Utskrift från gbg2.yimby.se
....

Krönika: Små byggbolag effektivare än elefanterna

 


NCC, JM, Skanska och Peab med några mindre aktörer


Igår fick jag mitt främsta intryck från Ekot, precis som i förrgår. På morgonen ingick i Ekots sändning ett referat till en forskare på KTH som menar att små byggherrar bygger billigare än de stora aktörerna på den svenska byggmarknaden. Måhända symptomatiskt och en smula ironiskt att denna nyhet senare under dagen försvann för ett varsel på tusentals anställda från Skånska Cementgjuteriet (en del kallar det Skanska nuförtiden), tillsammans med JM, PEAB och NCC en av de fyra elefanterna på den svenska marknaden.

Nåväl, tillbaka till poängen. Själva undersökningen som Docent Kurt Psilander genomfört är inget stort sådant:

Kurt Psilander har detaljstuderat byggkostnaderna för två bostadsbyggen. Den ena utfört av ett av landets största byggföretag, det andra av en liten byggherre, ett enmansföretag.

Med ett så minimalt urval som en fallstudie de facto är finns det en överhängande risk för slumpens inflytande på resultatet. Den visade dock att den lilla företaget var hela tjugo procent billigare. Det tycks alltså inte som att de stora bolagen lyckas vinna några ekonomiska fördelar i skalekonomin. Fast det blir la inte de som betalar, vem som gör det vet vi alla - det är vi boende.

Att det lilla byggbolaget med kontoret på fickan kan slå de stora byggjättarna i effektivitet, vet de stora om tror Kurt Psilander.

– Jag tror det, kunskapen finns där. Det stora företag som deltog i studien var inte överraskad av att den lilla byggherren kunde vara mer effektiv, säger han. Det är byggjättarna som dominerar i Sverige. De små byggherrarna har inte ens en procents markandsandel.

Men de kan alltså bygga flerbostadshus 20 procent billigare, och siffrorna talar för att de borde vara fler, säger Kurt Psilander.

– Ja, absolut. Politiker och experter tror inte att små byggherrar kan bygga sådana här typer av projekt, till exempel flerfamiljshus. Men det visar sig att de kan göra det, och därför har de en given plats på marknaden, säger Kurt Psilander.

Att de fyras gäng inte agerar på en väl fungerande marknad torde inte vara någon överraskning. Inte heller är det något nytt att det finns möjligheter att minska kostnaderna genom effektivitetshöjande insatser, till exempel i logistiken och Psilanders resultat spär på den bilden.

Vad de stora byggbolagen försökt framhäva är att det är ekonomiskt ohållbart att bygga hyresrätter, i dessa dåliga tider. Även på denna punkt har Psilander en divergerande uppfattning:

De stora byggbolagen brukar säga att det är omöjligt att bygga hyresrätter, för då hindrar bruksvärdeshyrorna att de får igen sina byggkostnader. Men när Kurt Psilander granskade 16 små byggherrar fick de lönsamhet här.

– De byggde samtliga hyresrätter, och ingen av dem hade några som helst bekymmer att uppnå vinst under första åren inom ramen för bruksvärdeshyran, säger han.


- - -

Skanskas och byggsektorns problem tog som sagt över i nyhetsflödet. Under eftermiddagen påminner en del personers argumentation en del om tidigare argument; staten måste gå in och rädda ännu en olönsam bransch, om än inte mer lika radikala grepp som ett uppköp utan genom subventioner och stödåtgärder; lite merkantilism har tydligen ingen dött av!
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Olle Jansson (26 November 2008 13:18):
Det skall vara smp byggHERRAR, felet kommer från SR som skrivit fel på sin hemsida (ändra gärna Johannes).

Sedan kanske krönikan är lite förvirrande, eftersom jag hänvisar till ett annat inlägg på min privata blogg. De facto redaktör Johannes brukar vara bra på att rensa bort sådant, men tydligen icke i detta fall. Kanske lite trött? :)
 0
Johannes Hulter (26 November 2008 13:25):
@ olle: Men de är väl ändå bolag? Nåja, jag ska ändra. :)
Det är väl trevligt med lite länkar, särskilt när de går till intressanta inlägg... Men OK, jag ska ta bort det. :)
 0
Johannes Hulter (26 November 2008 13:29):
@ olle: För övrigt ett bra inlägg. En av de viktigaste faktorerna för ett bättre stadsbyggande är att bryta upp oligopolet på byggmarknaden.
 0
Olle Jansson (26 November 2008 14:29):
Tänkte mest att det kunde vara förvirrande och inte har något med yimby att göra. Den elaka och kanske liiiite överdrivna jämförelsen med merkantilism gäller dock i båda fallen.

Fick lite välriktad spam till min egna blogg där en blogg som heter Second Opinion problematiserar radions reportage från ett journalistiskt perspektiv (bla ser även de risken med en överdriven generalisering från en så liten fallstudie):
http:​/​/​secondopinionblogg.​blogspot.​com/​20​0​8/​11/​skillna.​.​
http:​/​/​secondopinionblogg.​blogspot.​com/​20​0​8/​11/​det-​fin.​.​
 0
Daniel S (26 November 2008 18:27):
Det skulle vara intressant att läsa hela undersökningen för ekots inslag känns något rumphugget.
40 av 45 poster i planering och projektering gör den lilla myran bättre än elefanten. Oj!

Är det två exakt likadana projekt med samma grundförutsättningar?
Vad gör det stora företaget så dyrt? Ligger den största delen i Overheadkostnader?
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6736 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.