Utskrift från gbg2.yimby.se
....

Stadens historia: Hotell

 
Hotell är en viktig del av en stads identitet. De är våra gästrum och hur en värdfamilj välkomnar och tar hand om sina gäster säger mycket om en stad. Min personliga favorit är förmodligen Hotell Royal, Göteborgs äldsta hotell, byggt 1852 efter ritningar av PJ Rapp. Byggnaden skapar en vacker gatuvy genom sitt läge i korsningen av Drottninggatan/Östra Larmgatan. Östra Larmgatans böj ger ett gaturum i Camillo Sittes stil.
 




Familjen som äger hotellet har dessutom bemödat sig om att i största möjliga mån ta hand om interiören, från det handmålade taket i entrén till den imposanta trappan mitt i huset.





På den fjärde våningen finns en väggmålning med en intressant historia. En konstnär som inte hade pengar till sin räkning fick betala av genom att förgylla korridoren med ett konstverk.





Hotell Radisson bredvid, det postmodernt rosa kvarteret, är inte riktigt min smak men har onekligen en tidstypisk American Psycho-air över sig.





Dess historiska motsvarighet låg bredvid, över Östra Larmgatan. Det var Grand Hotell Haglund, stadens stolthet och andra städers avund. Inte minst för dess luxuösa inredning.








Hotellet låg i korsningen Södra Hamngatan/Östra Larmgatan (Hotellplatsen), där spårvägen svänger ut mot Drottningtorget, och var ett tydligt riktmärke i staden.





En av Johannes Olivegrens (Betlehemskyrkan, Saronkyrkan mfl) omisskännliga tegelkompositioner från 70-talet ersatte hotellet och kvarterets många andra stenhus från 1800-talet. Genom att variera färg och uttryck i fasaden försökte Olivegren anknyta till "en äldre, mer småskalig bebyggelse" enligt författarna till boken Hus för hus i Göteborg.





Några detaljer från det gamla hotellet inkorporerades i den nya byggnaden.





Ett annat av Göteborgs klassiska hotell låg tills för ett tag sedan ett stenkast bort. Hotell Opera, tidigare Kung Karl, var ett gediget och utsmyckat stenhus längs Nils Ericssonsgatan.





På grund av en byråkratisk miss kunde kommunen inte hindra ägaren, Carl Henrik Brandel, att riva hotellet. Akke Zimdal, ordförande i Sveriges Arkitekter Väst, fick det prestigefyllda uppdraget att rita det nya hotellet. Det har precis invigts och kan nu beundras av de som passerar förbi Drottningtorget.





Det mest framträdande draget är förmodligen det kraftigt lutande taket. Möjligtvis ett försök till historiskt återknytning och folklighet. Det sägs ju ibland att gemene man inte uppskattar platta tak. Alldeles oavsett om det stämmer är det osäkert om denna nya byggnad kan fylla den plats i göteborgarnas hjärta som Kung Karl hade. Men det får framtiden utvisa. Om nya Hotell Opera är vackert eller ej är en subjektiv fråga, smaken är ju som bekant olika. Jag kan bara konstatera att Akke Zimdal och jag verkar ha mycket olika smak. En tråkig aspekt är att hotellets gatuplan, som tidigare innehöll flera olika verksamheter, nu slagits samman till ett enda. Detaljarbetet är inte heller riktigt övertygande. Notera exempelvis balkongräckenas fästning.





Nära bredvid gamla Kung Karl låg tidigare ett annat riktigt klassiskt göteborgshotell, Hotell Continental.





Hotell Continental låg mittemot Centralstationens västra utgång. Det var alltså för många besökare det första man såg av Göteborg. Det kom att ersättas med dagens Scandic Europa, ritat av Erik Henlund för F O Petterssons Arkitektkontor, samma byrå har senare renoverat husets fasad.





Det nya hotellets påverkan på stadsmiljön kan väl inte sägas vara entydigt positiv, även om läget verkar attrahera en ständigt växande skara emo-kids som kan beskådas livligt pokulerande i närheten. Dessa ungdomar har funnit en plats ovanpå den märkliga undergång som numera leder mellan Nordstaden och Centralstationen. Det här är idag det första intrycket många besökare får av vår stad.





Det här är kanske den plats i Göteborg där känslan av att befinna sig i Stockholm är som störst - och det beror inte bara på att kameran av en ren slump råkade fånga Bo Könberg (i bildens mitt). Vi saknar ju annars i stor utsträckning denna typ av tunnelbaneliknande miljöer i Göteborg.





För tillfället pågår en större förändring av de högre hotellbyggnader som finns i Göteborg. Hotell Opalen vid Skånegatan bygger till med fler våningar, Gothia Towers kommer möjligtvis att få ett tredje torn, Elite Park Avenue Hotel, som sitter på en av de mest felanvända tomterna i stan, kommer att få några tillbyggnader och kanske kommer det att bli ett hotell av posthuset vid Drottningtorget till slut.

Ingen av dessa byggnader tillhör mina personliga favoriter. Men det gör onekligen Kaspar Sahlin-nominerade Hotell Avalon vid Kungstorget. Det är en sådan där byggnad som gör en glad och fyller en med tillförsikt. Den visar att det går att bygga smart och vackert även i vår tid. Många olika verksamheter har funnits tidigare på platsen, senast en tillfällig butikslänga med frukthandel respektive skoförsäljning. Det är alltid lika roligt att se efter-bilder som gör en glad.





Semrén & Månsson ritade hotellet på uppdrag av Bygg-Göta. Det märks att det är glada arkitekter som varit framme. Här finns en mängd roliga och fina detaljer, lägg tex märke till guldmosaiken under balkongen. Den fantasifulla poolen som sticker ut en bit från taket är en annan underfundig detalj som bryter med den vanliga, asketiskt sakliga svenska arkitekturen. Avalon är ett av de gästrum som vi värdar inte behöver skämmas för.
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Patrik Sterky (16 September 2008 08:47):
Snyggt! Visst är det synd att vissa fina byggnader rivits, men det måste också ske en viss förnying i staden. Gbg har ju dessutom problemet med sättningar, dvs dyrt att renovera.

Vet någon hur det går med posthushotellet? Det har varit väldigt tyst om det, och höjden på påbyggnaden, sista tiden.
 0
mhean (16 September 2008 09:50):
Rivningarna av Grand Hotell och Arkaden är de värsta ingreppen på staden som gjorts när det kommer till enskilda byggnader. Och Landeriet Olivedal.

Det borde gått att utdöma fängelsestraff såhär i efterhand föe de som beslutade dessa rivningar om de är kvar i livet.
 0
mhean (16 September 2008 09:52):
Har någon sett hur det går med höghushotellet på Lindholmen? Det verkar som det projektet lever trots att jag läste att det var nedlagt i våras.

Posthushotellet kommer nog gå i långbänk ett tag till tror jag.
 0
mhean (16 September 2008 09:53):
Förresten Johannes, tack för reportaget, väldigt bra.
 0
Johannes Hulter (16 September 2008 10:12):
Tack!

Jag tror nog som Mhean att Posthushotellets framtid är mycket oklar. Konjukturläget är ju inte direkt optimalt... Förhoppningsvis får man tid på sig att arbeta fram ett riktigt storslaget förslag. Jag skulle hellre se en rejäl skyskrapa (tänk chrysler building) än de knubbiga pinnarna i liggande förslag som mest ser rädda och osäkra ut.
 0
Marre (16 September 2008 10:37):
Det är så man vill gråta när man ser det gamla Grand Hotell, så vackert och pampigt! Fasaden, atriet, matsalen... Hur kunde man riva detta? Och ersätta med dessa fruktansvärda tegelkuber som står där idag?

En anmärkning: inte är väl det tredje Gothiatornet tänkt att bli 99 våningar högt?
 0
Johannes Hulter (16 September 2008 11:06):
@ marre: Ojdå, lite önsketänkande där från min sida. :)
Meter ska det vara. Men det verkar snarare bli 70 meter. Om det blir något alls, man har visst dragit i bromsen där...
 0
Olle Jansson (16 September 2008 13:07):
Kommer precis hem efter en natt på Hotel Avalon och kan intyga att rummen är helt ok också. Trevligt med bubbelbad och champagne mitt i rummet när man är nygift.

Det mest intressanta problemet med nya Hotel Opera som jag tänker på är den så kallade cykelbanan framför. Grustag är kanske ett bättre ord. Vems ansvar är det att bygget har sabbat cykelbanan och är hotellet själva nöjda med att ha det så utanför dörren?
 0
Johannes Hulter (16 September 2008 13:33):
@ olle: Grattis! Du får inleda smekmånaden med ett långt samtal med trafikkontoret... ;)
 0
Erik Sandblom (16 September 2008 13:41):
Johannes, "En tråkig aspekt är att hotellets gatuplan, som tidigare innehöll flera olika verksamheter, nu slagits samman till ett enda."

Vad har det för betydelse? Räcker det inte med att gatuplanet är öppet för allmänheten, och att det finns andra verksamhetern i husen intill?
 0
Johannes Hulter (16 September 2008 13:59):
@ erik: Jag vet inte hur öppet gatuplanet kommer att vara för allmänheten, det är ju bara en begränsad del som är hotellrestaurang (som jag förstås hoppas kommer att vara publik). Alldeles oavsett föredrar jag fler och mindre lokaler framför färre och större. Det ger en ökad blandning och diversitet, vilket jag som urbanist naturligtvis gillar.
 0
Anders Gardebring (16 September 2008 14:32):
Ett utmärkt reportage. Det är onekligen sorgligt att se alla dessa vackra och detaljrika byggnader bli ersatta av intetsägande tegel och betong. Hotell Avalon var ju dock riktigt trivsamt.
Jag håller med Johannes i sin replik till Erik. Flera olika publika verksamheter i bottenplanet är trevligare än en enda publik verksamhet. Det handlar i mångt och mycket om flera kontakter mot gatan för mig. En publik verksamhet i ett helt hus innebär ofta en eller ett par ingångar, som dessutom bara frekventeras av människor som har ärende just dit. Flera olika verksamheter innebär fler kontakter mellan gata och hus, liksom att fler olika typer av människor kommer att ta sig mellan hus och trottoar.
 0
Olle Jansson (16 September 2008 14:49):
Johannes:
Hinner inte tyvärr inte ringa trafikkontor. Skall iväg imorgon bitti för att göra en en okulär besiktning av trottoarerna i bland annat Brooklyn, på Manhattan och i Boston.
 0
Johannes Hulter (16 September 2008 14:53):
@ olle: Aargh... (paroxysmer av avundsjuka). Ser fram emot resereportage... :)
 0
Annika (16 September 2008 14:56):
Tack för intressant läsning.
 0
Sven R (16 September 2008 18:29):
Grand Hotel Opera är ett märkligt bygge. Jag har också observerat hur obearbetat intryck balkongplattornas kant ger. Och ta gärna och gå in genom entrén, man förväntar sig en stor lobby men här möts man av en ängsligt utformad vägg med några växter. Inte så "grand" precis.

Det är nog inte bara Zimdals fel utan även en dumsnål beställare. En annan liten detalj som kanske är ett tecken på snålhet är gatuhörnet som på Zimdals första skisser var avskuret. De äldre husen har entréer i hörnet och även det nya Scandic har skurit av sitt hörn för att bevara denna karaktär. Men på detta hus togs den trevliga detaljen bort, man förlorar ju någon kvardratmeter!

Radisson (gamla Sheraton) gillar jag däremot. Det är också ett "kantigt" modern bygge som inte kan tävla med de gamla hotellens skönhet. Men man har iallafall haft ambitioner att skapa något unikt. Det är inte banalt.
 0
Jesper Hallén (16 September 2008 20:21):
Glöm inte heller Drottningtorgets stolthet Eggers med sin vackra rivieraliknande fasad. Mycket elegant matsal man kan äta god ärtsoppa i om torsdagarna dessutom.
 0
Jesper Hallén (16 September 2008 21:22):
Förresten, vore det inte trevligt om vi på YimbyGBG kunde ha stadsvandringar eller liknande små träffar där vi kan gå runt och diskutera stadens möjligheter. Bra och dåliga exempel på tät eller gles blandstad till exempel. Vad tror ni om det?
 0
Olle Jansson (16 September 2008 21:29):
Jag förslog för en tid sedan att vi kunde ha en rundvandring för att bedöma vad vi tycker är bra och dåligt med Norra Älvstanden som det ser ut nu.

Johannes tyckte dock vädret var för bra för rundvandringen och att vi skulle vänta till höststormarna slår till ordentligt. :)
 0
Johannes Hulter (16 September 2008 23:25):
@ olle: Du är rolig du...

@ jesper: Mycket bra idé!
 0
Mikael Kreutz (16 September 2008 23:56):
Mycket intressant reportage! Bilderna på när Continental sprängs får mig att må illa, finns i boken Bilden av Göteborg.
 0
Anders Gardebring (17 September 2008 09:24):
Stadsvandringar har vi börjat köra uppe i Stockholm med hyfsad uppslutning. Lämpligen tas det också lite bilder o läggs upp på bloggen :)
 0
Jörgen (17 September 2008 10:47):
Johannes, gärna fler liknande reportage. Håller med om att man har lyckats bra med Avalon. Kan även hålla med Sven R om att Radisson har en del kvalitéer.
Fulast är Scandic, påminner om gamla Esso motorhotel från 1960-70, men dom brukade ju ligga ute vid motorvägarna och inte mitt i stan.
Jag har svårt att fatta varför Opera revs. Nu på 2000-talet borde man ju veta bättre. Var det oundvikligt pga sättningar eller något annat hade en kopia av det gamla varit bättre. Som t.ex. Kommandantur och Bundespresseamt i Berlin-Mitte: http://www.stuhlemmer.net/projects.html
 0
mhean (18 September 2008 08:48):
Jag har två frågor Johannes.

1. Borde vi på YimbyGBG försöka oss på en debattartikel i GP?
2. Skulle det gå att införa ett forum här på hemsidan där man kan ta upp vilken YimbyGBG-relaterad fråga som helst, t ex den här? Nu ställer jag ju liksom frågan under ett inlägg som handlar om våra hotells historia, det blir lite fel tycker jag.
 0
Johannes Hulter (18 September 2008 09:51):
@ mhean:

1. Visst kan vi det, problemet är att förstås att det är extremt svårt att komma in där. Det viktigaste är vinkeln, det måste vara något som känns angeläget för GP - inte bara "såhär tycker vi". Alla som har tips på en smart och uppseendeväckande vinkel är välkomna med förslag till johannes[at]yimby.se. Sedan är, som vi sagt tidigare, förstås alla medlemmar i nätverket välkomna att i eget namn själva skriva insändare/debattartiklar etc. Vill ni göra det i YimbyGBG:s namn så skicka in det hit för OK först.

2. Forum är faktiskt på gång, tack vare IT-guru och original-yimby Anders Gardebring. Ni som varit inne på YimbySTHLM vet hur det kommer att se ut. Tack Anders för allt kneg!
 0
mhean (18 September 2008 12:41):
Ok, ska fundera lite på vettig vinkling men spontant tycker jag t ex Kvibergsstaden känns som en utgångspunkt. Den skulle vara en ventil mellan den täta staden som Gamlestaden utgör och Kortedala/Bergsjön. Då tänker man nåt mittemellan men i verkligheten ser det ju snarare ut som ett nytt Hjällbo/Hammarkullen. Vad hände liksom?

Kommer samma sak hända med Kvillebäcken/Backaplan? Kommer Byggnadsnämnden att för dessa områden följa sina vackra ord från det inledande programmet som trots allt ser hyggligt ut?

Ja, det finns många intresanta ämnen i denna stad att ta upp, det är inte helt lätt.
 0
Anders Gardebring (18 September 2008 13:19):
Mhean:
Forum är, som Johannes skrev, som sagt på gång. Den mesta av den funktionalitet som stegvis har införts på YimbySthlm kommer att komma till YimbyGBG också. Det är bara lite jobbigt att hela tiden hålla två kodbaser uppdaterade, så det måste av nödvändighet bli så att det kommer större uppdateringar till YimbyGBG på en gång istället för de små som kommer i Sthlm lite då och då. Jag har en del arbete kvar i det administrativa verktyget för forumen, själv måste jag gå in o hacka saker manuellt i databasen ibland, och det kan jag ju inte gärna kräva av Johannes...
 0
mhean (18 September 2008 14:36):
Ok, det låter jättebra Anders.
 0
Jacob (15 Oktober 2008 18:37):
Trevlig översikt! - Och vilka fina gamla bilder. Personligen kan jag bara beklaga _alla_ nybyggena. En inofficiell tävling i feg design, pliktskyldiga stil-lån och frånvaro av känsla för proportioner. Avalon är väl minst hemskt, inte minst för att det smälter in bäst som huskropp. Dom andra klumparna är rent gräsliga.

Akke Zimdals Hotel Opera tycker jag faktiskt är helt förfärlig. Ingen entré, ingen integration, ett jättetak med pyttesmå takkupor och en förkrympt skylt. Det var riktigt sorgligt att se.

Smaken är som baken, visst är det så. Men personligen tycker jag det är en tragedi att folk som anländer till Göteborg mest ser en hög fula boxar där det en gång stått personliga byggnader. Ska det första man tänker på när man kommer med tåg vara "här bor folk som skäms för sin historia och tror att stora kuber löser alla problem"?
 0
Erik Sandblom (15 Oktober 2008 18:59):
Eggers är väl ganska fint ändå?
 0
Jesper Hallén (16 Oktober 2008 01:04):
Jacob: Det sorgliga är ju att vi "folk" inte skäms över historien men våra folkvalda är för svaga och fega att göra nånting åt saken. Viljan fanns ju att till exempel bevara det gamla Opera, men vad gjordes... Sen har vi några hjärtlösa hotellägare och byggare som våldtar vår stad när vi ser på.
Men Eggers är vackert ja.
 0
Sven R (19 Oktober 2009 23:14):
http:​/​/​www.​gp.​se/​nyheter/​ledare/​1.​22320​5-​malin-​lernfel.​.​

Malin Lernfelt är kritisk mot att man river ett gammalt hus jämte Hotell Opera för att sedan återuppföra fasaden utanpå det nya huset. Jag håller inte alls med henne. Tvärtom skulle vi behöva mer av den här typen av lösningar.

Ute i Europa har jag sett flera exempel där man har rivit huset bakom fasaden för att bygga nytt samtidigt som fasaden bevarats av stadsbildsskäl. Ofta har fasaden inte ens rivits utan man har bara stagat den under byggskedet. Den modellen har man även använt i Gbg och Stockholm, det är inget nytt.

I den här mycket centrala delen av staden finns det en önskan att ta tillvara läget för moderna exploateringar. Fastighetsägarna vinner ekonomiskt på det, användarna vinner t.ex handikappanpassning, allmänheten vinner en mer levande innerstad. Det finns även en allmän önskan om att den gamla stadsbilden ska bevaras. Man kan kombinera dessa mål med den här modellen.

Jag tror t.ex att man skulle kunna ha gjort så med gamla Kung Karl också. Man kunde ha rivit innanmätet för att sedan bygga lika stor volym som det Grand Hotel Opera vi ser idag. Fast fasaden skulle fått höjas några våningar, vilket lätt hade kunnat ske. Antingen i samma stil eller som ett spännade modernt tillägg. Vem vet, kanske ägarna hade tjänat mer på detta. Den röda fasaden som byggdes andas ju inte "Grand Hotel" så att säga.

Man skulle kunna göra detta på Skeppsbon också när det gäller Kinesiska muren och Merkurhuset. Och vid huset som låg jämte Kinesiska muren som revs för c:a 8 år sedan. Det var snett och vint och förmodligen bortom all räddning. Men gosse vilka fantastiska detaljer de fint huggna stenblocken hade! Hela stensockeln kunde ha integrerats i ett nytt hus.

Mitt förtroende för Malin Lernfelt är inte jättestort. När hon kallar detta för Disneykuliss så blottlägger hon återigen sin okunnighet om stadsbyggande. Gamla hus har ofta byggts om och till många gånger under årens lopp. Husen vid t.ex Kungsportsplatsen har förändrats till utseendet flera gånger. De har höjts, fått nya tak med inredda vindar, de har putsats, de har fått skyltfönster osv osv. Alla förändringar har skett för att det tjänade ett estetiskt och funktionellt syfte. Om Malin Lernfeldt säger blankt NEJ, vilket högre syfte åberopar hon?

Till sist, en kuriositet: Landshövdingehusen som ligger utmed Sprängkullsgatan är inte orginal. De gamla husen brann upp på 70-talet men man beslöt uteruppföra dem enligt Disneymodell. Av stadsmiljöskäl. Det var väl bra Malin?
 0
Sven R (19 Oktober 2009 23:19):
Jag skulle iofs gilla om byggnadsnämnden sa nej till fastighetsägaren som ett straff för den påvra fasaden de ersatte Kung Karl med. Rättvist.
 0
Kent Andersson (29 November 2010 14:14):
När jag en gång på sent 40-tal anställdes som piccolo (springchas) på Grand så huserade Stjärnportieren Åke Hernström vid den imponerande entréhallen. Min lön uppgick till 135:- kronor i månaden. En bråkdel av "inkomsten" skulle det visa sig. Goda dagar, då skeppsredarna från Norge hade sina generösaste humör, så stod femkronororssedlarna som spön i backen. Skådesspelare som Maj-Britt Nilsson, Sickan Carlsson, Edvard Persson och Estradören Karl Gerhard var bara ett fåtal av kändisar, som passerade revy. Det var tider det.
 0
Johannes Hulter (29 November 2010 14:26):
@ kent: Wow, man kan bara föreställa sig. Du har inte funderat på att skriva ner dina minnen för eftervärlden?
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6740 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 2024 20:05 av Hans Jörgensen
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 2024 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S
Uthyrningsdel
21 April 2023 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.