Utskrift från gbg2.yimby.se
....

Staden och Hildedal

 
Om man skall bege sig till eller från Tuve, eller längre in i Hisingens mitt, kommer man troligen att passera Hildedal. Detta område är en ansamling av sju bostadsrättsföreningar som nyligen byggts upp i den kil som ligger där Tuvevägen klykar av Wieselgrensgatan. Området beskrivs som en trädgårdstad med den idylliska småstadskänslan. Varje bostadsrättsförenings hus är, i de flesta fall, samlade i kvarter runt en innergård med kolonilotter.


Hildedal från söder (hitta.se).

Inspirationen för området är explicit hämtat från Ebenezer Howard och den engelska trädgårdstaden (annars är det förstås lätt att använda ordet i försäljningssyfte för att det låter mysigt; det verkar till exempel förträngts att trädgårdstaden från början inte var tänkt som en vanlig förort utan en i många avseenden självförsörjande enhet). Med arvet från Ebenezer Howard kommer mycket mer än koloniträdgårdar utan även en idétradition som har haft en avgörande betydelse för modern svensk stadsplanering.

Många människor har genom åren sedan Howards dagar förfasats över storstadens till synes oöverskådliga folkvimmel. Om man väljer att se på den moderna staden som något ont är det lätt att i nästa steg idealisera småstaden eller byn; den så kallade Sörgårdsidyllen. En tanke som oftast uppkommit som någon form av nostalgisk bild av en enklare tid. Tankarna att försöka återskapa en lokal gemenskap har sedan återkommit i de svenska grannskapsenheterna, som varit ett stilbildande ideal för många av våra förorter, inte minst Norra Guldheden.


En gräsplätt finns i mitten av området, bra för bollekar som inte riktigt passar sig på kolonilotterna kan man tänka sig.


Från gräsplätten ut mot Wiselgrensgatan.

Men mycket handlar om perspektiv. På samma sätt som byn och småstaden kan ses som ett tryggt ideal kan det också uppfattas som en plats för strikt social kontroll och instängdhet medan staden erbjuder frihet och möjligheter. Fråga bara den livegne som flydde in till staden (och dog som följd av den medeltida stadens höga mortalitet?) och den lilla bruksortens enda punkare som flyttar in till storstaden (för att upptäcka att punken är död?).

Är det inte något av historiens ironi att denna idylliska trädgårdstad, genom att den består av bostadsrättsföreningar där människor äger sitt boende genom att andel i en gemensam förening, återgått till samfälligheten i den medeltida byn innan skiftesreformerna? En institutionell form som, på gott och ont, förordar stabilitet före förändring.


Sånt här får alltid mig på bättre humör. Någon på arkitektkontoret vill ha en extra gång, någon annan vill ha mer boyta - lösningen är att ha både ock!


För att sedan se en sådan här skylt! Nåja, gällde bara en smal liten gång. Kanske ungar som buskört lite.

Det är i alla fall i de banorna jag tänker när jag cyklar runt lite i småstadsidyllen och tar några foton och fundrar när familjeförsörjarna skall komma hem i sina grå flanellkostymer. För även om det är Staden och inte Byn som är mitt ideal förstår jag förstås att det finns människor som har andra preferenser än vad jag har. Och även om jag kan vara bitter över att mina blandstadspreferenser i stort sätt är illegala på grund av lagar, regler och normer så skall jag kanske inte missunna andra för att de får den idyll som de vill ha.

Jag kan nämligen se flera fördelar med Hildedal, små positiva inslag. Jag blir exempelvis förvånad över att det finns flera ut- och infarter till området som gör det fullt möjligt att faktiskt köra in från exempelvis Wieselgrensgatan och sedan komma ut på Tuvevägen. Jag uppskattar verkligen att det inte i sin helhet är byggt utifrån principen om att allt skall vara återvändsgränder. Samtidigt är inte upplägget direkt så att det uppmanar till höga hastigheter, som är vanligt på miljonprogrammens matargator och vilket skapar oro, eller genomfartstrafik samtidigt som det gör tillvaron lite smidigare för bilister - och cyklister - att komma ut och in ur området, något jag efterfrågat för det snarlika projektet Mellesta Biskopsgården. Nyfunkisen är måhända lite småtrist men det finns i alla fall en del varierande inslag. Dessutom trevligt med dessa samlade kolonilotter (som jag givetvis glömde fotografera).


 Inte fullt så idylliskt - Minelundvägen. Ni som var med på Backaplansvandringen kommer nog ihåg hur småstadsmysigt det inte var.


Det fria sällskapet Länkarnas hus - lite som en herrgård utanför byn. Undrar om det blir tungt med dagsverken i år, kommer de boende i Hildedal ta hand om sina egna åkerlappar?

Sedan är platsen - strax norr om ett annat, äldre småhusområde och som en sista utpost i den mer sammanhängande stadsväven innan ödemarken; Gårda-Johan och Tuve. Platsen är näppeligen lämpad för Hisingens svar på Långgator precis. Nog är det bättre att idyllerna byggs i utkanten av staden istället för miltals utanför staden. I Hildedal går det i alla fall i princip att leva utan bil med kollektivtrafik, cykelavstånd till centrum - och Backaplan, både det nuvarande och framtida - samt någorlunda gångavstånd till en hel del affärer.

Närheten till Staden kanske paradoxalt även är bra för de småbarn för vilka föräldrar ofta väljer att flytta till idyller som dessa. När ungarna börjar närma sig tonåren börjar de ofta avsky sina föräldrars idyll och vill fly därifrån. Ja, i alla fall till de själva får barn... Snackade nyligen med några yngre bekanta som växte upp Kungsbacka, för att deras föräldrar tyckte det var så idylliskt. Sedan ägnade de stor del av sin ungdom åt att hänga vid en bensinmack (fick mig att tänka på filmen SubUrbia från 1996). Fast det är förstås möjligt att föräldrarna föredrog det framför Järntorget. Oavsett vilket så kanske föräldrarna i alla fall inte behöver skjutsa sina ungar överallt.

Hildedals närhet till centrala Göteborg är alltså i många avseenden en fördel men däri ligger också ett avgörande problem i krocken mellan Staden och Byn. I nästa vecka kommer vi att titta närmare på de problem som föreligger i mötet med förorternas byar ochstaden Göteborg som behöver expandera för en socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbar tillvaro. Jag kommer också försöka formulera en lösning på denna gordiska knut genom att försöka ge såväl byborna som stadsborna det de vill ha.

Vi återkommer alltså till Hildedal i "Staden och Hildedal 2 - Tillbaka till Byn" nästa vecka.
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Johannes Hulter (7 Augusti 2009 14:06):
@ olle: Spännande! Det känns tungt att behöva vänta en vecka...
 0
Matthias H. (7 Augusti 2009 16:01):
Tycker också det är jobbigt att behöva vänta en vecka.
 0
Selver B (8 Augusti 2009 01:05):
Haha, så härligt att som nybliven yimbyist se en reportageserie om mitt eget kvarter :) Jag har alltid ställt mig lite kluven till området. Å ena sidan är det ett rejält lyft jämfört med mitt förra bostadsområde, i bergsjön.

Framförallt är det bättre kvalité på bostäderna och mer citynära än förorten. Tanken med trädgårdsstaden är dessutom enormt mysig och kolonilotterna har kommit väl till nytta hittills. Fast bergsjön hade ändå något bättre arrangerad kollektivtrafik och givetvis vackrare natur.

Det jag har saknat mest är en liten livsmedelsbutik, för små inköp av godsaker, frukt och grönt, tobak, mejerivaror och liknande produkter som konsumeras i överflöd.
Men det ska bli spännande att se vad som blir av området i framtiden, det byggs trots allt i alla väderstreck runtom hildedal.
 0
Olle Jansson (8 Augusti 2009 12:11):
Så bra att vi har någon som bor i området, en liten försökskanin för mina idéer helt enkelt. Mitt förslag, i nästa avsnitt, för hur man kan låta Stan möta Byn skulle definitivt ge dig en kiosk i alla fall.

Kan inte säga att jag var direkt imponerad av planerna för bygget i väst, vid Wieselgrensgatan - miljonprogram redux. Skulle välja Hildedal alla gånger i veckan.

Angående naturen så är den la inte direkt påtaglig. Hisingsparken är ju nära, men ändå långt borta. Det är la möjligen att Hällåsen (bergsknallen i nordöst som ligger i dalgången) skulle kunna bli ett stadsnära strövområde i en avlägsen framtid. Det finns dock inga planer på att omvandla området norr om Minelundsvägen för närvarande.

Angående era inte fullt så pittoreska grannmiljö i öster, har du sett småhusen på Hildebrandsgatan?
 0
Ragnar Lind (8 Augusti 2009 13:38):
Är Hildedal verkligen så småstadsmässigt? Ser väl mer ut som ett villa/radhusområde i nyfunkis? Mycket grönska och kolonilotter, men inte småstad. Marstrand är småstadsmässigt, Alingsås och Karlshamn likaså. Eller rättare sagt, de är småstäder av bästa sort. Det är väl ändå något helt annat?
 0
Olle Jansson (8 Augusti 2009 14:17):
Nej, det är klart att det i första hand är ett försäljningsargument.
 0
Selver B (8 Augusti 2009 20:59):
Området kring hildebrandsgatan, nära ökända ångpannegatan, är inget man besöker utan ett ärende precis, men jag har passerat området på väg till pizzerian nån gång. Det finns väl bara ett par nedgångna små villor där? Hursomhelst känns det stället ganska dött.

Även om det inte byggs något norr om minelundsvägen, så byggs det nytt vid aröd ett par hundra meter ifrån. Jag har även hört att det finns planer på att utveckla området kring st. jörgens park, och nu senast har ju gothia park academy öppnat vid grimbo, vilket kommer nära företagsparken ytterligare.
Med tanke på all aktivitet runtom känns det som att man snart måste bygga nytt även i industriområdet öster om hildedal.

Du har rätt om bostäderna vid wieselgrensgatan, men jag välkomnar (till viss del) alla projekt som kan öka exploateringsgraden i området :P
 0
Daniel Bergqvist (9 Augusti 2009 11:11):
Byggherrarnas vilja att produktplacera sina fastighetskomplex eskalerar: Ullevi Park - mitt i händelsernas centrum dygnet runt, och Hildedal med sin idyliska småstadskänsla. Framtidens samhällsbyggare växer upp i takt med dylika övergrepp på klassiska varumärkesideal. :)

På lång sikt tror jag investerare tjänar på att uppfylla de klassiska idealen eftersom efterfrågan inom det segmentet är mycket stort. Men eftersom det i de flesta fall handlar om att bygga för att sedan sälja av, finns sällan ett sådant intresse. Den nykläckta medelklassens dröm om golvvärme, keramikhäll och rostfritt kylskåp samlat under eget tak är lättare att uppfylla på kort sikt.

Det finns naturligtvis undantag där byggherren anstränger sig för att efterapa klassiska ideal eftersom den potentiella köparen eller hyresgästen öppet efterfrågar ett sådant typ av boende. Men självmant är det svårt att uppfylla en sådan strategi.
Väljer byggherren att hyra ut under många år bör det vid en framtida försäljing finnas ett fysiskt värde som överträffar jämförbara objekt på marknaden. Med rätt material, struktur och arkitektur är det möjligt.

Vid Norra Bantorget i Sthlm finns ett trevligt exempel som har potential att inbringa ett högt mervärde även efter 50-års förslitning:
http:​/​/​nyprod.​familjebostader.​com/​Main.​aspx?​ID=​1F568BB.​.​
En blogg om projektet: http:​/​/​stadskultur.​blogspot.​com/​20​0​8/​0​5/​bravo.​html
Jag tror även Yimby i Stockholm har skrivit om ovanstående projekt tidigare. Visst saknar jag murade spisar, 20-tals stukuatur och 20 cm högre takhöjd, men i övrigt har man lyckats riktigt bra :)
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6740 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 2024 20:05 av Hans Jörgensen
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 2024 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S
Uthyrningsdel
21 April 2023 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.