Utskrift från gbg2.yimby.se
....

YimbyGBG hos White

 
YimbyGBG var i fredags inbjudna till White Arkitekter för att tala på deras lunchföreläsning. Intresset var stort och omkring 50 medarbetare från White hade bänkat sig för att höra oss presentera tankarna bakom YimbyGBG.En fråga som kom upp var varför det så sällan syns riktig blandstad i nya planer trots att blandstad är ett tydligt mål i översiktsplanen. Vi tog upp Östra Kvillebäcken som ett litet steg i rätt riktning vad gäller bra stadsplaneringen i aktuella planer. Där pekade vi även på att YimbyGBG genom sitt yttrande lyckats påverka så att det skapades fler lokaler i bottenvåningarna. Vi visade även upp bildexempel på mer eller mindre lyckade försök att bygga blandstad i olika städer i världen. Vi tog också upp de stadsvandringar som vi har haft och planerar att ha i framtiden.Många medabeterare på White framhöll att de inte sitter på den största makten vad gäller stadsplanering, vilket en del tror. De uttryckte även ett missnöje med lagstiftningen som gör det möjligt för personer (nimbys) att överklaga och försena en byggprocess under mycket lång tid. De hade även önskemål om att YimbyGBG skulle lobba för en ändring av just det.

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Johannes Hulter (3 December 2008 11:56):
Man kan väl lägga till att de också ville att vi skulle lobba för en sänkning eller avskaffande av p-normen.

Det var ett trevligt möte, trots att vi tog upp och kritiserade Whites planerade bygge på Friggagatan (för den trista och alltför enhetliga fasaden). Eftersom de ansvariga satt i publiken blev det en del muntra miner... :)
 0
mhean (3 December 2008 12:09):
Bra killar, hade ingen aning om att ni var där. Modigt också av White att ta in och lyssna så öppet på kritiker/andra röster.
 0
Johannes Hulter (3 December 2008 12:18):
@ mhean: Tack! BTW, vi planerar en stadsvandring nu på söndag i Södra Gårda. http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​forum/​thread.​aspx?​id=​12&page=​0​#fp1.​.​

Hänger du på? Vore trevligt att ses IRL... :)
 0
Anders Gardebring (3 December 2008 12:19):
White är bra. Jag var på en event igår med en representant från White med i panelen. Helt klart en urbanist.
 0
Johannes Hulter (3 December 2008 12:26):
@ anders: Ja, White håller på att profilera sig hårt på stadsplanering. Det är väl också naturligt att man söker sig mer mot offentliga kunder när tiderna är som de är.
 0
Mikael Kreutz (3 December 2008 13:18):
Wow, snyggt jobbat! Stort kudos till White som ville lyssna på er.

Angående just kv Bangården ställer jag mig något frågande till all kritik det projektet får, Stigbergets del mot Friggagatan är trots den "trista och alltför enhetliga fasaden" ett bra exempel på modern urban stadsbyggnad. Men jag kanske är något ensidig eftersom jag är barnsligt förtjust i tanken på 500 nya bostäder så nära city. Det jag ogillar med det projektet är hur den privata gårdsytan och loftgångarna är utformade—Påminner mig om studiegången (http:​/​/​www.​flickr.​com/​photos/​15962282_​_​_​ATSIGN_​_​_​N0​3/​1857249150​/​) där jag spenderade de första veckorna i livet pga ett stambyte hemma i lägenheten. Söderbergs byggnad är från de skisser jag har sett ett praktexempel på modern stadsbyggnad i centralt belägna delar.
 0
Johannes Hulter (3 December 2008 13:43):
@ mikael: Jag håller med dig om Friggagatan, och det var ungefär det vi sa till White: Att det mesta är kanon med bygget - bortsett från just fasaden.

Jfr: http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​20​0​8/​0​6/​friggagatan-​nimbyiserad-​-​_​.​.​ och http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​20​0​8/​0​7/​friggaskandalen_​524.​html

Loftgångar ja, vad säger man... ;)
 0
Sara-Louise Bergkvist (3 December 2008 14:54):
Hej Yimby!
Kul att ni kunda komma! Fler intressanta organisationer/grupper/intressenter som arbetar med urbanitet är välkomna att höra av sig till mig om ni vill berätta om er verksamhet för oss på White!

Jag som stadplanerare, stadsbyggandslover och urbanist känner ju att många av oss tycker och tänker precis som ni yimbyister :-) Det bådar gott att verka på flera plan för att vara med och påverka staden till den där spännande, föränderliga och livfulla plats vi vill att den ska vara. Här har Göteborg en lång och krokig väg framför sig men tack och lov verkar en hel del bra människor i regionen för att förbättra stadens kvaliteter! Keep-on-rocking! :-)
 0
Martin (3 December 2008 23:37):
Bra jobbat och kul att höra att ni påverkar!
 0
Ann-Louise Pettersson (4 December 2008 08:30):
Kul att Yimby mottogs så väl på White! Jag tror att många arkitektkontor har mycket att lära sig av Yimby och inte minst fyller rörelsen en stor roll i att få igång diskussioner på kontoren och hjälpa arkitekterna bli bättre på att argumentera för sin sak gentemot beställare och byggbolagen. Snyggt jobbat!
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6735 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Uthyrningsdel
21 April 2023 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.