Utskrift från gbg2.yimby.se
....

Stadsvandring i Linné - bildspecial

 


Många var de göteborgare som vallfärdade till Järntorget för att delta i den åttonde Yimbyvandringen. Närmare bestämt 38 personer kom och därmed slogs det tidigare rekordet från Backaplanspromenaden. En bidragande orsak till de många besökarna var säkert att guide på vandringen var Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia tillika författare av succéböckerna om Övergivna platser. För närvarande även aktuell med sin nya bok Övergivna planer.


Jan ledde oss på en promenad i det vackra sensommarvädret genom Linnéstan där han tillbringat en stor del av sitt liv. Vi fick vara med om en spännande promenad genom förändringarnas och ombildningarnas Linné. Från utgångspunkten Järntorget gick vandringen vidare upp längs Linnégatan, till Hagabion, till Sveaplan och slutligen upp på det omstridda Skansberget. Ämnet för kvällen var förändring, gentrifiering och riksintressen. Mer om detta skrev Jan själv om i det förberedande inlägget inför vandringen. Yimby tackar Jan Jörnmark för en intressant och väl genomförd stadsvandring och vi tycker att det är kul att så många ville vara med. Håll utkik efter kommande stadsvandringar under hösten.
Väl mött! 


En öde plats mitt i Linnéstan, parkeringen vid Hagabion. Bygg, bygg, bygg! Fast bygg inte hur som helst, tack.
Sveaplan.Pärleporten till Annedal.

Linnéstans egna lilla triumfbåge kan ses som en symbol för det halvkommunala bolaget Göta lejons väldiga triumfer under många år i vår stad. I bakgrunden syns kanske den största av de alla, förintelsen av Annedal och dess gula tegelersättning. Själva portalen är förresten resterna av ett av de gamla husen på Sveaplan, nr 25.

Sista anhalt på vandringen var Skansberget och resterna av den gamla bebyggelsen. Platsen har man länge velat bebygga igen, men man har fått mothugg från boende i närområdet. Bland motiveringarna kunde man läsa att man ville bevara den värdefulla parkmiljön och de "hängande trädgårdarna", det vill säga de gamla graffitiprydda husgrunderna. Frågan är om det skulle bli ett lika stort motstånd ifall man la fram ett förslag på att åter bygga hus här, fast i samma stil som de gamla husen på bilden ovan.  
Utsikt från en av Skansbergets så värdefulla hängande trädgårdar.
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Mikael Andersson (20 September 2009 23:23):
Tomten som gamla Viktoriaskolan ligger på som Hagabion är inrymd i hade passat utmärkt för ett nytt bostadskvarter istället för kostsam renovering av gamla Viktoriaskolan.
Hagabion som är en kommunal biograf (de får c:a 300.000kr årligen i stöd av kulturnämnden i Göteborg) hade kunnat få mer ändåmålsenliga lokaliteter närmare Järntorget om kommunpolitikerna hade vågat!
I övrigt så vore det passande för Linnéstadens expansion om Stena Danmarksterminalen kunde flyttas så att Linnéstaden kan bebyggas med Hamnbostäder.
 0
dudek (21 September 2009 10:01):
http:​/​/​s979.​photobucket.​com/​albums/​ae271/​mdudek/​?​album.​.​

Bilder från Linné i förra veckan. Nu slocknar nog ljussättningarna snart.
 0
Karl Staffle (21 September 2009 23:47):
Tänk - Det är bara decennier sedan man såg den här typn av städer som fruktansvärda. Jag kan tänka mig att det var stadsdelar av den här typen man hade i åtanke när britterna gjorde den här tecknade kortfilmen för sina miljonprogramsområden:


http:​/​/​www.​youtube.​com/​watch?​v=​YA20​P54HAPk

I stort sett den typen av områden de risar i denna kortfilm (8 min lång) är idag de mest attraktiva miljöerna och tvärtom med de typer av städer de rosar.
 0
Johannes Hulter (22 September 2009 00:05):
@ karl: Underbar film! Tack för tipset! :)
 0
Stefan L (22 September 2009 18:48):
 0
Johannes Hulter (22 September 2009 20:14):
Nicholas Lusack har skrivit om det projektet, enligt ansvarig på Poseidon ligger det i malpåse (thank god): http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​20​0​8/​11/​kvarteret-​plantaget-​i-​lin_​.​.​
 0
Jan Jörnmark (23 September 2009 08:14):
Karl: Sanslöst bra film. Missa inte Älvrummet i morgon kväll kl 18.45 också. Lovar att variera mig jämfört med Röda Sten!
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.