Utskrift från gbg2.yimby.se
....

Skansberget

 


Socialdemokraterna och miljöpartiet har nu bestämt sig för att lägga ned planerna på bostäder på Skansberget. Det främsta skälet är att projektet inte gav det antal bostäder man hoppats på. Men de starka protesterna från närboende har också spelat in. Många tusen har skrivit under namnlistor mot planerna på bl.a. studentbostäder. Det är lätt att förstå. Skansen Kronan ligger alla göteborgare varmt om hjärtat. Vyn från Skanstorget med den branta, gröna sluttningen upp mot Kronan sitter etsad på de flesta göteborgares näthinna.

Att det inte var den delen av Skansberget som skulle bebyggas har nog många missat. Vyn från Skanstorget hade inte förändrats. Den del som var aktuell var rivningstomterna vid Risåsgatan. Där har det funnits bebyggelse så sent som på slutet av 1960-talet, tidigare låg där landshövdingehus. Det var där man tänkte sig att bygga några modesta punkthus. Men det blir det inget av, rivningstomterna måste bevaras. Nu är det kanske ingen större förlust, de planerade punkthusen hade erbjudit fler bostäder men knappast några större skönhetsvärden eller urbana kvaliteter. Hade man vågat hämta inspiration från den omkringliggande stadsbebyggelsen hade förslaget varit mer intressant. Kanske som på montaget ovan, där Risåsgatans rivningstomter blivit bebyggda med husen mittemot.

GT skriver mer här...

Tidigare förslag
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
mhean (16 Juni 2008 20:13):
Javisst Johannes det hade varit väldigt fint. Hade människor fått se det så hade nog protesterna varit betydligt mildare.

Men som du säger, det förslag som låg var lika bra att det hamnade i papperskorgen.

Jag skickade ett förslag till SBK för flera år sedan om Skanstorget, där finns en del att göra. I alla fall ta bort parkeringsplatsen.
 0
Ann-Louise Pettersson (16 Juni 2008 23:12):
Med lite tid kommer det säkerligen att bli aktuellt att bebygga rivningstomterna vid Skansberget igen. Vid det laget har Yimby förhoppningsvis lyckats ruska om byggidealen hos SBK så att det blir en kvartersstruktur...
 0
Johannes Hulter (17 Juni 2008 00:05):
@ mhean: Kan man få kika på det?

@ ann-louise: Definitivt! :)
 0
Sven R (17 Juni 2008 03:53):
Mhean, jag tror tvärtom. En länga som på fotomontaget hade ändrat gatans karaktär fullständigt. De som har protesterat mest högljutt är säkerligen de som bor på Risåsgatan, och med ett sådant förslag så hade all utsikt mot det lummiga berget försvunnit. Och vem tror på allvar att man skulle bygga kopior på 1800-tals hus? Det hade bara blivit ett modernt skivhus i nyfunkis ändå. Hur kul hade det varit?

Jag sörjer egentligen inte heller att man avbröt processen. Varför lusa ner Skansberget med nyfunkis? Bättre att man behåller den här tomten som en resurs för framtiden. Man vet aldrig när det behövs en ny skola eller liknande. Frågan är varför man har ödslat planeringsresurser på det här överhuvudtaget. Men Göteborgs stadsplanering sköts ju av amatörer, det vet vi sedan tidigare.
 0
Sven R (17 Juni 2008 04:25):
Min sista mening syftar främst på politikerna, inte på tjänstemännen.
 0
mhean (17 Juni 2008 08:17):
Sven R, man kan la få drömma lite...

Allvarligt talat så förstår jag också att ingen bygger kopior på 1800-tals hus men det borde gå att bygga snygga stadsmässiga hus även idag eller? Ditt resonemang med Risåsgatan förstår jag men har svårt att acceptera. Det är ju just det denna site delvis har kommit till för d v s att verka som en motpol till de som alltid säger nej.

Om man förlängt Johannes inritade hus en bit o sen lagt till 5 likadana längor runt berget hade man fått nästan en perfekt sexhörning, det har varit fantastiskt snyggt, speciellt så här uppifrån. Nu drömmer jag igen.

Johannes, apropå mitt förslag om Skanstorget så var det några år sedan och det var inte vidare väl genomtänkt, jag tänkte att torget var lite större än vad det verkligen är. I alla fall var det som en direkt reaktion mot att det idag är en förbannad parkering. Men jag tyckte man kunde slå upp ett hus längs med Övre Husargatan och så att säga stänga gatan, jag tycker om långa gator utan mängder av öppningar. Huset kunde vara 4-5 våningar mot Haga och sluta i 7-8 våningar mot kvarteret med Atalante. Innanför detta hus mot Skansberget kunde torget får utvecklas utan bilar. I det hus jag funderade på skulle det naturligtvis vara verksamheter i bottenvåningen med möjligheter till serveringar både in mot torget men även ut mot Övre Husargatan. Förlängningen av Skolgatan närmast Skansberget skulle bort, det hade kompenserat en del av den yta som skulle försvinna p g a huset närmast Övre Husargatan.
 0
Johannes Hulter (17 Juni 2008 09:12):
@ sven r: Jag förstår hur du känner, och det är lätt att bli uppgiven med tanke på det som byggs, men apati har ju aldrig lett någonstans. Dessutom är situationen trots allt extremt mycket bättre än någonsin tidigare. Vad gäller 1800-tals hus så kan man ju visst bygga kopior av dem, men det är ju onödigt - det är inte stilen utan strukturen som man borde ta efter i kvarteren runtomkring. För övrigt så är mittenhuset i montage-längan relativt nybyggt (förmodligen 1980-tal).

Poängen är just att det bara varit Risåsgatans nimbyister som protesterat (vilket de ju gör oavsett), många fler hade backat upp förslaget. Och nya boende hade fått utsikt över skansberget - ärligt talat, vem går till Risåsg. för att beundra Skansberget? Det enda man ser är en mur, buskar, graffiti och möjligtvis några pundare (vilket jag iofs tycker är en intressant miljö men i det är jag nog ganska ensam).

@ mhean: Intressant, jag har själv funderat kring vad man borde göra med Skanstorget. Enligt Hulthén blir det nästa steg efter Risåsg. Det kanske är dags för en arbetsgrupp...
 0
Ragnar Lind (19 Juli 2008 20:06):
Kan man inte bygga på de gamla grunderna, i samma skala som den gamla bebyggelsen? Det kan väl inte någon protestera mot?
 0
Ragnar Lind (18 December 2008 11:25):
Robert Garellicks bok "Göteborg före grävskoporna" är en pärla, något att riktigt sjunka in i. Där finns en bild på Risåsgatan. På Skansbergets sida finns rätt maffiga landshövdingehus, som klättrar uppför berget. På andra bilder ser man, att det att det var rätt många hus som revs (i början av 70-talet för ett bygge av studentbostäder, som dock ej blev av). Grunderna finns ännu kvar.
Jag läste i någon tidning nyligen, att planeringen för Skansberget lagst ner. Det var för stort motstånd. Inte att undra på, som de planerna såg ut!
Varför är det ingen som kommer på, att man kan bygga upp de gamla husen igen - som repliker, eller varför inte rena kopior - på de gamla grunderna? Detta bör ju ge ett ganska stort tillskott av bostäder i området. Skulle det väcka protester frå närboende?
 0
Johannes Hulter (18 December 2008 13:22):
@ ragnar: Tyvärr skulle nog nimbyreflexen utlösas ändå. De som har bostadsrätter skulle vara rädda för värdeminskning tex. Men riktigt samma gnällstorm skulle det nog inte bli. Och en massa andra personer (typ vi) skulle vara positiva och stötta projektet.
 0
Daniel S (18 December 2008 19:04):
Kan en NIMBYit vara emot att man bygger upp exakt likadana hus på exakt samma ställe som tidigare?

Så: Ja, Ragnar, varför inte? -Gör ett kulturvårdsprojekt av det och bygg upp, som du säger, rena kopior av de vackra landshövdingehusen. Husens skala och utplacering gjorde/ skulle göra sig väldigt bra på platsen!

I princip är alla förslag bättre än denna branta, otillgängliga, vildvuxna slänt med nerklottrade och söndervittrade murar. Gatan känns otrygg kvällstid och skulle då tjäna på att omringas av varmt välkomnande ströljus från lägenheter på båda sidor. Sedan skulle ju gatan bli mer spännande och få liv i och med att olika vyer upp mot skansen skapas även för den som sitter i sin lägenhet på tredje våningen och tittar ut.

De med bostadsrätter i den fula 70-talskåken på Risåsgatan ska nog mer vara rädda för en värdeHÖJNING..
 0
Jan Jörnmark (22 Februari 2009 17:13):
Daniel S: En Nimby är av princip emot allt.
Själv bodde jag därborta och såg de ruttna grunderna i tjugo är. Antalet promenerande i rivningsområdet har alltid varit noll, men det blir ju något annat när NINBYs får prata om sina förlorade grönområden.
Satt dessutom i styrelsen för en brf på Kastellgatan i februari/mars 2000 när planerna kom upp. Minns med vämjelse hur diskussionen om värdeminskning i samband med byggröra och ökat utbud (!) omedelbart startade.
 0
Johannes Hulter (23 Februari 2009 09:43):
@ jan: Tack för inblicken i nimbyland. Verkligen skrämmande. Förhoppningsvis kan man dra igång ett mer stadsmässigt projekt i framtiden och göra något riktigt fint och spännande av Risåsgatan.
 0
Jakob Ilves (29 Maj 2009 18:28):
Jag växte upp på Lilla Risåsgatan och lekte mycket bland alla dessa lätt märkliga avsatser som finns kvar efter de gamla landshövdingehusen. Flyttade ett par år efter att de försvann, tydligen, och har funderat lite över hur det såg ut.

Blir störd över varje liten förändring av mitt barndoms skansenberg (tillplattningen av stigarna framför kanonerna där uppe till exempel utlöser genast en "mensådärskalldetvälintevara....?"-reaktion. För att inte tala om att det gamla trädet med lianen inte längre är kvar etc. etc. Och lekplatsen jag hade utanför vår port i alla år som jag bodde där är som bortblåst, kvar är en plätt som gror igen.

Alla avsatser källare fylldes igen... eller nästan. Jag och kompisar kröp som barn runt i vad vi kallade "grottan", ett utrymme som man inte riktigt lyckats fylla hela vägen upp. Fullständigt livsfarligt och inget jag uppmuntrar någon att upprepa.

Men visst hade det varit häftigt att man byggt upp lite mer "hagaliknande" hus på de befintliga avsatserna, även om jag tycker att de har någon form av "episk fornlämning" över sig. Lite coolt med gammal cement, gamla stenmurar samt en MASSA lummiga träd och vegetation (samt syrenbuskar, det ni!).
 0
Johannes Hulter (3 Juni 2009 21:22):
@ jakob: Såg din kommentar först nu. Välkommen hit och tack för ett öppet och balanserat boendeperspektiv!
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.