskt bra film. Det är upplyftande (eller ja, snarare nerslående sett med Göteborgsperspektiv) att se dessa stadsmiljöer och i strukturerat format vad det är som i verkligheten gör dem attraktiva.

Presentatören säger något ganska fundamentalt som göteborgska stadsplanerare tycks vara helt oförstående inför, "people attract people". Jämför med hur man gör exempelvis på NÄ och Kvillebäcken (dvs ställen med uttalad ambition att skapa levande blandstad) där man lägger några få stackars enstaka lokaler med stora mellanrum sinsemellan bland bostadshusen. Sedan får man höra "det finns ju inte efterfrågan på lokaler, vi har redan idag tomma lokaler i utmärkt affärsläge". Tacka för det - people attract people - affärslägena som skapas kanske inte är sådär himla utmärkta...
 0
Olof Antonson (15 Januari 2010 18:03):
Det var intressant att höra vanligt folk berätta om vad de tyckte var speciellt, och vad de gillade med huvudgatan. I nästan alla fall nämndes de små och specialiserade affärerna, som t.ex kaffe- och te-butiken, de olika restaurangerna osv.
Det är ganska intressant i relation till de stora kedjorna som vi har mycket av i centrala Göteborg.

Jag gillar hur de hade satt upp uteserveringarna, att de inte skar av gångstråket.Edit: Det kanske hade varit något för Yimby göra en liknande undersökning här i Göteborg. Östra Hamngatan inom vallgraven, känns för mig som absoluta centrum.
 0
Jan Wiklund (27 Januari 2010 15:54):
Stadsmodellen "centra plus bakvatten" gynnar monopol.
Stadsmodellen "många stråk" gynnar mångfald.

Så här fungerar det:

I en stad där det mesta är glest strössel och slingriga vägar fulla med barriärer blir de fåtaliga centrumen de enda platser det går att etablera en verksamhet. Därför kommer alla att slåss om just dessa punkter som därför blir svindyra. Endast ett fåtal - monopolen - har därför råd med det.

I en stad där mängder av stråk korsar varandra är alla lägen mer eller mindre likvärdiga och alla lika attraktiva, särskilt om staden är tät. Därför uppstår inget särskilt slagsmål och priserna förblir låga. Många fler typer av verksamheter får råd att etablera sig.

Det kanske är därför det är den första modellen som gälller? Monopolen är ju inte helt maktlösa, om man säger så.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6735 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Uthyrningsdel
21 April 2023 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.